- گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی.
- پرهیز از مصرف چای یا قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا.
- برطرف كردن مشكلات گوارشی و یبوست.
- تصحیح عادات غذایی غلط (مثل مصرف مواد غیرخوراكی مانند خاك و یخ) كه خود از علائم كمخونی فقر آهن میباشند.
- مشاوره با پزشك و متخصص تغذیه جهت پیشگیری به موقع و یا بهبود كمخونی.
- استفاده از نانهایی كه از خمیر ورآمده تهیه شدهاند.
- استفاده از خشكبار مثل توت خشك، برگه آلو، انجیر خشك و كشمش كه منابع خوبی از آهن هستند.
- استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده.
- شستشو و ضد عفونی كردن سبزیهاقبل از مصرف.
- شستن كامل دستها با آب و صابون قبل از تهیه و مصرف غذا و پس از هر بار اجابت مزاج
- مصرف روزانه یك قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار.
- مصرف قطره آهن همزمان با شروع تغذیه تكمیلی تا پایان 2 سالگی در كودكان.
مواد لازم كباب با سالاد گوجهفرنگی، بادام و نعنا
برای 4 نفر
روغن زیتون 60 میلیلیتر 540 كیلوكالری
پوست لیموی رندهكرده 1 قاشق چایخوری 5 كیلوكالری
آبلیمو 60 میلیلیتر 10 كیلوكالری
اورگانوی تازه خردكرده یك چهارم پیمانه 10 كیلوكالری
فیله گوساله مكعبی خردكرده 800 گرم 870 كیلوكالری
فلفل دلمهای زرد مكعبی خردكرده 2 عدد متوسط 25 كیلوكالری
پیاز قرمز مكعبی خردكرده 1 عدد متوسط 15 كیلوكالری
گوجهفرنگی خردكرده 2 عدد بزرگ 30 كیلوكالری
بادام 35 گرم 210 كیلوكالری
نعنای تازه 1 پیمانه 40 كیلوكالری
روش تهیه كباب با سالاد گوجهفرنگی، بادام و نعنا
روغن، پوست لیمو، آبلیمو و اورگانو را در ظرف شیشهای بریزید و خوب هم بزنید. گوشت، فلفل و پیاز را به ترتیب در سیخهای چوبی فرو كنید و روی سینی پخت قرار دهید. نیمی از سس آماده شده را روی آن بریزید. كبابها را در ظرفهای مخصوص چرب كرده گریل بگذارید تا بپزند.
در این هنگام، گوجهفرنگی، بادام و نعنا را با بقیه سس در ظرف كوچكی مخلوط كنید. كباب را همراه با سالاد گوجهفرنگی، بادام و نعنا و در صورت تمایل، نان پیتا، میل نمایید.
یادآوری: میتوانید تكههای گوشت را از شب قبل در مخلوطی از آب پیاز، روغن زیتون، اورگانو و پوست لیموترش رنده كرده بخوابانید تا گوشت تردتر شود.
میوهها و سبزیهای مفید برای كمخونی فقرآهن
میوهها: برگه هلو و زردآلو، کشمش بیدانه، شاه توت، تمشک، سایر توتهای قرمز، آلو، آب آلو، هندوانه، خرما، انگور، میوه گل ساعتی (passion fruit)، خرمالو و انار.
سبزیجات: برگ چغندر، نخود فرنگی، لوبیا سبز، باقلا، کلم پیچ قرمز، کلم بروکسل، براکلی، اسفناج، پیازچه، سیب زمینی، آرتیشو، مارچوبه، کدوحلوایی، کدو مسما، دانه سویا، سیر و برخی جلبکهای دریایی.
لازم به یادآوری است آهن موجود در میوهها و سبزیها از نوع آهن غیرهم میباشد، بنابراین مصرف آن نباید همزمان با لبنیات و چای باشد. همچنین دریافت منابع ویتامین C در جذب موثر این نوع منابع آهن بسیار مهم است.
براي خواندن بخش دوم- خوراكهای رژیمی بیماران مبتلا به كمخونی- اينجا كليك كنيد.