اكثر ما نميدانيم كه برخي از فعاليتها و كارهاي عادي خانه چقدر براي سلامت ما مضر هستند. اين مقاله را بخوانيد تا با آنها آشنا شويد و جلوي خطرات بيشتر را بگيريد.
استفاده از تشك و بالش براي خواب
شايد بتوان به جرأت گفت كه بالشها و تشكهاي شما از كثيفترين و آلودهترين وسايل منزلتان هستند. در طول مثلاً 10 سال، يك بالش از مقداري موهاي انسان، سلولهاي مرده پوستي، تراوشهاي بدن، قارچها و ميكروبها، باكتريهاي، مواد شيميايي، گرد و غبار، كركها و پرزها، فيبرها، حتي كرمهاي ريز، بخشهاي كوچكي از بدن حشرات و بسياري چيزهاي ديگر انباشته ميشود و ما هر شب روي همين تشكها و بالشهاي آلوده ميخوابيم. اين آلودگيها در برخي از افراد باعث تشديد آسم و آلرژي ميشود و بهترين كاري كه شما ميتوانيد انجام دهيد، اهميت دادن به نظافت آنهاست. استفاده از برخي كاورهاي خاص كه مانع ورود هر چيزي از داخل بالش و تشك به لايه خارجي ميشوند، يكي از اين راههاست، ملافه تخت و بالشها را حداقل هفتهاي يكبار بشوييد و تا جايي كه امكان دارد از آب داغ براي شستو شو استفاده كنيد و يا اينكه آنها را اتو كنيد تا باكتريها بميرند.
ابرظرفشويي (اسفنج)
ابرهاي ظرفشويي در هر شكل و حالتي (مدرن و قديمي) كثيفترين و آلودهترين چيزهايي هستند كه در آشپزخانهها وجود دارند. تقريباً از همهچيز آشپزخانه در اسفنجها وجود دارد: انواع و اقسام باكتريها و ميكروبها. ما بعد از آماده كردن غذا، با دستمال آشپزخانه سطح كابينتها را تميز ميكنيم و اگر سطوح چرب و كثيفشده باشند، از اسفنج كمك ميگيريم. ظروف، قابلمهها، قاشقها و سينك ظرفشويي را با كمك آنها تميز ميكنيم و بعد از اتمام كار آنها را همان طور خيس و مرطوب رها ميكنيم تا محيط مناسبي براي پرورش و رشد انواع باكتريها، از جمله «ايكولاي» فراهم شود. هر چه از اسفنچ و دستمال آشپزخانه براي پاك كردن بخشهاي مختلف آشپزخانه استفاده كنيد، به همان اندازه آلودگيها بيشتر در آنجا پخش ميشوند. راهحل اين مشكل نيز تميز نگه داشتن اين اسفنجها و دستمالهاست. قبل از استفاده، آنها را به خوبي بشوييد و بعد از استفاده نيز آنها را در جريان هوا به صورت باز آويزان يا پهن كنيد تا خشك شوند و ميكروبها از بين بروند. به طور مرتب دستمالها و اسفنجها را درون مايكروويو گذاشته تا ضدعفوني شوند؛ به اين ترتيب كه در يك ظرف مخصوص مقداري آب ريخته و دستمال و اسفنج را داخل آن بگذاريد و در مايكروويو قرار دهيد. علاوه بر اين كارها، سعي كنيد زود به زود اسفنج و دستمال آشپزخانه را عوض كنيد.
باربيكيو (كبابپز)
وقتي كه گوشتها در دماي بالا كباب ميشوند، اجزاي ايجادكننده سرطان شكل ميگيرند. اين اجزا وقتي آزاد ميشوند كه چربيهاي گوشت روي سيخهاي كباب چكه كرده و توليد دود ميكنند و اين دود به راحتي جذب گوشت كبابشده ميشود. راهحل اين مشكل نيز كاهش مصرف گوشتهاي كبابي در كبابپزهاست. در پيكنيكهاي تابستاني خود اگر قصد خوردن گوشت كبابي داريد، گوشتها را با فويل نازك بپوشانيد تا اين دودها و ساير اجزاي خطرساز كمتر جذب گوشت شوند. در ضمن ميتوانيد قبل از كباب كردن، گوشتها را در مايكرويو گذاشته تا كمي بپزند و چربي آنها تا حدودي گرفته شود. قبل از اين كار چند شكاف بيشتر روي گوشت ايجاد كنيد و بعد آنها را داخل مايكروويو قرار دهيد تا چربي از ميان آنها عبور كنند. به تميزي كبابپز نيز بيشتر اهميت دهيد و بقاياي گوشتها و چربيها را از روي آنها پاك كنيد.
جاروبرقيها
همه ما با استفاده از جاروبرقي كف زمين را تميز ميكنيم؛ اما فقط آشغالهاي بزرگتر و درشتتر در كيسهجاروبرقي ميمانند و آشغالهاي بسيار ريز و كوچك از ميان منافذ عبور كرده و دوباره وارد جريان هوا ميشوند و آسم و آلرژيها را تشديد ميكنند. تنها راهحل اين مسأله استفاده از جاروبرقيهايي است كه فيلترهاي مخصوص دارند و اين فيلترها مانع از عبور ريزترين اجزاي گردوغبار از محوطه كيسه جاروبرقي ميشوند.
باز كردن پنجرهها
باز كردن پنجرههاي خانه وقتي كه هواي بيرون خوب و فرحبخش است، كار خوبي است. با ورود هواي تازه به اتاق و خانه، احساس نشاط و سرزندگي بيشتري ميكنيد؛ اما در عين حال مواد آلرژيزا و هواي آلوده محيط بيرون نيز وارد خانهتان ميشود. اگر در قسمتهاي مركزي شهر زندگي ميكنيد، هواي خارج از خانه ناسالم و آلودهتر است. البته در مورد هواي داخل خانه هم نميتوان مطمئن بود كه سالم است. بسياري از مواد پاككننده، هواي محيط خانه را آلوده ميكنند و بسياري از باكتريها، ويروسها و گردوغبار به طور معمول هميشه در خانه جريان دارد. تميز نگه داشتن هواي داخل دستشويي نيز اهميت زيادي دارد؛ زيرا اين بخش از خانه پر از باكتريها و ميكروبهاست. اتاق خواب و هواي داخل آن نيز بسيار مهم است؛ چرا كه يكسوم از زمان خود را (حداقل 8 ساعت) در اين قسمت از خانه ميگذرانيد. دستگاههاي تهويه هوا براي اين منظور بسيار مفيدند و ميتوانند از طريق فيلترها، بخشي از آلودگيهاي هوا را بگيرند.
تماشاي مداوم تلويزيون
از زماني كه تلويزيون اختراع شده، تماشاي آن تبديل به يكي از بزرگترين سرگرميهاي مردم شده است. اين دستگاه سرگرمكننده بيشتر از هر چيز ديگري افراد را تنبل ميكند؛ زيرا باعث ميشود بيشتر غذا بخورند و بدون هيچ فعاليتي مدتها روي مبل لم داده و هيچ كاري در قبال تمام كالريهايي كه دريافت كردهاند، انجام ندهند و به اين ترتيب چاقتر ميشوند. اين روزها مردم چاق و چاقتر ميشوند. چاقي خطر ابتلا به سرطان و بيماريهاي قلبي، آرتروز و بسياري بيماريهاي ديگر را افزايش ميدهد. شايد نشستن روبهروي تلويزيون براي مدت طولاني خطرناكتر از پاككنندههاي سمي باشد. راهحل اين مسأله نيز محدود كردن تماشاي تلويزيون است و اينكه هنگام تماشاي تلويزيون دستكم سعي كنيد هلههوله نخوريد؛ در عوض حركتي انجام دهيد. براي تماشاي بسياري چيزها نيازي نيست كه در فضاي داخلي خانه باشيد، ميتوانيد از خانه خارج شويد و زيباييهاي دنيا را با چشمان خود ببينيد.