در ادامه با خواص اثبات شدهی این میوهی خوشمزه آشنا خواهیم شد.
۱- بسیار مغذی است
یک عدد موز متوسط ۱۱۰ کالری دارد و چربی آن صفر است.
موز به پتاسیم فراوانش مشهور است، اما این میوه حاوی ویتامینها و مواد معدنی قابل توجه دیگری هم هست. موز از منابع قابل توجه ویتامین B۶ و فیبر محسوب میشود که نقشی اساسی در عملکردهای مهم بدن مثل کاهش کلسترول و تنظیم خلق و خو دارند.
در حقیقت تنها یک عدد موز میتواند ۹ درصد از نیاز روزانهی شما به پتاسیم و ۸ درصد از نیاز روزانه تان به منیزیم را برطرف کند. وقتی صحبت از ویتامین C و منابع آن میشود شاید موز اولین میوهای نباشد که به ذهن برسد، اما این میوه نزدیک به ۱۱ درصد از نیاز روزانهی شما به این ویتامین را میتواند تأمین کند.
۲- میتواند قند خون را تنظیم کند
اینکه گفته میشود کسانی که به دیابت یا پیش دیابت دچارند باید از خوردن میوههای شیرین خودداری کنند، تصور نادرستی است، البته تا زمانی که کربوهیدرات آنها بیشتر از نیاز بدن تان نباشد. این موضوع در مورد یک نصفه موز کاوندیش صدق میکند که رایجترین نوع موز است.
در حقیقت موز حاوی پکتین و نشاسته مقاوم به هضم است که ممکن است به کاهش قند خون کمک کنند. این فیبرهای محلول احساس سیری را افزایش میدهند، جلوی پرخوری را میگیرند و سرعت هضم را کم میکنند.
به علاوه شاخص گلوکز موز، بسته به میزان رسیده بودن آن، بین ۳۰ تا ۶۰ است. شاخص گلوکز مقدار قندی را نشان میدهد که پس از مصرف کربوهیدراتهای درون مواد غذایی در واحد زمان در بدن آزاد میشود و از صفر تا صد درجه بندی شده است. هر چه شاخص گلوکز پایینتر باشد، احتمال اینکه ماده غذاییای باعث بالا رفتن ناگهانی قند خون شود کمتر است. هرچه میوه سبزتر باشد شاخص گلوکز آن پایینتر است.
نکتهی کلیدی، ترکیب منابع کربوهیدرات با پروتئین و چربی است. در غیر اینصورت قند خون یکباره بالا میرود و سپس افت میکند. کارشناسان توصیه میکنند در کنار میوه موز که کربوهیدرات بالایی دارد، تخم مرغ یا ماست مصرف کنید.
۳- ممکن است به سلامت قلب کمک کند
گرچه پتاسیم را اغلب مادهای معدنی میدانند، اما الکترولیت هم محسوب میشود. الکترولیتها ابزار تنظیم انقباضات ماهیچهای هستند.
از آنجایی که قلب یک ماهیچه است، میان مصرف پتاسیم و سلامت قلب ارتباط بسیار نزدیکی وجود دارد.
پتاسیم میتواند به متعادل شدن سطح سدیم در بدن هم کمک کند. پتاسیم که بر وضعیت مایعات درون سلولها نظارت دارد، یک رابطهی کش واکشی با سدیم دارد که وضعیت مایعات بیرون سلولها را کنترل میکند. کمبود پتاسیم و کمبود سدیم یعنی مایعات بیشتر و افزایش میزان خون در جریان خون. این امر باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن ریسک حمله قلبی و سکته مغزی میشود.
تحقیقی در سال ۲۰۱۷ نشان داد مصرف مکملهای پتاسیم باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری شده بود.
مصرف مواد غذاییای که از منابع خوب پتاسیم هستند و در عین حال سدیم کمی دارند، ممکن است ریسک فشار خون بالا و سکته مغزی را کاهش دهد.
۴- ممکن است به کاهش وزن کمک کند
کارشناسان میگویند کربوهیدرات زیاد موز سبب بدنامی این میوه در دنیای رژیمهای غذایی شده است. برخلاف بدگوییهایی که در مورد این میوه شده، ما با خوردن موز چاق نمیشویم.
در حقیقت این میوه ممکن است کمک کند سریعتر و بیشتر احساس سیری کنید. ترکیب پکتین و نشاسته مقاوم به هضم روند خالی شدن معده را به تأخیر میاندازد، امری که سبب میشود کالری کمتری دریافت کنید.
موزهای سبز از این جهت بهترند، چون وقتی موز میرسد پکتین خود را از دست میدهد. به علاوه، هر چه موز سبزتر باشد، مقدار نشاسته مقاوم به هضم آن بیشتر است. این موز اگر در کنار یک رژیم غذایی متعادل مصرف شود، کربوهیدراتهای آن کمک میکنند سرتونین بیشتری در بدن شما تولید شود که به تنظیم سوخت و ساز بدن و سطح انرژی کمک میکند. با این حال، به خاطر داشه باشید که موزهای سبز فیبر بالاتری دارند و میتوانند باعث ایجاد گاز، نفخ و یبوست شوند.
تأثیر مصرف موز در احساس سیری و تثبیت وزن در تحقیقی در سال ۲۰۱۹ به تأیید رسید. نتیجه گیری این تحقیق آن بود که موزهای سبز، چه به صورت تازه، پخته یا خشک شده و آسیاب شده به شکل آرد به عنوان مادهای برای پخت شیرینی، مصرف شوند، احساس سیری بیشتری به شما میبخشند. محققان همچنین این نظریه را مطرح کردند که موزهای سبز به دلیل فیبر زیادشان ممکن است به جلوگیری از بیماریهای رودهای یا بهبود آن ها، کاهش کلسترول خون و جلوگیری از سرطان روده کمک کنند.
۵- برای سلامت گوارشی مفیدند
میوه موز در بحث سلامت گوارشی هم فوایدی دارد و هم مضراتی. موزهای سبز یا سبزتر میتوانند باعث یبوست شوند که علت آن بالاتر بودن میزان نشاسته مقاوم به هضم و پکتین آنها است، دو مادهای که از سرعت فرآیند گوارشی معده میکاهند.
اما مصرف موز رسیده میتواند به اجابت مزاج شما کمک کند. کمتر بودن میزان نشاسته مقاوم به هضم و بیشتر بودن مقدار فیبر در موزهای رسیده میتواند مدفوع را به حرکت دآورد. این فیبر محلول است یعنی آب را به خود جذب میکند و مدفوع کردن را راحت میکند.
موز حاوی فیبر غیر محلول هم هست. فیبر غیر محلول مواد مغذی را جذب و پردازش میکند، در حالی که فیبر محلول به اجابت مزاج کمک میکند تا سموم از دستگاه گوارشی دفع شوند.
با این حال زیاده روی در مصرف موز رسیده میتواند باعث اسهال شود.