طلا یکی از گرانترین فلزات جهان است که بسیاری از افراد از آن به منظور یک کالای سرمایه گذاری برای در امان ماندن دارایی شان در برابر تورم استفاده میکنند. این فلز گرانبها روز به روز گرانتر میشود و همین موضوع عرضه طلاهای تقلبی را به روشی برای کلاهبرداری دلالان و جاعلان تبدیل کرده است. اما چگونه در هنگام خرید طلای اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟ در هنگام خرید طلا به این نکات توجه کنید تا خدایی نکرده سرتان کلاه نرود:
۱- برای اطمینان از اصل بودن طلا حتما فاکتور دریافت کنید. یک فاکتور معتبر باید حاوی نام، آدرس، تلفن، لوگوی طلافروشی و شماره فاکتور باشد و مشخصات و شماره موبایل خریدار نیز در آن درج شود. فاکتور سند مالکیت شما محسوب میشود و در اختیار داشتن آن در زمان فروش از اهمیت ویژهای برخوردار است. همراه داشتن فاکتور در هنگام فروش طلا ثابت میکند که طلای شما تقلبی یا سرقتی نیست.
۲- عیار، نشاندهنده میزان خلوص طلای استفاده شده در زیورآلات است؛ هر چه این عدد بزرگتر باشد، یعنی طلا خالصتر است و مسلماً قیمت آن نیز بیشتر است. طلای ایرانی ۱۸ عیار است و باید کد ۱۸k روی آن درج شده بود. طلای ۲۴ عیار با کد ۲۴k، طلای ۱۴ عیار با کد ۱۴k، طلای ۱۲ عیار با کد ۱۲k و طلای ۱۰ عیار با کد ۱۰k معرفی میشوند.
۳- حروف GP بر روی طلا نشان دهنده این است که این جواهر از جنس طلا نیست و فقط روکش طلا دارد.
۴- روی کد زیورآلات پلاتین حرف اختصاری pt درج شده است. مراقب باشید که به جای طلا پلاتین نخرید.
علاوه بر توجه به نکاتی که گفته شد، چند روش خانگی نیز برای تشخیص طلای اصل از تقلبی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
۱- آهنربا
با استفاده از یک آهنربا اصل بودن طلای خود را بررسی کنید. طلا را بر روی یک سطح صاف قرار داده و آهنربا را به آرامی به آن نزدیک کنید. طلا خاصیت مغناطیسی ندارد و با نزدیک کردن آهنربا به آن نباید جذب آهنربا شود. در غیر این صورت ممکن است حاوی ناخالصیهایی مانند نیکل باشد.
۲- ظرف آب
یک ظرف را پر از آب کنید و قطعه طلای خود را درون آن بیندازید. طلای اصل یک فلز متراکم است و مستقیما به ته ظرف میرود. در حالی که طلای تقلبی سبک است و بر روی سطح آب شناور میماند.
۳- اسید نیتریک
اسید نیتریک به ظاهر طلا آسیب میرساند. از این رو توصیه میشود تنها برای تست اصل بودن طلاهای که ظاهر آنها برای شما اهمیت ندارد، مانند طلاهای شکسته از این ماده استفاده کنید. پیش از کار با این ماده از عینک ایمنی و دستکش استفاده کنید. با استفاده از سوهان ناخن یک خراش کوچک بر روی سطح طلا ایجاد کنید. سپس یک قطره اسید نیتریک را روی خراش بمالید. اگر رنگ این قسمت در اثر واکنش سبز یا قهوهای شد، طلای شما تقلبی است. به دلیل خطرناک بودن این ماده توصیه میشود این تست را به یک طلافروش ماهر بسپارید.
۴- سرامیک
برای این کار از یک سطح یا ظرف سرامیکی بدون لعاب استفاده کنید. کافی است طلا را بر روی سطح سرامیکی بدون لعاب بکشید. اگر طلای شما اصل نباشد، یک رگه خاکستری از آن بر روی سرامیک باقی خواهد ماند.
۵- تست چگالی
طلا را درون یک ظرف مدرج پر از آب قرار دهید. حجم آب جابجا شده برابر با حجم طلای شما خواهد بود. اکنون از یک ترازوی دیجیتالی برای وزن کردن طلای خود و بدست آوردن جرم آن استفاده کنید. سپس نسبت جرم به حجم را محاسبه کنید. چگالی طلای تقلبی بین ۴.۸ تا ۵ گرم بر سانتی متر مکعب و چگالی طلای خالص ۱۹.۳ گرم بر سانتی متر مکعب است.
۶- سکه مسی
یک سکه مسی را با طلای خود خراش دهید. اگر طلای شما اصل باشد، هیچ خراشی بر روی سکه مسی ایجاد نخواهد شد. در حالی که طلای تقلبی روی مس خط میاندازد.
۷- آبلیمو یا سرکه
درون یک ظرف مقداری آبلیمو یا سرکه بریزید و سپس قطعه طلای مورد نظر را درون آن بیندازید. حدود ۵ دقیقه صبر کنید. اگر طلای شما تغییر رنگ داد، به این معنا است که با یک طلای تقلبی روبرو هستید.
۸- یخ
قطعه طلای مورد نظر را روی یک تکه یخ قرار دهید. اگر طلای شما اصل بود، سرعت ذوب یخ بالا میرود، به طوری که فکر میکنید جسم داغی را روی آن قرار داده اید. در غیر این صورت تغییری در سرعت ذوب شدن یخ مشاهده نخواهید کرد.