مینا عبدالهی؛ دانشجوی دکتری تخصصی علوم تغذیه؛ نادیا حفیظ
بدون شک با شروع روزهای گرم تابستان برای اغلب شما دیدن خوشههای رنگارنگ و دلپذیر انواع انگور در مغازههای میوه فروشی صحنهای بسیار وسوسه انگیز است. انگور یکی از میوههای بهشتی بوده که در طب سنتی و اسلامی ما و همچنین بسیاری از کشورهای دنیا جایگاه ویژهای دارد.
قرآن کریم بارها از درختان انگور بعنوان پاداشی برای نیکوکاران در بهشت یاد نموده و روایات دینی شیعیان نیز بر اثرات سودمند آن تأکید مینماید به طوریکه از امام صادق (ع) چنین نقل شده است که: «پیامبری از پیامبران به درگاه خدا از اندوه شکایت کرد و خداوند او را به خوردن انگور امر فرمود». انواع انگور از نظر بومی متعلق به مناطق مدیترانهای و غرب آسیا هستند که بصورت خوشههای منظم و زیبا به رنگهای آبی، قرمز، بنفش، سیاه، طلایی و سبز بر روی درخت تاک میرویند.
ایران یکی از کشورهای مهم تولید کننده انگور میباشد و در تاکستانهای آن نیز انواع مختلفی ازاین میوه پرورش داده میشود که رایجترین آنها عبارتند از: انگور عسگری، بیدانه، یاقوتی، لعل حسینی، مسکه، نباتی، کشمشی، رازقی شیرازی و... بخشهای مختلف انگور شامل پوسته، هسته و میوه آن از نظر تغذیهای خواص منحصر بفردی داشته و میتوان از آنها برای تهیه فرآوردههایی نظیر آب انگور، مربا، کشمش، روغن هسته انگور و ... استفاده کرد.
علاوه براین برگ درخت انگور با عنوان برگ مو نیز در رژیم غذایی سنتی ما برای تهیه نوعی «دلمه» مورد استفاده قرار میگیرد و دمکرده، جوشانده یا گرد آن نیز در طب سنتی کاربرد ویژهای دارد. همانگونه که ذکر شد انگورها انواع مختلف و شکلهای متفاوتی دارند که به دلیل وجود مواد آنتی اکسیدانی متفاوتی که در آنها وجود دارد رنگهای متفاوتی از خود نشان میدهند. در ذیل به ارزش تغذیهای و خواص انگور اشاره شده است.
ارزش تغذیهای 100 گرم انگور
انرژی 69 کیلوکالری
کربوهیدرات 18 گرم
پروتئین 0/72 گرم
چربیکل 0/16 گرم
فیبر کل 0/9 گرم
فولات 2 میکروگرم
نیاسین 0/188 میلی گرم
ویتامین A 66 واحد
ویتامین C 10/8 میلی گرم
ارزش تغذیهای
انواع مختلف انگور منابع غنی ویتامینهای A، C،6B و فولات و همچنین املاح ضروری از جمله پتاسیم، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و سلنیم هستند.
بعلاوه انگورها بویژه در پوست و هسته دارای گروه مهمی تر کیبات فعال هستند که فلاونوئیدها، پلی فنولهایی چون پروسیانیدینهای گالیک اسید و کاتچین، آنتوسیانین هایی نظیر مشتقات گلوکوزیدی سیانیدین، دلفینیدین، پئونیدین، پتونیدین و مالویدین، مشتقات استیلبن نظیر رزوراترول از انواع مهم آنها به شمار میآیند که هر یک به نوبه خود اثرات منحصر بفردی در حفظ و بهبود سلامت دارند...
برای خواندن بخش دوم- همه خوبیهای انگور- اینجا کلیک کنید.