تحریریه زندگی آنلاین- گروه تغذیه
با توجه به بسیج ملی تغذیه که از 29 آذر تا 14 دی ماه ادامه خواهد داشت، دکتر زهرا عبداللهی، مسئول دفتر واحد بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: براساس توصیه قبلی سازمان جهانی بهداشت كمتر از 10 درصد انرژی روزانه باید از قندوشكر و به طور كلی قندهای ساده تامین شود (حدود 50 گرم) و در حال حاضر به علت شیوع روزافزون بیماری دیابت، اضافه وزن و چاقی به تأمین كمتر از 5 درصد انرژی روزانه از قندهای ساده تاكید دارد كه به طور متوسط برای یك فرد سالم 25 گرم شكر در روز است.
در ایرام سرانه مصرف قند و شكر 66 گرم در روز است.
وی افزود: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه 7/3 میلیون مرگ با قندخون بالا مرتبط است و 43 درصد این مرگها قبل از سن 70 سالگی اتفاق میافتد میزان شیوع دیابت در جهان در حال افزایش است به طوری میزان ابتلا از سال 1980 4/7 تا 2014 8/5 یعنی دو برابر شده است و از طرف دیگر بزرگسالان مبتلا به دیابت 2 تا 3 برابر بیشتر در معرض سكته قلبی و مغزی قرار دارند.
عبداللهی عنوان کرد: در كشور ما حدود 14% جمعیت 15 تا 64 ساله با اختلال قندخون مواجه هستند.
وی گفت: چاقی شكمی یعنی دور كمر بیشتر از 90 سانتیمتر برای زنان و مردان ایرانی بزرگسال عامل خطر بیماریهای قلبی عروقی است یعنی حتی در افرادی كه چاق نیستند چاقی شكمی بیشتر دچار این بیماریها میشوند.
علل مهم چاقی شكمی مصرف غذاهای چرب و سرخ شده، فستفودها، نوشابههای گازدار، مصرف زیاد مواد قندی و شیرین و مصرف كم سبزی و میوه است.
این مقام مسئول گفت: در حدود 50 درصد زنان و 29 درصد مردان 15 تا 64 ساله در كشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند مصرف قند و شكر روزانه 66 گرم است.
تحقیقات انجام شده نشان داده است كه مصرف روزانه یك قوطی 300 میلیلیتری نوشابه كه 28 تا 30 گرم شكر دارد منجر به حدود 7 كیلوگرم اضافه وزن در سال میشود سرطان پانكراس، بیماریهای كلیوی، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی به خصوص در زنان، نقرس، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قندی و شیرین است.
در كشور ما 28% جمعیت 15 تا 64 ساله دچار كلسترول بالا هستند.
وی خاطرنشان کرد: مطالعات سبد غذایی مطلوب در سال 1391 نیز نشان داده است كه سرانه مصرف روزانه روغن و چربی 46 گرم است كه از سبد مطلوب غذایی (35 گرم یعنی 2 قاشق غذاخوری) بیشتر است این مقدار شامل روغن پنهان در شیرینی، شكلات، شیر و لبنیات پرچرب، بستنی، گوشت و مرغ پر چربی و همچنین روغن مصرفی روزانه میشود.
وی افزود: 88 درصد مردم ایران به اندازه توصیه شده میوه و سبزی مصرف نمیكنند (مقدار توصیه شده حداقل 5 واحد «400 گرم» سبزی و میوه در روز است) با افزایش مصرف میوه و سبزی خطر ابتلا به این بیماریها كاهش می یابد.
6/6 میلیون مرگ و میر فقط به دلیل رژیم كم میوه و سبزی گزارش شده است تخمین زده میشود كه مصرف كم میوه و سبزی باعث 19 درصد سرطانهای دستگاه گوارش 310 درصد بیماریهای ایسكمی قلبی و 11 درصد سكته در سراسر دنیا است.