Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 - 01:57

12
فروردین
ایران در معرض خطر جدی نا امنی غذایی

ایران در معرض خطر جدی نا امنی غذایی

ایران از لحاظ امنیت غذایی در زمره کشورهای پر خطر و در معرض نا امنی تلقی می شود. بویژه استان های سیستان و بلوچستان، کهکلویه و بویراحمد و هرمزگان ، همچنین خوزستان، بوشهر و کرمان در معرض خطر شدیدتری قرار دارند.

به قلم : د کتر مهد ی کریمی تفرشی*

 

تحریریه زندگی آنلاین : ایران از لحاظ امنیت غذایی در زمره کشورهای پر خطر و در معرض نا امنی تلقی می شود. بویژه استان های سیستان و بلوچستان، کهکلویه و بویراحمد و هرمزگان ، همچنین خوزستان، بوشهر و کرمان در معرض خطر شدیدتری قرار دارند.

در ایران بویژه در سالهای اخیر میزان تقاضای مواد غذایی بیشتر از تولید بوده است . البته افزایش جمعیت نیز در این میان بی تاثیر نبوده است.

در کنار آن سالها تحریم های ظالمانه علیه ایران، بحران همه گیر کرونا و نیز خشکسالی های مکرر، امنیت غذایی کشور را به مخاطره انداخته است.

متاسفانه علیرغم پتانسیل های اقلیمی منحصر بفرد در کشور، ایران هنوز در تامین بسیاری از اقلام موادغذایی ضروری موردنیاز ، به واردات وابسته است. از جمله این مواد غذایی کلیدی گندم است که محصول اصلی کشور محسوب می شود اما میزان تقاضا برای این محصول در کشور بیش از میزان تولید آن است.

بیشتربخوانید:

خودکفایی در تولید گندم از رویا تا واقعیت

 

 

در فاصله سالهای 2011 تا 2015، حدود 23 درصد از گندم مصرفی، 71 درصد از ذرت مصرفی و 52 درصد برنج مصرفی کشور از محل واردات تامین شده است . اینکه نزدیک به 40 درصد غلات مصرفی کشور در سال 2016 وابسته به واردات بوده آمار تامل برانگیزی است.

اینکه کشاورزی ایران برای تولید هر هکتار گندم، برنج و ذرت بیش از دو تا سه برابر میانگین جهانی آب مصرف می کند با توجه به بحران خشکسالی که همواره ایران را تهدید می کند، یک خطر و هشدار جدی برای بروز یک بحران ناامنی غذایی در کشور محسوب می شود. هشداری که اگر جدی گرفته نشود می تواند به از دست رفتن حدود 70 درصد زمین های کشاورزی ایران منجر شود.

از طرفی تورم سرسام آور و افزایش قیمت مواد غذایی توانسته به این بحران دامن زده و اقشار آسیب پذیر را در معرض خطر گرسنگی و نا امنی غذایی قرار دهد.

بی ثباتی سیاسی کشورهای منطقه و بویژه جنگ روسیه و اکراین نیز تاثیری مضاعف بر مسئله خطر نا امنی غذایی کشور گذاشته است.

با توجه به بحران خشکسالی که همواره کشور را تهدید می کند، ترویج الگوهای جدید کشت متناسب با آب و منطقه و شرایط زمین و نیز انتقال تولید محصولات کشاورزی اساسی به مناطقی که شرایط کم آبی را تجربه نمی کنند و تولید محصولات کم آب بر از جمله راهکارهای اساسی برای مقابله با خطر نا امنی غذایی است.

با بهره گیری از فناوری های نوین نیز می توان زیرساخت های کشاورزی را بهبود بخشید و راندمان آبیاری و نیز راندمان تولید را افزایش داد.

بیشتربخوانید:

خودکفایی دارویی دستاورد تاب‌آوری در شرایط تحریم ( قسمت اول)

 

 

 

اما تاکنون چقدر به پتانسیل های عظیم انرژی خورشیدی در کشور توجه شده است و از این پتانسیل برای نمک زدایی از آب های زمینی شور و بازیافت و استفاده مجدد از این آب ها استفاده شده است؟

 قطعا بهره گیری از این انرژی ارزشمند و پتانسیل های کمتر دیده شده کشور، به یک بازنگری جدی از سوی مسئولین امر و نهادهای مسئول و نیز بهره مندی از دانش و تکنولوژی های روز دنیا و استفاده از نظرات و ایده های سازنده اساتید، دانشمندان، نخبگان و متخصصین امر نیاز دارد.

 

* رئیس کارگروه کسب و کارهای جاده ابریشم سازمان ملل- یونسکو

رئیس هیات مدیره مجتمع صنایع غذایی گلها و هلدینگ آل ام کاتی (MKT GROUP) 

ریاست هیات مدیره تعاونی تولید کنندگان محصولات غذایی کشور، رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونی های توزیع و فروش محصولات غذایی،  نائب رئیس  هیات مدیره انجمن علوم و فناوری غلات ایران،  عضو هیات مدیره کانون انجمن های صنایع غذایی کشور، کارآفرین برتر جهان اسلام

بیشتربخوانید:

اهمییت امنیت غذایی در کودکان را می دانید؟

 

 

 

برچسب ها: تغذیه، مواد غذایی، گندم، غلات، امنیت غذایی، کشاورزی، د کتر مهد ی کریمی تفرشی، خشکسالی تعداد بازديد: 103 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز