تحقیقات انجام شده در سال ۱۹۹۸ میلادی، نشان داد که کافئین قهوه میتواند برخی از سلولهای سرطانی را تحت تأثیر قرار دهد و آنها را از رشد باز دارد یا کوچک کند، اما بر روی سلولهای معمولی تأثیری ندارد.
اثر ضد سرطانی آن در مورد سرطان روده بزرگ و نیز سرطان راستروده و کبد احتمالا با کاهش میزان ترشح کلسترول، اسید صفراوی و استرول طبیعی در روده بزرگ، سرعتبخشیدن به عبور مدفوع در روده بزرگ و بنابراین جلوگیری از قرارگرفتن پوشش روده در برابر مواد سرطانزای بالقوه در غذا و نیز سایر مکانیسمها میباشد.
علاوه بر این یک آنتیاکسیدان قوی به نام «متیل پیریدینیوم»، آنزیمهای ضد سرطان روده بزرگ را تقویت میکند. این ماده در فرآوری قهوه تولید میشود و هر چه قهوه بیشتر حرارت دیده باشد، مقدار آن بیشتر است.
کافئین سبب رفع افسردگی و ایجاد شادی در مغز میشود و باعث سرحال آمدن و نشاط شخص میگردد، بنابراین قهوه که دارای کافئین است میتواند یک ماده خوراکی ضد افسردگی سالم باشد.
نوشیدن قهوه ممکن است خطر نارسایی کبدی(سیروز) ناشی از الکل را کاهش دهد. همچنین یک بررسی جدید نشان میدهد که قهوه ممکن است در برابر بیماریMS محافظت ایجاد کند.
قهوه با نقرس مقابله میکند. در بیماری نقرس که بیشتر در آقایان اتفاق میافتد، اسید اوریک بدن به صورت کریستالهایی در مفاصل رسوب میکند و همین باعث دردهای شدید مفصلی، به صورت حملهای در بیمار میشود.محققان نشان داده اند که رابطه ای بین نوشیدن قهوه و پیشگیری از بیماری پارکینسون وجود دارد.
یك توصیه
کافئین ، جذب آهن را در رودهها کم میکند و لذا با توجه به نیاز ضروری بدن به آهن، که کار خونسازی را بر عهده دارد، توصیه میشود که از مصرف کافئین همراه با غذا و تا یک ساعت پس از آن، به طور جدی پرهیز شود.
مضرات نوشیدن قهوه و نسکافه
قهوه فشار خون را بالا میبرد و افرادی كه فشار خونشان بالاست باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند.
کافئین باعث میشود که مقدار قابل ملاحظه ای از سدیم و پتاسیم بدن از طریق کلیهها دفع شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده، نوشیدن زیاد قهوه پوسیدگی دندانها را به همراه خواهد داشت و از این لحاظ قهوه فرآوری شده (نسکافه) 30 برابر بیش از نوع عادی آن (به علت اسید سیتریك موجود)، سبب خوردگی مینای دندان میشود.
چه کسانی نباید قهوه و یا نسکافه بخورند؟
افرادی كه از بالا بودن فشار خون یا بیماری تپش قلبی رنج میبرند و یا در معرض پوکی استخوان قرار دارند و همچنین خانمهای باردار، بهتر است در مصرف قهوه زیاده روی نكنند، زیرا کافئین باعث زایمان زودرس میشود و ممکن است در نوزادان ناراحتی ایجاد کند.
زنانی که در سینه خود غده فیبروکیستیک دارند، نباید به میزان زیاد کافئین مصرف کنند، زیرا به بزرگ شدن این غده کمک میکند.
همچنین به مادرانی که فرزند خود را شیر میدهند توصیه میشود که از مصرف قهوه یا مواد کافئین دار پرهیز کنند. چون بخشی از کافئین، همراه شیر مادر وارد بدن نوزاد میشود و امکان دارد عوارضی مثل ناآرامی، لرزش دستها، پاها و لبها، سفت یا شل شدن عضلات و ماهیچههای بدن، بی خوابی و جیغ زدن در نوزاد به وجود آید. همچنین کافئین مدت زیادی در بدن نوزاد میماند تا متابولیزه شود، زیرا کبد نوزاد به اندازه کافی آنزیم ندارد.
برای خواندن بخش اول - خواص شيرين يك ماده تلخ - اینجا کلیک کنید.