مینا حاجی محمدی : کارشناس ارشد علوم تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : بلدرچین (Quail)، پرندهای است با گوشت بسیار لذیذ و به دلیل سودمندیها و خواصش بسیار معروف است. در این مقاله در مورد فواید گوشت بلدرچین و همچنین سودمندیهای تغذیهای آن صحبت خواهیم کرد.
موادمغذی در گوشت بلدرچین
گوشت بلدرچین دارای ارزش غذایی بالایی میباشد. 100 گرم گوشت بلدرچین حاوی:
موادمغذی گوشت بلدرچین مقدار در هر 100 گرم
انرژی 134 کیلوکالری
چربی 4.5 گرم
سدیم 51 میلیگرم
پروتئین 22 گرم
کربوهیدرات 0 گرم
کلسیم 13 میلیگرم
آهن 4.5 میلیگرم
پتاسیم 237 میلیگرم
بیشتربخوانید:
خواص گوشت بلدرچین
پروتئین
گوشت بلدرچین غنی از پروتئین است. افرادی که به عضلهسازی یا بدنسازی تمایل دارند میتوانند این گوشت را مصرف کنند، چراکه میتواند منجر به افزایش حجم عضله شود. این مقدار پروتئین بالا جایگزین کربوهیدرات و گلوکز در بدن میشود و در نهایت به عضلهسازی کمک میکند. همچنین مصرف این گوشت، نیاز روزانه به پروتئین را تأمین میکند و در نتیجه باعث افزایش تولید هورمونها و آنزیمها در بدن فرد میشود.
مقادیر بیشتری از برخی ویتامینها و مواد معدنی در گوشت بلدرچین یافت میشود، در حالی که در گوشت مرغ کمتر است.
حقایق تغذیهای
گوشت مرغ، 100 گرم گوشت بلدرچین، 100 گرم
کالری 148 کالری 134
چربی کل 6.3 گرم چربی کل 4.5 گرم
چربی اشباع 1.6 گرم چربی اشباع1.3 گرم
کلسترول 63 میلیگرم کلسترول 70 میلیگرم
سدیم 79 میلیگرم سدیم 51 میلیگرم
کربوهیدرات کل0 گرم کربوهیدرات کل 0 گرم
پروتئین 21 گرم پروتئین 22 گرم
کلسیم 10 میلیگرم کلسیم 13 میلی گرم
آهن 1.1 میلیگرم آهن 4.5 میلیگرم
پتاسیم 251 میلیگرم پتاسیم 237 میلیگرم
فسفر 209 میلیگرم فسفر 307 میلیگرم
روی 1.4 میلیگرم روی 2.7 میلیگرم
ویتامین C 3.3 میلیگرم ویتامین C 7.2 میلیگرم
بلدرچین یک گوشت سفید خوشطعم و لطیف است که سرشار از مواد مغذی ضروری مانند پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی (کلسیم، پتاسیم، فسفر، آهن و روی) میباشد و چربی پوست و محتوای کلسترول کمی دارد. گوشت بلدرچین دارای چربیهای تک غیراشباع بیشتری نسبت به گوشت مرغ است که این نوع از چربی برای سلامتی و رشد سودمند میباشد.
پروتئین ایدهآل برای یک انسان بایستی حاوی اسیدآمینههای لیزین (5.5 درصد)، لوسین (7 درصد)، ایزولوسین (4 درصد)، والین (5 درصد)، متیونین + سیستئین (3.5 درصد)، ترئونین (4 درصد)، فنیلآلانین + تیروزین (6 درصد) باشد، بنابراین گوشت بلدرچین میتواند منبع اسیدهای آمینه ضروری برای بدن باشد. در نتیجه، کمبود پروتئین رژیم غذایی به دلیل فقدان یکی از این اسیدهای آمینه میتواند منجر به نقص در عملکرد سیستم ایمنی و افزایش آسیبپذیری انسان نسبت به بیماریهای عفونی شود.
قاره آفریقا کمترین سرانه دریافت پروتئین در روز را در مقایسه با سایر قارهها دارد، بنابراین مصرف گوشت بلدرچین به عنوان یک منبع پروتئینی جایگزین، مطمئناً در آینده نزدیک به ویژه برای مردم جنوب کره زمین افزایش خواهد یافت (1).
بیشتر بخوانید:
آشنایی با مهم ترین دانه های روغنی و فواید هریک از آنها برای بدن
اسیدهای چرب
گوشت بلدرچین حاوی اسیدهای چرب ضروری است که به عنوان منبع انرژی در سیستمهای پیچیده و به هم پیوسته، ساختار غشای سلولی، تنظیم رونویسی ژن و به عنوان عملکردی در پیشسازهای سیتوکینها، مورد نیاز بدن انسان میباشد. به این ترتیب، مصرف گوشت بلدرچین میتواند برای سلامت انسان سودمند باشد. مقدار چربی گوشت بلدرچین بین 1.58 تا 4.21 درصد و میزان کلسترول آن بین 62.3 تا 68.2 میلیگرم متغیر میباشد. محتوای چربی و کلسترول بالا میتواند منجر به پرفشاریخون و بیماریهای مرتبط با قلب در انسان شود؛ دیدگاهی که باعث میشود مصرفکنندگان نسبت به انتخاب مواد غذایی مصرفی خود، آگاهی داشته باشند.
گوشت بلدرچین منبع خوبی از اسیدهای اولئیک، لینولئیک، پالمیتیک، استئاریک اسید میباشد و ترکیب خالص اسیدهای چرب آن به ترتیب 87.8 و 89.2 درصد برای گوشت سینه بلدرچین جوان و بالغ است. مقادیر بالای اسیدهای اولئیک، پالمیتیک، لینولئیک و استئاریک در گوشت بلدرچین گزارش شده که تا 88.3 درصد در گوشت سینه و 88.3 درصد از کل چربیهای گوشت ران یافت میشود. اثرات اسید اولئیک بر بهبود پروفایل لیپیدی و محافظت در برابر مقاومت به انسولین شناخته شده است. پر واضح است که مصرف گوشت بلدرچین میتواند این عملکردهای حیاتی را بهبود بخشد و متعاقباً برای سلامت انسان سودمند باشد. در مقایسه با گوشت دیگر طیور، گوشت بلدرچین میتواند به عنوان منبعی از مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی مورد استفاده قرار گیرد، به ویژه در زمانی که کل جهان در حال مبارزه با اثرات منفی بیماری همه گیر COVID-19 میباشد (1, 2). گوشت سینه بلدرچین حاوی مقدار قابل توجهی اسید واکسنیک (72/34 درصد) میباشد. اسید واکسنیک یک اسید چرب امگا 7 است. اسیدهای چرب امگا 7 به تنظیم متابولیسم چربی و قند خون کمک میکنند و وجود امگا 7 در غشای سلولهای اپیتلیال، نقش محافظتی ایفا میکند؛ از جمله مهار رشد باکتریها و همچنین کمک به ترمیم و بهبود بافت(3).
بیشتربخوانید:
خواص فوق العاده گوشت بوقلمون
منابع:
Mnisi CM, Marareni M, Manyeula F, Madibana MJ. A way forward for the South African quail sector as a potential contributor to food and nutrition security following the aftermath of COVID-19: a review. Agric Food Secur. 2021;10(1):48.
Fakolade P. Effect of age on physico-chemical, cholesterol and proximate composition of chicken and quail meat. African Journal of Food Science. 2015;9(4):182-6.
Nutritional Value of Farmed and Wild Quail Meats. Assiut Journal of Agricultural Sciences. 2016;47(6-1):58-71.