Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
چهارشنبه 9 آبان 1403 - 07:49

8
آبان
راهنمای آموزش مادران در دوران شیردهی

راهنمای آموزش مادران در دوران شیردهی

تماس پوست با پوست مادر و نوزاد پس از تولد، نوزاد را گرم نگاه داشته و از کاهش دمای بدن نوزاد به ویژه نوزاد نارس و کم وزن جلوگیری می‌کند.

برگرفته از: انتشارات انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران

 

تحریریه زندگی آنلاین : مزایای تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله بعد از تولد

 تماس پوست با پوست مادر و نوزاد پس از تولد، نوزاد را گرم نگاه داشته و از کاهش دمای بدن نوزاد به ویژه نوزاد نارس و کم وزن جلوگیری می‌کند.

 سبب آرامش مادر و نوزاد می‌شود.

 پیوند عاطفی مادر و کودک را تسریع و تسهیل می‌کند.

 تعداد تنفس و ضربان قلب نوزاد را منظم می‌کند و باعث ثبات قندخون می‌شود.

 نوزاد با میکروب‌های بدن مادر که برای او بیماری زا نیست، آشنا شده و در نتیجه دفاع بدنش بهتر می‌شود.

 گریه نوزاد و استرس و صرف انرژی او کاهش می‌یابد.

 به نوزاد اجازه می‌دهد پستان را پیدا کند و اولین تغذیه از پستان را شروع کند. به شروع موفق تغذیه انحصاری با شیرمادر کمک می‌کند.

 از مرگ و میر نوزادان پیشگیری می‌کند.

بیشتربخوانید:

شیرمادر یکتا و بی رقیب

 

 

 

 

مزایای شروع تغذیه با شیرمادر در ساعت اول تولد

بهترین زمان شروع تغذیه با شیرمادر، طی ساعت اول تولد است، زیرا نوزادان در این هنگام بسیار هشیار و فعال هستند. پس از زایمان طبیعی و یا سزارین با بی‌حسی موضعی تغذیه با شیرمادر را می‌توان بلافاصله شروع کرد. پس از سزارین با بیهوشی عمومی، تغذیه با شیرمادر به محض هشیاری مادر انجام می‌شود.

 نوزاد سالم نیاز به هیچ نوع غذا یا آشامیدنی ندارد و باید اولین تغذیه او با شیرمادر (آغوز) شروع شود.

 با شروع شیردهی در ساعت اول تولد نوزاد آغوز را دریافت می‌کند که بسیار مغذی و ایمنی‌بخش است و به تولید شیرکافی برای تغذیه بعدی کمک می‌کند. تغذیه مکرر با آغوز یا کلستروم در روزهای اول تمام نیازهای تغذیه‌ای نوزادان را برطرف می‌نماید.

 نوزادانی که پس از تولد خیلی زود تغذیه می‌شوند، مکیدن در وضعیت صحیح را راحت‌تر آموخته و مدت طولانی‌تری با شیرمادر تغذیه می‌شوند و احتمال بروز احتقان پستان و مشکلاتی که ممکن است منجر به توقف تغذیه آن‌ها با شیرمادر در هفته‌های اول زندگی شود، بسیار کمتر است.

 باعث کاهش قابل توجه مرگ و میر نوزادان می‌شود. برای نوزاد کم‌وزن مفید‌تر است، چون احتمال مرگ و میر آن‌ها بیشتر می‌باشد و هنگام تولد به حمایت بیشتری نیاز دارند.

 نوزادانی که بعد از تولد، موادی غیر از شیرمادر دریافت می‌کنند، ممکن است پستان مادر را نگیرند و احتمال مواجه شدن با مشکلات تغذیه‌ای و توقف تغذیه آن‌ها با شیرمادر بیشتر است، حتی یکی یا دو بار تغذیه نوزاد با  آب قند می‌تواند در تغذیه با شیرمادر و سلامت نوزاد تداخل ایجاد کند.

 با انقباض رحم، خونریزی مادر کمتر می‌شود.

بیشتربخوانید:

ذخیره کردن شیر

 

 

 

مزایای هم اتاقی و یا در کنار هم خوابیدن مادر و نوزاد

 شیرخوار بهتر می‌خوابد و کمتر گریه می‌کند.

 تغذیه با شیرمادر به خوبی برقرار می‌شود و به مدت طولانی‌تری ادامه می‌یابد. وزن گیری شیرخوار هم سریع تر می‌شود.

 شیردهی در پاسخ به رفتارهای شیرخوار سریع‌تر انجام می‌شود که خود موجب افزایش تولید شیر مادر می‌شود.

 مادر در مراقبت از فرزندش اعتماد به نفس پیدا می‌کند.

 سبب ارتقای پیوند عاطفی مادر و نوزاد می‌شود.

 

تغذیه با شیرمادر در روزهای اول تولد

 مادر باردار باید از مقدار آغوز و حجم معده نوزاد در روزهای اول تولد و ضرورت تغذیه مکرر وی آگاه باشد، در این صورت آمادگی لازم را پس از تولد نوزاد برای شیردهی مکرر دارد و با تصور ناکافی بودن شیرش، شیرکمکی را خودسرانه در روزهای اول شروع نخواهد کرد.

 یکی دو روز اول پس از زایمان پستان‌ها مقدار کمی کلستروم یا آغوز به اندازه حجم معده و نیاز نوزاد تولید می‌کنند، اما بعد از چند روز (40-30 ساعت) ترشح شیر بیشتر می‌شود. اگر به نوزاد اجازه داده شود بلافاصله بعد از تولد پستان مادر را بمکد، افزایش شیرمادر سریع‌تر رخ می‌دهد.

بیشتربخوانید:

بایدها و نبایدهای مصرف همزمان شیرخشک و شیرمادر

 

 

 

 

 حجم معده نوزاد روز اول به اندازه یک تیله بزرگ

(7-5 سی‌سی) / تولید شیرمادر هم حداقل 7 سی‌سی در هر نوبت است، بنابراین همین میزان ترشح و دریافت شیر به شرطی که در شبانه روز 10-8 بار تکرار شود، برای نوزاد کافی است.

 روز سوم حجم معده نوزاد به اندازه توپ پینگ‌پونگ (27-22 سی‌سی) و تولید شیرمادر هم در هر نوبت به 38 سی‌سی افزایش می‌یابد که با 12-10 بار شیرخوردن، نیاز نوزاد برطرف می‌شود. معمولا تولید شیر از روز پنجم بیشتر و حداقل به 70 سی‌سی در هر نوبت می‌رسد. حجم معده نوزاد در روز دهم به اندازه یک تخم‌مرغ درشت (81-60 سی‌سی) و تولید شیر هم در هر نوبت 70 سی‌سی است.

حجم معده نوزاد روز سی‌ام 120-60 سی‌سی و تولید شیرمادر هم در روز به 1050-750 سی‌سی می‌رسد.

 ویزیت ۵-۳ روزگی نوزاد برای ارزیابی وضعیت سلامت و کفایت تغذیه نوزاد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این ویزیت تاکید می‌شود مادر شخصا نوزادش را همراهی کند. چون نحوه شیردهی مادر مشاهده و ارزیابی و در صورت لزوم، برای رفع مشکل احتمالی و تداوم موفق شیردهی راهنمایی می‌شود.

 

 

تعداد بازديد: 37 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز