تحریریه زندگی آنلاین : امروزه با توجه به تأثیر فرهنگ غرب و برگرفته از سينماي آن استفاده از لوازم آرايشي امري رايج در ميان زنان و گاهي پسران جامعه ما میباشد؛ بدون آنكه به آسيبهاي احتمالي آن بر سلامت افراد توجهي صورت گيرد. ايران سومين مصرف كننده لوازم آرايشي در خاورميانه است. با ما همراه شويد تا با عوارض اين محصولات بيشتر آشنا شويد.
كرمها، مداد چشم و لب، سايه چشم و... معمولاً خطر جدي براي سلامتي ندارد اما اینها حاوي دو ماده الكل، پارافين (استراسيد پاراهيدروكسي بنزوئيك) هستند. پارابن بهعنوان نگهدارنده در شامپوها، كرمهاي مرطوب كننده، ژلهاي اصلاح، كرمپودر و خمير دندان بكار گرفته ميشود. پارابن در تومورهاي سرطاني نيز يافت شده است. پارابن ميتواند تا حدودي استروژن را كه در ايجاد سرطان سينه نقش دارد را تقليد كند؛ اما هنوز رابطه مستقيمي بين سرطان و پارابن شناخته نشده است. پارابن در برخي افراد ميتواند باعث التهاب پوستي تحريك، آلرژي و روزاسه شود. اگر در يك ماده آرايشي واژه Hypoallergen آورده است به اين معنا نيست كه شما به آن حساسيتي نداريد، سازمان غذا و داروي آمريكا (FDA) استانداردي براي استفاده از واژه Hypoallergen ندارد و هر محصولي ميتواند از برچسب Hypoallergen استفاده كند.در كساني كه پوستهاي چرب و جوشدار دارند. استفاده از يك سري محصولات كه پايه چربتري دارند، ميتواند به انسداد بيشتر مجاري غدد چربي كمك كند و جوشها را بيشتر كند. در اين افراد بهتر است از موادي استفاده شود كه چربيهاي مسدود كننده مثل لانولين نداشته باشند كه به اصطلاح به آنها مواد آرايشي با چربي كنترل شده ميگويند و گاهي به غلط به آنها oil free نيز ميگويند كه اشتباه ميباشد، زيرا هيچ كرمي عاري از چربي نيست. برخي لوازم آرايش حاوي سرب هستند كه ممكن است وارد گردش خون و مغز استخوان شود مشكلاتي را ايجاد كند. در اين بين محصولات چيني سرب بيشتري دارند و در پي آن عوارض بيشتري نيز دارند. جالب است بدانيد كه بيش از 50 درصد لوازم آرايش مثل كرمپودر، رژ لب .... موجود در بازار تقلبي هستند پرسها، پدها، و مخزن لوازم آرايش ميتواند جايگاه مناسبي براي رشد باکتریها باشد. بهویژه اگر اين لوازم به معرض گرما نگهداري شوند. از طرفي قرار گرفتن در معرض نور يا گرما ميتواند باعث تجزيه با مواد نگهدارندهای شود كه با باکتریها مبارزه ميكنند، بنابراين لوازم آرايش خود را در معرض نور و گرما قرار ندهيد.
بیشتربخوانید:
چند نکته مهم درباره بهداشت لوازم آرایش
لوازم آرايش
رنگ مو:
رنگ مو دارويي است كه روي سطح موها قرار ميگيرد و باعث تغيير رنگ آنها ميشود. اين ماده براي رسيدن به نتايج دلخواه بايد در مو نفوذ كند و اين نفوذ بستگي به يك سري پارامترها و عوامل دارد. اولين عامل سايز و اندازه مولكول رنگ مو است كه هر چه کوچکتر باشد راحتتر از غشاي مو رد شده و وارد مغز موها ميشود. بنابراين رنگ موهايي موفقترند كه مولکولهای کوچکتر داشته باشند. عامل مهم ديگر «تورم» مو است هنگامیکه موها مرطوب باشند حالتي متورم پيدا ميكنند و لايههاي آنها از هم باز ميشوند در نتيجه رنگ مو راحتتر داخل مو وارد ميشود. عامل سوم و نهائي پايه رنگ مو و ساختار آن است رنگ موها به سه دسته كلي تقسيم ميشوند:
1- گياهي: كه در فرهنگ ما استفاده از آنها رايجتر است و معروفترین آنها حنا است. در واقع كم خطرترين آنها نيز ميباشد. زيرا تنها در سطح مو قرار ميگيرد و وارد بافت مو نميشود. مورد بعدي گردو است.
2- رنگ موهاي متاليك (يا فلزي): بيشتر مورد استفاده آقايان قرار ميگيرد زيرا تغيير رنگ آن بهتدریج صورت ميگيرد زيرا وقتي روي موها قرار ميگيرد بهمرور در مجاورت هوا تبديل به رنگي ميشود كه فرد ميخواهد. استفاده زياد از آنها باعث شكنندگي و آسيب موها ميشود اما باز هم به اندازه آسيب ناشي از مصرف رنگهای صنعتي نيست.
3- رنگ موهاي ارگانيك سنتيك: طي 60 سال گذشته مصرف آنها رواج بيشتري داشته است و مهمترین فرم رنگ موها هستند، چون با آنها ميتوان طيف گستردهاي از رنگهای طبيعي را به دست آورد آنها وارد مركز مو ميشوند و لذا دائمي هستند.اتهام سرطانزائي به رنگهای صنعتي هميشه خورده شده است. دانشمندان با انجام بعضي از آزمايشهاي حيواني، شاهد بروز يك سري تغييرات بودهاند، اما هنوز در انسان مورد مستندي يافت نشده است. در بعضي افراد ماده پارا فنيلين دي آمين باعث ايجاد حساسيت از فرم آلرژيك ميشود كه ده درصد افراد استفاده كننده را شامل ميشود. براي همين توصيه ميشود كه پيش از استفاده از آنها مقداري از رنگ مو را پشت گوش يا پيشاني خود بمالند و اگر حساسيتي رخ نداد آنها را بكار گيرند.سفيد كردن پيش از بكارگيري موها گاهي بیشازاندازه صورت ميگيرد و باعث شكنندگي موها ميشود. آرايشگرها به علت تماس پيگير با مواد شيميايي موجود در سالنهاي آرايشي ممكن است دچار حالت تهوع و ميگرن شوند.
لاك ناخن
لاك ناخن حاوي آلرژيهاي زيادي ميباشد كه هم ميتواند در پوست اطراف ناخن و هم در پوست نواحي دور از آن باعث ايجاد حساسيت شود. بهعنوان نمونه در التهاب پلکها يكي از عوامل ايجاد آن ميتواند لاك ناخن باشد. از طرفي استون مورداستفاده جهت پاك كردن لاك ناخن نيز ميتواند يك ماده
تحريكي براي پوست اطراف ناخن باشد لاك ناخن از دلايل اصلي ترك ترك شدن نوك ناخنها ميباشد. و اين اشتباهي است كه توسط برخي خانمها، انجام ميشود كه فكر ميكند كه لاك ناخن باعث استحكام ناخن ميشود.
بیشتربخوانید:
آنچه که آقایان در کیف لوازم آرایش خود باید داشته باشند!
چه بايد كرد؟
پيش از آنكه نگران شويد، يادتان باشد تعداد كمي از افراد از مواد آرايشي دچار ناراحتي و مشكلات سلامتي شدهاند. چون بيشتر مردم خيلي زود متوجه ميشوند كه برخي محصولات با پوست آنها سازگاري ندارد. خريد مواد آرايشي سادهتر كه باعث ميشود پولمان را براي تبليغات دروغين محصولات گران دور نريزيم بهترين انتخاب است. مواد آرايشي و بهداشتي ما را پاكيزهتر كرده، باعث ميشود بوي بهتري از ما به مشام برسد و زيباترمان ميكند اما براي زيبايي سلامتي واقعي، ريختن پولمان در داخل فروشگاههای لوازم آرايش چاره كار نيست.خسته كننده است اما حقيقت دارد: تنها راه سلامت و شاداب نگه داشتن پوستمان و روشنتر و نافذتر كردن چشمهایتان همان روشهاي قديمي آزمايش شده تغذيه و سلامتي است.
بهتر است در اينجا چند نكته را يادآور شويم و بحث را خاتمه دهيم:
1-در هنگام خريد لوازم آرايشي و بهداشتي حتماً به مجوز ورود بهداشتي، برچسب اصالت كالا و توضيحات مربوط به تاريخ توليد و انقضا توجه كنيد.
2-لوازم آرايشي و بهداشتي را از مكانهاي معتبر نظير داروخانهها خريداري كنيد.
3-متخصص پوست پيشنهاد ميكنند كه از دستورالعمل زير براي مصرف لوازم آرايش بهره بگيريد:* كرمپودر: يك سال*رژگونه، سايه، دو سال* رژ لب: يك سال*ريمل: 3 تا 4 ماه
4- پس از هر بار مصرف لوازم آرايش بايد حتماً پوست را کاملاً با پدهاي مناسب پاك كنيد و با شوينده ملايم و آب ولرم شستشو دهيد.
5- لوازم آرايش نبايد مدت زيادي روي پوست بمانند چون آنها جاذب آلودگي محيط بوده و ميتوانند سطح پوست را پوشانده و منافذ پوستي را مسدود كنند. لذا بهتر است پس از 5/1 تا 2 ساعت شسته شوند.
6- استفاده مشترك از وسايل آرايش به دليل خطر انتقال عفونت توصيه نميشود.