یک مرد، برای خوش لباس بودن باید به جزئیات توجه کند. ممکن است شما با فلسفهی لباسهای چندلایه آشنا باشید، انواع مختلف کت و شلوارها را داشته باشید و بدانید چه نوع پارچهای برای هر فصلی مناسب است، شاید بخواهید کت و شلوار سفارش دهید و بدانید که تفاوت اساسی بین کت و شلوارهای سفارشی و حاضری چیست. اما بعضی جنبههای مد لباس مردانه مبهمتر از بقیه هستند. کتهای حاضری یکی از این چیزها هستند.
ما اغلب تفاوت زیادی بین کت اسپرت، بلیزر و کت رسمی قائل نمیشویم. البته این کتها از خیلی جهات شبیه هم هستند. اما تفاوتهای ظریفی در این دسته از لباسها وجود دارد که باید آنها رابدانیم. شاید بپرسید چرا. دانستن این تفاوتها افراد مبتدی را از اتفاقات ناخوشایند احتمالی نجات خواهد داد. مثلاً خواهند دانست که با کت اسپرت به یک مهمانی رسمی نروند یا سعی نکنند یک ژاکت ضخیم را زیر کت رسمی تنگ بپوشند. همچنین با تاریخچه و جایگاه هر یک از این کتها در پوشاک مردانه آشنا خواهید شد که بسیار جالب است. مطلب را بخوانید تا با خاستگاه هر کت، ویژگیهای بارز آنها، کاربرد و ظرفیت استایل سازیشان آشنا شویم.
کت اسپرت
کت اسپرت غیررسمیترین کت در بین این سه کت است که معمولاً کمتر از بقیه ساختاریافته و بیشتر از همه برای استایل خیابانی (کژوال) مناسب است. چند دههی قبل، کت اسپرت دقیقاً همانطور که از اسمش برمیآید، برای عملکرد خاصی طراحی شد، یعنی این کت چیزی بود که مردان هنگام شرکت در فعالیتهای ورزشی مثل تیر اندازی و شکار استفاده میکردند.
مردان کتهای اسپرت را صبحها و یا مواقعی که نیاز به کت رسمی نبود، میپوشیدند. در گذشته، کتهای اسپرت چیزی لوکس به حساب میآمدند، چون بیشتر مردها فقط توانایی تهیهی یک دست کت و شلوار را داشتند که جایگزینی برای آن نداشتند. با گذشت زمان، با فراوان و ارزانتر شدن لباس، کت اسپرت رابطهاش را با فعالیتهای بیرون از منزل از دست داد و در عوض به یکی از اجزای اصلی استایل کژوال و در عین حال سطح بالا تبدیل شد.
ویژگیهای بارز
- تنوع گستردهی رنگ و طرح
- راحتتر و گشادتر از بقیهی کتها هستند و امکان پوشیدن چند لایه لباس از زیر آن و حرکت بیشتر وجود دارد
- بعضی وقتها (نه همیشه) وصلهی آرنج، چاک، جیب کوچک و پیلی دارند
پارچههای اصلی
- فلانل
- تویید
- پامرغی
- جناغی
نکاتی برای ست کردن
از آنجا که این کت کمتر از بقیه رسمی است، میتوانید آن را با شلوار جینتان ست کنید. جالب اینجا است که هر چه رنگ و بافت شلوار با کتتان متفاوتتر باشد، ترکیب بهتری به وجود خواهد آمد. کت اسپرت معمولاً گشادترین کت شما است، پس به راحتی میتوانید آن را روی پلوور، یقهاسکی یا هر لباس ضخیم دیگری بپوشید (اما با هر نوع تیشرت استاندارد یا پیراهن دکمهدار هم به خوبی ست میشود).
بلیزر
بلیزر شیکتر از کت اسپرت است و از نظر رسمی بودن، مابین کتهای اسپرت و کتهای رسمی قرار دارد. کت بلیزری که ما امروزه میشناسیم، ریشه در اوایل سالهای ۱۸۰۰ دارد؛ کاپیتان کشتی جنگی HMS Blazer، دستور داد کتهای کوتاه و با دکمههای برنجی دوطرفه برای خدمه آماده کنند تا در حضور ملکه ویکتوریا که در ۱۸۳۷، از کشتی بازدید میکرد بپوشند. در کمال تعجب، ملکه به قدری از آنها خوشش آمد که محبوبیت آنها بالا رفت و کمی بعد جزئی از یونیفرم استاندارد شد. این کت مردانه در هر دو زمینهی کاری و تفریحی در سرتاسر اروپا محبوب شد و در اوایل قرن بیستم به صحنهی مد ایالات متحده سفر کرد.
ویژگیهای بارز
- بسیار پرکاربرد- به راحتی میتوانید در موقعیتهای رسمی یا غیر رسمی آن را بپوشید
- به طور سنتی به رنگ سرمهای است، اما امروزه در طیف وسیعی از رنگها وجود دارد (با این حال، اگر فقط یک کت بلیزر دارید، سرمهای را انتخاب کنید)
- در انواع دو دکمهی یک طرفه، سه دکمهی یک طرفه و شش دکمهی دوطرفه وجود دارد
- شانهاش ساختاریافتهتر از کت اسپرت و از آن تنگتر است
- در نوع سنتی آن از دکمههای طلا، نقره یا صدف مروارید استفاده میشد (اما امروزه از هر دو نوع دکمههای رسمی و غیررسمی دیده میشود)
پارچههای اصلی
- پشم تابیده
- سرژ
- کشمیر
- فلانل
- فرِسکو
- نکاتی برای ست کردن
برای استایل غیررسمی، میتوانید آن را با شلوار جین، یا شلوارهای کتان رنگی یا خاکی ست کنید. برای استایل رسمیتر از شلوار فلانل یا پارچهای استفاده کنید. هرچند بلیزر با هر چیزی، از تیشرت گرفته تا یک یقه اسکی ضخیم، هماهنگ میشود، با پیراهن دکمهدار و کراوات (یا پاپیون) ظاهر کلاسیکتری پیدا میکند. پرکاربرد بودن بلیزر این اجازه را به شما میدهد که آن را با کفشهای متنوع بپوشید؛ کفشتان را متناسب با میزان رسمی بودن شلوارتان انتخاب کنید. با شلوار فلانل بهتر است چیزی مثل کفش چرمی سگکدار و آکسفورد بپوشید. شلوارهای جین و کتانهای رنگی با لوفر یا هر کفش غیررسمی دیگری ست میشود.
کت رسمی
این کت رسمیترین گزینه از بین این سه کت و قدیمیترین و بدون شک سنتیترین و محبوبترین نوع است. مهمترین وجه تمایز این کت با بقیه این است که باید با شلواری که دقیقاً از پارچهی خود کت دوخته شده، همراه شود. تاریخچهی کت و شلوارهایی که ما امروزه میشناسیم و لباس تجاری محسوب میشوند، به قرنهای ۱۸ و ۱۹ میلادی میرسد که کت و شلوارهای مورنینگ در اروپا عرضه شد. تاکسیدوها کمی بعد از آنها آمدند و فقط توسط مردان طبقهی اشراف در مراسمهای عصرگاهی پوشیده میشدند. کت و شلوارهای امروزی اولین بار توسط نخبگان اواخر قرن نوزدهم پوشیده شد. امروزه کت رسمی و شلوار هماهنگ با آن جزء اجتناب ناپذیر لباس تجاری و مهمانیهای شبانهی مردان است.
ویژگیهای بارز
- باید با شلوار و گاهی با جلیقهای از پارچهی هماهنگ با خودش ست شود
- از نظر رنگ و تزئینات، سادهترین نوع کت است. معمولاً در رنگهای خنثی و طرحهای ساده (راه راه باریک، پامرغی، پنجرهای، کاملاً ساده و ...) دیده میشود، مگر این که به سفارش مشتری دوخته شود.
- تنگتر از بقیهی کتها است و بنابراین نباید از زیر آن چند لایه لباس پوشید
پارچههای اصلی
- کشمیر
- پشم تابیده
- کتان
- شیرشکری
- پنبه
- ابریشم
نکاتی برای ست کردن
کتهای رسمی باید فقط با شلوار همجنس خودشان پوشیده شوند. شاید بخواهید در بعضی موقعیتها آنها را با شلوارهای جین و کتان ظریفتان بپوشید، اما هرگز در مهمانیهای رسمی این کار را نکنید. از آنجا که این کتها برای پوشیده شدن از روی چند لایه لباس طراحی نشدهاند، بهتر این است که با پیراهن دکمهدار و در صورت نیاز با ژیلهی نازک پوشیده شود. طبیعی است که کفش رسمی بهترین گزینه برای ست کردن با کت رسمی است.
امیدواریم این مطلب برای شما راهگشا باشد. با این که این سه نوع کت را میتوان بعضی وقتها به جای هم استفاده کرد، توجه به تفاوتهای اصلیشان اهمیت زیادی دارد. برای مثال، اگر میخواهید بلوز یقهاسکی یا چند لایه لباس بپوشید، بهترین انتخاب شما کت اسپرت خواهد بود. اگر به مراسمی در یک شرکت دعوت شدهاید، کت و شلوار دو یا سهتکه را بپوشید (مگر این که شرکتی که در آن کار میکنید یا مراسمی که به آن دعوت دارید، زیاد رسمی نباشد). در هر حال، این سه مدل کت برای همه گزینههایی عالی هستند و هر کدام از آنها در جذابیت شما در موقعیتهای روزمره گرفته تا رسمی نقش زیادی دارد.
منبع:برترینها