دکتر لادن گیاهی – متخصص تغذیه
سوال :سلام. دختر خانمی هستم ۳۵ ساله با قد ۱۶۰ سانتیمتر و وزن ۵۰ کیلوگرم. دچار آرتروز خفیف مفصل ران شدهام. یک برنامه غذایی مناسب با توجه به شرایطم میخواستم. با تشکر
برای دریافت رژیم غذایی، دانستن فقط قد، وزن و سن کفایت نمیکند و به اطلاعات بیشتری از شرح حال خانوادگی، وضعیت گوارش، اشتها، سوابق بیماری، نوسانات وزن در ده سال گذشته، بیشترین و کمترین میزان وزن، داروهای مصرفی، ساعت خواب و بیداری، زمان مصرف غذا، عادات غذایی، امکانات فردی و خانوادگی برای تهیه غذا در تهیه رژیم غذایی فردی نیاز است.
جواب :در مورد فردی که به آرتروز مبتلا است، در رژیم غذایی او از ماهی، منابع غذایی امگا 3، دانه چیا، گردو، روغن زیتون و آووکادو استفاده میشود. رژیم غذایی این افراد، باید سرشار از ویتامین C، K، کلسیم و آنتیاکسیدانها باشد و به همین خاطر مصرف زیاد سبزیجات برگ سبز در رژیم غذایی این افراد توصیه میشود. چای سبز نوشیدنی خوبی برای این افراد است. سیر به جهت داشتن ترکیب دیآلیل دیسولفید به عنوان ادویهای خوب برای این بیماران است. همچنین از مغز دانهها در رژیم غذایی این افراد استفاده شده و به این افراد توصیه میشود مصرف منابع حیوانی را کاهش دهند و خوردن بیشتر شیر و لبنیات به کاهش دردهای آنها کمکی نمیکند، البته این مواد غذایی را نباید حذف کنند.
سوال :با سلام. من به جای برنج و نان از جوانه گندم استفاده میکنم. میخواستم ببینم چند گرم در روز جوانه استفاده کنم تا کربوهیدرات لازم را دریافت نمایم؟
جواب :مصرف جوانهها بسیار مفید است. جوانه زدن ارزش غذایی را به شدت بالا میبرد و ما آن را پسندیده میدانیم. هر 100 گرم (یک فنجان) جوانه خام، 214 کیلوکالری انرژی دارد.
اگر فردی بخواهد منبع کربوهیدراتی خود را از جوانه تأمین کند، به تنهایی این امکان وجود ندارد، چون مصرف این مقدار، حجم خیلی زیادی میگیرد و از نظر گوارشی ممکن است فرد را تحریک کند، ولی نهایتاً مصرف 300 گرم در روز که بتواند نهایتاً 600 کالری را تأمین کند، حداکثر مقداری است که میتوانیم به ایشان توصیه کنیم.