ماندگاری لکه و رنگپریدگی روی مبل اتفاق ناخوشایندی است که بعضی افراد به آن چرک مردگی روی مبل هم میگویند. این لکهها در واقع آثار مواد خوراکی و شیمیایی هستند که برای رفع آنها میتوان از بخارشوی، شامپو فرش و اسپریهای لکهبردار به تناسب حجم لکه کمک گرفت؛ روشهایی متداول که البته برای همه لکهها مناسب نیستند. در این مطلب قصد داریم با ارائه راهکارهای کاربردی، اطلاعات مفیدی را برای تمیز کردن مبل چرک مرده با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم.
چرک مردگی روی مبل را چگونه تمیز کنیم؟
باقی ماندن چرک و کثیفی روی مبل اتفاقی است که هیچ بانوی خانهدار و شخص باسلیقهای از دیدن آن استقبال نمیکند. چرا که به مرور زمان پاک کردن این لکهها سختتر میشود و در نهایت هم چیزی جز ظاهری مات و کدر نصیب ست مبلمان منزل و دفتر ما نخواهد شد.
برای جلوگیری از بروز این اتفاق باید لکههای ایجاد شده بر اثر چیپس، پفک و سایر مواد غذایی را هرچه سریعتر پاک کرد. در این مواقع اگر چرک مردگی روی مبل مربوط به آب، چای، آدامس و یا ادویهجات مختلف باشد، میتوان آن را با استفاده از اسپریهای لکهبردار تا حدود زیادی رفع کرد. به این صورت که اسپری لکهبر مخصوص روکش مبل را روی محدوده لکه استفاده کرده و بعد از ده الی بیست دقیقه کثیفیهای آزاد شده را با یک پارچه تمیز و جاذب (مانند حوله پارچهای یا رول آشپزخانه) رفع میکنیم. نتیجه این فرآیند روکشی یکدست و بدون لکه برای مبل خواهد بود.
البته برای خوراکیهایی مانند بستنی و قهوه که حاوی چربی و اسانسهای رنگی مختلف هستند، احتمال اینکه این روش کارساز نباشد زیاد است. به همین دلیل اگر لکه چرک مرده با اسپری لکهبردار پاکسازی نشد، روش بعدی استفاده از شامپو فرش خواهد بود. برای اینکار باید شامپو را بدون رقیق کردن به آرامی روی محدوده لکه ریخته و سپس با یک پارچه یا اسفنج تمیز آن محدوده را مالش داد. خواهید دید که رفته رفته لکه مرده مبل ماتتر شده و در نهایت از روی مبل محو میشود. راهکارهای کامل تر برای پاک کردن انواع لکه و آشنایی کامل با شیوه صحیح شستشوی مبلمان را از اینجا بخوانید.
چرک مردگی مبل و صندلی قدیمی خود را با این روش از بین ببرید.
برای مبل و صندلیهای قدیمی که الیاف آنها ممکن است هنگام پاکسازی بر اثر فشار و کشش زیاد پاره شوند، میتوان از یک حوله تمیز کمک گرفت. به این صورت که ابتدا اضافات روی مبل مانند گرد و خاک را با این حوله پاک کرده و سپس بامحلول آب و سرکه یا آبلیمو محل را برای چند دقیقه مالش میدهیم. در این مرحله میتوان از پنبه هم برای جذب بهتر آلودگیها استفاده کرد.
این روش برای مبلهایی با پرز بلند و ضخیم هم توصیه میشود. چرا که این محصولات عمدتا دارای روکشهای مخملی و بسیار نرم هستند و به همین دلیل پاکسازی و مراقبت از آنها با سایر وسایل کمی متفاوت است.
چرا تمیز کردن چرک مرده مبل پارچهای مهم است؟
مبلمان اداری و خانگی با روکش پارچهای سریع لکه میگیرند و عمر این لکهها با پاک شدن سریع آنها رابطه مستقیمی دارد. به همین علت باید هرچه سریعتر برای ترمیم و رفع جای چرکمردگی روی پارچه اقدام کرد. از ترکیب سرکه و جوش شیرین میتوان به عنوان متداولترین محلول استفاده شده برای مبلمان پارچهای نام برد که بیشتر مردم با آن آشنایی دارند. در این مواقع بهتر است قبل از شروع پاکسازی، محدوده اصلی محلول را در قسمت پنهانی مبل تست کرده و از عدم رنگ پریدگی مبل و خراب نشدن رنگ آن در اثر تماس با محلول اطمینان حاصل کنید. چرا که در برخی موارد اضافه کردن جوش شیرین میتواند باعث مات و کدر شدن پارچه مبل شود.
علاوه بر این روش برای پاکسازی چرک مردگیهایی که عمر طولانی دارند، به کار بردن اتو و استفاده از کاغذ خشککن هم توصیه میشود. به این صورت که کاغذ خشککن را دقیقا روی لکه قرار داده و سپس برای چند ثانیه اتوی داغ را به آن میچسبانیم. لازم به ذکر است که عدم تماس اتو با خود لکه و یا سایر بخشهای روکش مبل در این مرحله اهمیت زیادی دارد.
بهترین ترفند برای پاک کردن لاک از روی مبل
شاید پردردسرترین لکهای که بتوان روی مبل دید، مربوط به رنگ لاک باشد. برای پاکسازی این لکه با تهیه یک گوشپاک کن و کمی نمک میتوان دست به کار شد و با مرطوب کردن لکه و ریختن کمی نمک روی آن به آرامی شروع به پاکسازی لکه لاک کرد. در این مرحله باید دقت داشته باشید که لاک رو مبل پخش نشود. همچنین میتوان در صورت نتیجه نگرفتن، این کار را با سرکه یا هیدروژن پراکسید هم مجددا امتحان کرد.
پاک کردن جوهر خودکار با روشهایی بسیار ساده
تماس مرکب خودکار و رواننویس با روکش مبل همیشه نگرانی افراد زیادی بوده و باعث شلختگی ظاهر اتاق میشود. اتفاقی که در اکثر خانه ها هم دیده میشود و در صورتی که لکه جوهر تازه باشد، میتوان آن را با یک دستمال کاغذی ابتدا کمرنگ کرده و سپس با کمک موادی مانند الکل، سرکه، خمیر دندان و مایع ظرفشویی به خوبی پاک کرد. فقط باید توجه داشت که استفاده از دستمال برای کم شدن غلظت مرکب باید به صورت ضربهای انجام شود و از کشیدن و پخش کردن جوهر یا لاک روی سطح مبل بهتر است خودداری کنیم. چرا که باعث میشود بافت لکه محکم شده و در اعماق پارچه مبل نفوذ کند.
در مرحله بعد میتوان ترکیب سرکه و مایع ظرفشویی و یا خمیر دندان را با یک دستمال نخی تمیز و نمدار شده یا مسواک بر روی چرک مردگی کشیده و چهار الی پنج دقیقه این کار را ادامه داد. توصیه میشود اگر به خوبی نمیدانید چه متریالی برای روکش مبل شما استفاده شده، ابتدا الکل را روی قسمتی پنهان از مبل مثل قسمت پشتی تست کنید.
همچنین برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی بهتر است قبل از پاکسازی هر لکه چرکمرده شده از روی مبل، به خوبی از خصوصیات روکش مبل اطلاع حاصل کنیم و سپس ماده شوینده و پاککننده را انتخاب کنیم.
مثلا جوش شیرین برای لکه های بدبو مناسب بوده و رایحه آزاردهنده آن را به خوبی از بین میبرد. اما در مقابل برای لکههای نه چندان قدیمی توصیه نشده و استفاده زیاد از آن ممکن است باعث تغییر رنگ الیاف روکش شود.
نتیجهگیری
چرک مردگی مبل همان جای لکه و آثار برخورد مواد غذایی و شیمیایی با روکش مبل است که الیاف آن را خراب و ظاهر آن را فرسوده جلوه میدهد. همواره برای از بین بردن لکههایی مانند لکه آب یا چای بهتر است اول از موادی مانند نمک و الکل استفاده شود و بعد از خشک شدن، در صورتی که نتیجه قابل قبولی به دست نیامده باشد از سایر مواد پاک کننده کمک گرفته شود. معمولترین مواد برای تمیز کردن مبل چرک مرده و از بین بردن جای این لکهها عبارتند از اسپری لکهبردار و ترکیباتی مانند جوش شیرین، الکل و سرکه است که در این مقاله به کاربردهای آنها پرداخته شد.