Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
سه شنبه 4 اردیبهشت 1403 - 20:47

19
اردیبهشت
کاهو و سکنجبین

کاهو و سکنجبین

برگ‌های سبز کاهو بیشتر از برگ‌های سفید دارای ویتامین C و کلروفیل است.

زهرا نادری، دكتر حسن مظفری خسروی

 

 

 

 

روی هم رفته دو دسته كاهو وجود دارد:

1-‌ كاهوی پرورشی و اهلی: كه در سالاد استفاده می‌شود كه كاهوی گرد HEAD LETTUCE و كاهوی ایرانی  ROMAINE LETTUCE  از انواع مهم آن است.

كاهوی ایرانی از نظر مواد غذایی از كاهوی گرد بهتر است. كاهوی گرد ارزش غذایی چندانی ندارد، زیرا دارای مقدار زیادی الیاف است كه تولید گاز و نفخ در معده می‌كند. بعلاوه میزان کلروفیل یا سبزینه آن نیز کمتر می‌باشد.

2- کاهوی وحشی 

فواید کاهو برای سلامتی بدن

كاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است. دانشمندان علم تغذیه و گیاه‌شناسی برای کاهو خواص متعددی را بیان کرده‌اند که در ذیل به تعدادی از آنها می‌پردازیم:

1- کاهو، یک داروی تسکین دهنده و آرام‌بخش طبیعی است، زیرا شامل مقدار کمی از یک ماده‌  شیمیایی به نام لاکتوسین (Lactucin) است که وقتی به مقدار زیاد مصرف گردد، موجب سستی در بدن می‌شود. 

2- کاهو خون را صاف و تمیز می‌کند. لذا امام صادق (ع) فرمود: کاهو بخورید، زیرا خون را صاف می‌کند.

3- کاهو بویژه نوعی از آن که دارای برگ‌های زرد است، غذایی زودهضم است، بنابراین برای اشخاص عصبی و کسانی که مبتلا به بی‌خوابی هستند، مفید است. اشخاصی که مبتلا به تپش قلب هستند می‌توانند هنگام شب، قبل از خواب کاهو بخورند.

4- کاهو سرشار از آب می‌باشد و به افراد مبتلا به یبوست توصیه می‌شود.

5- چنانچه شصت گرم کاهو را در یک لیتر آب به مدت یک ساعت با حرارت ملایمی بجوشانید، جوشانده‌ای به دست می‌آید که خواب‌آور و بطور ملایم ملین (نرم کننده) است و کبد را از سموم پاک می‌کند و برای اختلالات کبدی بخصوص یرقان (زردی) مفید است.

6- کاهو دارای مقداری آهن است که برای خونسازی در بدن لازم است.

7- برگ‌های سبز کاهو بیشتر از برگ‌های سفید دارای ویتامین C و کلروفیل است و علاوه بر آن مقدار نسبتاً زیادی ویتامینA  و ویتامین E  دارد.

8- کاهو، بینایی را تقویت می‌کند.

9- کاهو موی سر را به رنگ سیاه زیبایی در می‌آورد، به خصوص اگر ناشتا خورده شود.

10- كاهو قوای جنسی را تقویت می‌كند.

11- کاهو برای افزایش شیر زنان شیرده مفید است.

12- کاهو ضد تورم است و ورم غدد لنفاوی را برطرف می‌كند البته افراد دارای ورم حتماً‌ به پزشك مراجعه كنند.

13- چنانچه کاهو مخلوط با عصاره هویج‌خورده شود، بر خاصیت آن افزوده می‌گردد.

14- كاهو ملین و ادرار‌آور است و برای بهبود بند آمدن ادرار تجویز می‌شود.

15- اگر كاهو  با سكنجبین یا سركه مصرف شود، اشتها‌آور است.

16- اگر پودر کاهوی سوخته را بر روی جوش‌ها و زخم‌ها بپاشید، برای التیام جراحات و ترمیم آنها مفید است.

17- با اینکه کاهو فواید زیادی دارد، ولی زیاده‌روی در خوردن آن باعث كم شدن قدرت جنسی، فراموشی و كم شدن حافظه، ضعف دید چشم و نفخ شكم می‌شود.

سکنجبین

سکنجبین یک شربت سنتی ایرانی است که داری طبع سرد و خنک بوده و تمام منافع سرکه را داشته و در بریدن صفرا شهرت فراوانی دارد. نام اصلی آن سرکنگبین است چراکه سابقا با سرکه و عسل آن را درست می‌کردند و گاهی از شیره نیز در تهیه آن استفاده می‌شود که در این صورت سرکه شیره نامیده می‌شود که در مقایسه با سکنجبین از فواید بیشتری برخوردار است.

خواص سکنجبین

1- شربت سکنجبین تشنگی را رفع وصفرا را برطرف می‌کند و از التهاب ناشی از گرما می‌کاهد و در نهایت سموم بدن را به همراه ادرار یا عرق بیرون می‌آورد.

2- می‌تواند ملین و مسهلی مفید باشد.

3- اگر سکنجبین با تخم کاسنی و کمی گلاب تهیه شود، نوشیدنی پرسودی خواهد شد و خصوصا برای آنهایی که طبعی گرم داشته یا کسانی که مبتلا به نفخ هستند منافع زیادی دارد، ولی برای مبتلایان به زخم معده زیان‌بخش است. 

4- مصرف آن نفوذ غذا به سلول‌های بدن از جمله سلول‌های کبد را افزایش می‌دهد.

موارد منع مصرف سکنجبین

-‌ در معده‌های سرد و ضعیف

- مبتلایان به ضعف اعصاب

- مبتلایان به دردها و مشکلات رحمی

- مبتلایان به تکرر و قطره قطره آمدن ادرار و سایر مشکلات مثانه

- مبتلایان به زخم‌های گوارشی

- در زمان حالت تهوع 

در این موارد هرقدر ترشی سکنجبین بیشتر باشد عارضه بیشتری دارد.

 بهترین زمان مصرف سكنجبین

استفاده از سكنجبین در افراد گرم مزاج و در فصل تابستان مناسب است که به ویژه همراه با کاهو برای کاهش حرارت و ایجاد آرامش توصیه می‌شود.

طرز تهیه سكنجبین

شکر ۳ کیلوگرم

آب ۸ لیوان

سرکه سفید  نیم لیتر

اسانس نعنا چند قطره

طرز تهیه سکنجبین

ابتدا شکر را با آب مخلوط کنید و روی شعله بگذارید تا شکر در آب کاملا حل شود و به قوام برسد. اگر شکر شفاف نیست یکبار آن را صاف کنید. سپس سرکه را اضافه کنید و بگذارید یک جوش بزند. در آخر اسانس را اضافه کنید و زیر شعله را خاموش کنید. وقتی سرد شد درون شیشه ریخته و در جای خنک نگهداری کنید. 

اگر از نعنای تازه استفاده می‌کنید، آن را تمیز شسته بگذارید آبش کاملا خشک شود. همانطور دسته‌ای آن را با نخ ببندید چند دقیقه به آخر کار مانده، آن را درون ظرف قرار داده سپس از ظرف درآورید و دور بریزید.

یادآوری: باید توجه داشت که شربت سکنجبین شیرین و چاق‌کننده است و باید در مصرف آن اعتدال را رعایت نمود.

 

برچسب ها: خواص کاهو، ارزش غذایی کاهو، انواع کاهو، فواید کاهو، خواص سکنجبین، طرز تهیه سكنجبین، كاهوی گرد، شربت سکنجبین تعداد بازديد: 2099 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز