به گزارش ایرنا، دکتر مهدی صابری رئیس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی استان تهران گفت: سازمان پزشکی قانونی هنوز در مورد وضعیت سلامت روان والدین بابک خرمدین هیچگونه اظهار نظر رسمی و قطعی نکرده است.
وی افزود: هفته گذشته پدر و مادر مرحوم بابک خرمدین به پزشکی قانونی منتقل شدند و معاینات و مصاحبههای اولیه با آنها انجام شد. از آنجایی که در آن زمان هنوز مشخص نبود آنها از نظر وضعیت سلامت روان در زمان ارتکاب جرم در چه وضعیتی قرار داشتهاند، توصیه شد در یکی از مراکز دانشگاهی تحت نظر باشند و آزمایشهای لازم روی آنها انجام شود.
صابری ادامه داد: در مصاحبه سرپرست دادسرای جنایی تهران به درستی نتیجه بررسیهای اولیه مورد اشاره قرار گرفته است، اما متاسفانه طوری خبر انعکاس داده شد که بررسیهای پزشکی قانونی به طور کامل به انجام رسیده و آنها به لحاظ روانی، سالم تشخیص داده شدهاند. این در حالی است که متعاقب آن در این زمینه شبهاتی مطرح شد و بحثهایی به دنبال این موارد در فضای مجازی پیش آمد که لازم میدانم به عنوان مسئول بخش معاینات روانپزشکی، پزشکی قانونی توضیحاتی در این زمینه داده شود.
رئیس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی تهران تاکید کرد: اینکه پزشکی قانونی هنوز در مورد سلامت روان پدر و مادر بابک خرمدین اظهار نظر رسمی و قطعی نکرده، به این دلیل است که موضوع روانشناسی قتلهای زنجیرهای (اصطلاحی که در مورد بیش از ۳ فقره قتل که با روش مشابه طی زمان رخ میدهد به کار میرود) بسیار پیچیده است و باید معاینات دقیق روانپزشکی و ارزیابیها، آزمایشها و آزمونهای روانی مختلفی در زمینه آن انجام شود که همه این موارد نیازمند صرف زمان کافی است و در یک زمان کوتاه اظهارنظر قطعی درباره این گونه موارد ممکن نیست.
این متخصص روانپزشکی توضیح داد: هرچند در مصاحبهها و بررسیهای انجامشده اولیه مشخصاتی از ویژگیهای شخصیتی و روانی متهمان به دست آمده اما بر اساس روال بررسی چنین پروندههایی بررسیهای بیشتری در این خصوص لازم است تا انجام شود.
صابری تصریح کرد: در ارزیابیهای روانی متهمان، تشخیص بیماری روانی به دلیل تاثیر در تصمیمات کیفری دارای اهمیت است و دادستان در این بخش از تحقیقات قضایی میخواهد بداند آیا اختلالات روانی فرد به شدتی بوده که متهم در زمان ارتکاب جرم فاقد قوه تشخیص بوده باشد و به عبارت دیگر شدت بیماری روانی به این حد بوده که او بر رفتارش آگاه نباشد و مغایرت رفتار خود با قانون را درک نکند یا خیر؟
این عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: حساسیتهای موجود در چنین مواردی باعث خواهد شد که معاینات در این زمینه طولانی باشد.
صابری گفت: روز گذشته دومین جلسه بررسی وضعیت روانی آنها برگزار شد و در روند این بررسیها باید دید و به این نتیجه رسید که آیا این مشکلات به حدی بوده است که قوه تشخیص آنها را از بین ببرد؟
رئیس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی تهران اظهار کرد: این در حالی است که هنوز چیزی در مورد مسئولیت یا رفع مسئولیت کیفری آنها محرز نشده، به همین دلیل است که در اولین جلسه معاینه توصیه شده در یک مرکز روانپزشکی دانشگاهی بستری شوند و چنانچه به هر دلیل این امر میسر نباشد، روانپزشکان قانونی قادرند با تکمیل اطلاعات اخذشده از منابع دیگر و انجام آزمایشهای طبی و روانشناختی به نتیجه برسند که البته این فرایند زمانبر خواهد بود.
صابری با اشاره به موضوع قتلهای زنجیرهای محمد بیجه که در آن کودک و نوجوانان پسر ۱۲_ ۱۳ ساله را مورد تعرض قرار میداد و به قتل میرساند، گفت: این مورد و موارد مشابه هم یک جنایت سریالی بود و در مورد آن بسیار بحث شد که در آن فردی که دارای انگیزههای بیمارگونه روانی بود و مشکلات واضح شخصیتی داشت، به مجازات هم رسید برای اینکه صرفاً داشتن مشکلات روانی و شخصیتی رافع مسئولیت فرد نبوده و دلیل بر این نیست که فرد مرتکب جنایت شده ولی مجازات نشود.
وی به بیان یک مورد مشابه دیگر پرداخت و گفت: مثال دیگر خانمی بود به نام مهین در یکی از شهرستانها که خانمهای مسن را به عنوان قربانی انتخاب و با یک روش مشابه و خوراندن آبمیوه مسموم آنها را به قتل میرساند و طلاهای آنها را سرقت میکرد. همه اینها ممکن است ناشی از انگیزههای روانی و خیلی پیچیده باشد.
صابری ادامه داد: در مورد والدین بابک خرمدین باید منابع اطلاعاتی درباره سابقه آنها داشته باشیم و بررسیهای تکمیلی از نظر آزمایشات بالینی و روان پزشکی روی آنها انجام شود که ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشد به همین دلیل با تاکید دادستانی سعی بر این است که این بررسیها از جمله آزمایشهای روانشناسی تا حد امکان با سرعت و در عین حال با دقت انجام شود.
رئیس بخش معاینات روانپزشکی اداره کل پزشکی قانونی تهران تاکید کرد: با توجه به سالخوردگی والدین بابک خرمدین، احتمال آسیبهای روانی و حتی اختلالات مغزی در آنها وجود دارد و این موضوع نیز مطرح است، اما قطعیتی در کار نیست تا نتیجه آزمایشها مشخص شود.
صابری تصریح کرد: تاکید ما در پزشکی قانونی بر این است که برخلاف آنچه در جامعه شایع شد، پزشکی قانونی در یک مصاحبه روانپزشکی و در یک زمان کوتاه نمیتواند تشخیص دهد که آنها از سلامت روان برخوردارند و این موضوع را نمیتواند اعلام کند. تا اینکه بر اساس آزمایشهای نهایی به نتیجه برسد.