محدثه آصفری : دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت و ایمنی موادغذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سوال : باتوجه به ایام مبارک ماه رمضان و استفاده گسترده از ظروف یکبار مصرف در این ایام، آیا استفاده از ظروف یکبار مصرف رنگی مخصوصا ظروف مشکی، ایمن میباشد؟
پاسخ : ظروف رنگی اگر دارای مجوز بهداشتی از ارگانهای نظارتی مرتبط نباشند، بسیار خطرناکتر از ظروف سفید و شفاف هستند. این ظروف ممکن است رنگهای مصنوعی و مواد نگهدارنده داشته باشند که با غذا واکنش داده و سمومی را تولید کنند، اما ظروف رنگی که دارای نشان و شماره پروانه بهداشتی معتبر هستند، به دلیل نظارت و کنترلهای مستمر دارای مواد اولیه و مستربچهای (گرانول مورد استفاده در رنگآمیزی) مطمئن و با کیفیت از نظر مصرف در صنعت غذا هستند که پایه غذایی داشته و از حیث سلامتی قابل اطمینان میباشند. همچنین این ظروف دارای طرحها و رنگهای زیبا و طبیعی هستند که میتوانند جلوهای خاص به سفره بدهند.
ظروف شفاف فقط برای نوشیدنیها و غذاهای سرد مناسب هستند. این ظروف معمولا از پلیاستایرن (PS) ساخته میشوند که در مواجهه با حرارت و موادغذایی چرب میتوانند مواد شیمیایی بسیاری را به غذا منتقل کنند.
ظروف سخت و محکم برای غذاهای گرم بهترین گزینه هستند. این ظروف از پروپیلن (PP) تهیه میشوند که در برابر حرارت و غذاهای اسیدی و چرب مقاومتر هستند. ظروف آلومینیومی نیز احتمال واکنش با برخی غذاهای اسیدی را داشته و میتوانند آلومینیوم را به غذا انتقال دهند.
بهترین نوع این ظروف، ظروف گیاهی یا سلولزی هستند که از مواد طبیعی مانند نشاسته، سلولز، آرد، نخل، بامبو و ذرت ساخته میشوند و سازگار با محیط زیست و تجزیهپذیر هستند. این ظروف برای غذاهای سرد و گرم مناسب میباشند و مواد شیمیایی مضری را به غذا منتقل نمیکنند، اگرچه بسیار ساده و فاقد زیبایی هستند.
به طور کلی ظروف یکبار مصرف انواع مختلفی دارند که از مواد اولیه متفاوتی ساخته میشوند. برخی از این ظروف میتوانند برای سلامتی انسان و محیط زیست مضر باشند. برای استفاده از ظروف یکبار مصرف باید به نشان سازمان غذا و دارو (سیب سلامت) و پروانه بهداشتی ساخت آن محصول توجه کرد.









