توفو یا همان پنیر سویا یک ماده غذایی شبیه پنیر است که با اضافه کردن مواد انعقاد دهنده به شیر سویا بدست میآید. سپس این شیر دلمه بسته را با فشار به قالبهای سفید و نرم تبدیل میکنند. دلمه کننده یا انعقاد کنندهی شیر میتواند کلرید منیزیم، کلسیم سولفات و یا نمک اپسوم یا آب لیمو ترش تازه باشد. توفو از مواد اصلی بسیاری از غذاهای شرق آسیا و کره به شمار میرود. در این مقاله ابتدا طرز تهیه توفو و سپس طرز تهیه شیر سویا (ماده اصلی تشکیل دهنده توفو) را خواهید خواند.
طرز تهیه توفو
مواد لازم (برای تهیه ۴۰۰ گرم توفو)
شیر سویا ۲ لیتر
سولفات کلسیم طبیعی ۲ قاشق چای خوری
زمان لازم برای درست کردن توفو ۱ ساعت
دستور تهیه
*شیر سویا را درون یک ظرف بریزید و حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه به آرامی بجوشانید. (شیر سویا به صورت آماده در مغازهها موجود است و یا میتوانید خودتان آن را درست کنید که در پایان مقاله طرز تهیهی شیر سویا نیز گفته شده است).
*پس از جوشاندن، شیر باید خنک شود و دمای آن به ۷۰ درجه سانتیگراد برسد.
*ماده منعقد کننده یا مایهی پنیر که همان سولفات کلسیم است را در یک لیوان آب گرم حل کنید. (توجه شود که هر چه مقدار سولفات کلسیم کمتر باشد، توفو نرمتر و هر چقدر مقدار سولفات کلسیم بیشتر باشد، توفو سفتتر میشود).
*محلولی که شامل سولفات کلسیم است را به آرامی درون شیر سویا بریزید و آن را خوب هم بزنید. (توجه کنید که اگر پس از اضافه کردن محلول سولفات بازهم شیر سویا شل بود، باید مقدار بیشتری محلول سولفات کلسیم اضافه کنید).
*پس از اضافه کردن محلول منعقد کننده اگر تمام شیر دلمه بست و منعقد شد و یک مایع زرد رنگ روی آن دیده شد یک پارچه سفید را روی آبکش بگذارید و شیر منعقد شده را روی پارچه بریزید و لبههای پارچه را روی آن برگردانید.
*یک بشقاب روی پارچه قرار دهید و یک وزنهی سنگین حدود یک کیلویی را به مدت ۲۰ دقیقه روی بشقاب بگذارید تا آب زرد رنگ آن جدا و خارج شود.
*پس از آن توفو شما آماده است. آن را برش دهید و درون یک ظرف آب سرد قرار داده و در یخچال نگهداری کنید.
*هر روز آب آن را عوض کنید.
طرز تهیه شیر سویا
شما میتوانید شیر سویا را از سوپر مارکتهای بزرگ تهیه کنید و یا میتوانید به راحتی آن را در منزل درست کنید. در ادامه طرز تهیه شیر سویا را میتوانید بخوانید.
مواد لازم
لوبیا سویا خام ۳ فنجان
آب ۶ فنجان
زمان لازم برای درست کردن شیر سویا ۱۶ ساعت
دستور تهیه
*لوبیاها را پاک کنید و مدت ۱۰ الی ۱۶ ساعت در آب بگذارید تا خیس بخورد. پس از خیس خوردن دانههای لوبیا بزرگ میشوند و تغییر رنگ میدهند.
*پس از خیس خوردن پوست رویی آن را جدا کنید.
*لوبیاها را همراه با ۶ فنجان آب در مخلوط کن بریزید تا خوب مخلوط شود.
*وقتی مایع یک دست سفید رنگ حاصل شد شیر سویا شما درست شده است.
*میتوانید مایع حاصله را از آبکش رد کنید تا بدون لرد شود.
*شیر سویا به دست آمده را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه بجوشانید و پس از خنک شدن آن را در یخچال نگه دارید.
*شیر سویا هم برای تهیه توفو قابل استفاده است و هم میتوانید آن را با موادی مثل شکلات، وانیل و یا شکر طعم دار کنید و بنوشید.
خواص توفو
*یک منبع پروتئین عالی به ویژه برای گیاه خواران است.
*توفو یک منبع عالی از آهن، کلسیم و مواد معدنی منگنز، سلنیوم، فسفر، منیزیم، مس، روی و ویتامین B۱ است.
*توفو مانند نیز مانند دیگر فرآوردههای سویا کلسترول بد خون را کاهش میدهد و کلسترول خوب را در حد طبیعی نگه میدارد.
*توفو بر خلاف شیر سویا، حاوی مقدار زیادی کلسیم است که برای جلوگیری از پوکی استخوان مفید است.
*پنیر سویا یا توفو هضم آسانی دارد، زیرا فیبر موجود در دانههای آن در فرآیند عمل آوری در کارخانه از آن جدا میشود.
*شامل مقدار زیادی ایزوفلاوون است که موجب کاهش خطر پوکی استخوان، کاهش ابتلا به سرطان سینه و پروستات و کاهش عوارض یائسگی مثل گر گرفتگی و اختلالات روحی میشود.
کاربردهای توفو
توفو یا پنیر سویا برای تهیهی انواع غذاها از جمله خورشت، سوپ، سالاد، املت، لازانیا، توفو سوخاری، توفو سرخ شده و توفو با سبریجات استفاده میشود. در ادامه میتوانید تصاویری از خوراکیهایی که با توفو درست شدهاند را مشاهده کنید.
منبع : بیتوته