Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
پنجشنبه 1 آذر 1403 - 18:37

15
تیر
مشکلات درشت پی‌آمد ریزه‎خواری‌ها

مشکلات درشت پی‌آمد ریزه‎خواری‌ها

شخص ریزه‎خوار در طول شبانه روز دائماً از مواد غذایی استفاده می‎کند. مواد غذایی مصرفی این افراد را اکثراً تنقلات چرب و شیرین یا چرب و شور (هله هوله‎های مضر و پرکالری) تشکیل می‎دهد.

برلیانت بزرگمهر : مشاور رئیس انجمن تغذیه ایران ؛ مشاور تغذیه و رژیم درمانی

 

تحریریه زندگی آنلاین : یکی از عادات معمول تغذیه‎ای در کشورمان، شیوه‎ای است به نام «ریزه‎خواری». بسیاری از افراد به  لازم است در اینجا اشاره‎ای داشته باشیم بر تعریف ریزه‎خواری.

 

ریزه‎خواری چیست؟

شخص ریزه‎خوار در طول شبانه روز دائماً از مواد غذایی استفاده می‎کند. مواد غذایی مصرفی این افراد را اکثراً تنقلات چرب و شیرین یا چرب و شور (هله هوله‎های مضر و پرکالری) تشکیل می‎دهد.

 با خوردن این نوع تنقلات، شخص احساس سیری موقت کرده و پس از مدت کوتاهی مجدداً گرسنه می‎شود و دوباره به مصرف این نوع مواد غذایی پناه می‎برد و این حالت در طول شبانه روز مرتباً تکرار و تکرار می‎شود.

  شخص ریزه‎خوار در واقع حالت کشش و تمایل شدید و غیر قابل کنترل نسبت به این قبیل تنقلات دارد که پس از مدت کوتاهی، به صورت یک عادت غیر قابل اجتناب درمی‎آید و برای همیشه با فرد همراه خواهد بود.

ادعایی که افراد ریزه‎خوار در دفاع از عادت خود مطرح می‎کنند این است که مگر متخصصین تغذیه توصیه نمی‎نمایند که بهتر است تعداد وعده‎های غذایی را افزایش داده و مقدار در هر وعده را کاهش داد؟ درحالی‌که این توصیه یعنی ریزه‎خواری برای این ادعا به هیچ وجه صحیح نیست. متخصصین تغذیه معتقدند که در طول شبانه‎روز لازم است از سه وعده غذایی اصلی (البته به میزان مناسب و متعادل) و دو تا سه میان‎وعده استفاده کرد و البته به هیچ وجه میان وعده‎های ناسالم توصیه نمی‎شود. حذف وعده‎های اصلی غذایی صحیح نیست، اما پرخوری، ریزه‎خواری و استفاده از مواد غذایی ناسالم ابداً توصیه نمی‎شود.

 بیشتر بخوانید:

تغذیه کودکان ورزشکار در تابستان

تغذیه در تابستان

 

 

اشکالات ریزه‎خواری

آن‎گونه که گفته شد، افراد ریزه‎خوار عمدتاً و تقریباً همیشه از مواد پرکالری، یعنی انواع چیپس، غلات حجیم‌شده، کیک‎های چرب و بسیار شیرین، آجیل شور، نوشابه‎های گازدار، آب‎میوه‎های آماده صنعتی (به ویژه انواعی که صرفاً ترکیبات آنها را شکر و اسانس تشکیل می‎دهد) و امثال آن، استفاده می‎کنند. این نوع مواد غذایی به علت پرکالری بودن موجب افزایش وزن و چاقی، افزایش چربی‎های نامطلوب خون، بالا رفتن فشار خون و اختلالات قلبی – عروقی می‎شوند.

ضمناً مواد پرکالری و شور نیز از عوامل مؤثر در افزایش فشار خون هستند. علاوه بر آن موجب دفع کلسیم از طریق کلیه‎ها می‎شوند که این امر منجر به بروز راشیتیسم در کودکان، نرمی‎استخوان در نوجوانان و جوانان و پوکی‎استخوان در افراد میانسال و سالمندان می‎شود.

 ریزه‎خواری جلوی اشتها را برای صرف غذای اصلی می‎گیرد. نتیجه آنکه موجب کم‎اشتهایی در وعده‎های اصلی غذایی می‎شود که این امر منجر به نرسیدن مواد مغذی ضروری به بدن شده و نهایتاً منجر به سوء تغذیه می‎گردد.

 این نوع تنقلات حاوی مواد مغذی کافی جهت سلامت شخص نیستند و هرگز نمی‌توانند جانشین غذاهای اصلی شوند، علاوه بر آنکه اکثراً حاوی مواد زیان آور و مخرب سلامت می‎باشند و به سلامت انسان لطمه وارد می‎سازند.

 مصرف مواد شیرین (چنانچه بلافاصله پس از مصرف آنها دندان‎ها شسته و تمیز نشوند) موجب پوسیدگی مینای دندان‎ شده و خرابی دندان‎ها را در پی دارد.

  به طور معمول شخص پس از ریزه‎خواری دچار احساس ندامت شده و به طور موقت تصمیم به ترک این عادت می‎گیرد، اما پس از مدتی کوتاه احساس می‎نماید که قادر به خودداری از ریزه‎خواری و مقابله با جاذبه مصرف مکرر هله هوله‎های نامناسب و ناسالم نیست، از این رو دوباره به ریزه‎خواری پناه می‎برد. این حالت به کرات تکرار شده و شخص را پس از مدتی دچار حالت سرگشتگی و تضاد درونی می‎نماید که نتیجه آن، عدم رضایت از فرد و نهایتاً عناد به خود در فرد می‎باشد. این حالت، اشکال ریزه‎خواری را تشدید می‎کند و موجب به خطر افتادن جدی سلامت جسمی و روحی شخص می‎شود.

از سایر عوارض ریزه‎خواری، اختلالات گوارشی از قبیل نفخ، دل‎درد و دل‎پیچه، احساس پری و سنگینی در دستگاه گوارش و سایر مشکلات گوارشی است، زیرا بی‎نظمی در برنامه غذایی و خوردن دائم و مکرر مواد غذایی، مصرف مواد غذایی پرچرب و سرخ کرده و نوشابه‎های گازدار، منجر به اختلالات گوارشی می‎گردد. تنقلات مصرفی مواد ریزه‎خوار معمولاً دیرهضم بوده و توقف طولانی در معده دارند. در هر حال نتیجه این نوع تغذیه نامنظم و نامناسب، اختلال در هضم و جذب مواد غذایی و ناراحتی‎های گوارشی است.

 

علل ریزه‎خواری

حال این سؤال در ذهن‎مان مطرح می‎شود که به چه علت برخی افراد به ریزه‎خواری پناه می‎برند؟ آیا انگیزه‎های قوی برای این امر در آنان وجود دارد و یا شرایط ویژه زندگی آنان را به سوی ریزه‎خواری می‎کشاند؟

دانستن علل ریزه‎خواری می‎تواند کمک بزرگی به مقابله با آن و رفع این عادت غلط بنماید، مشروط بر آنکه شخص به مضرات آن باور داشته باشد.

 بیشتر بخوانید:

یک فرمول ساده برای کوچک کردن معده و لاغر سریع

 

 

علل ریزه‎خواری را می‎توان به شرح زیر خلاصه کرد و مورد بحث قرار داد:

 حذف برخی از وعده‎های غذایی و خالی نگاه داشتن معده به مدت طولانی و در نتیجه احساس گرسنگی و دل ضعفه و تمایل زیاد به مصرف مواد مضر و پرکالری.

  کم خوردن غذا در وعده‎های اصلی غذایی به علت ترس از چاقی که موجب می‎شود شخص سیر نشود و احساس گرسنگی و دل ضعفه کرده، به ریزه‎خواری پناه می‎برد.

  خرید تنقلات ناسالم و نگهداری آنها در خانه. توجه داشته باشیم که یکی از عوامل مهم انتخاب مواد غذایی، در دسترس بودن آنها است. وجود این قبیل تنقلات در خانه و دیدن مکرر آنها، عامل مهمی است جهت مصرف بی‎رویه این قبیل مواد غذایی.

  عدم آگاهی در مورد مضرات و خطرات مصرف این قبیل تنقلات.

 مهم‎ترین فاکتور در شکل‎گیری عادات نامناسب ریزه‎خواری در کودکی و زمان خردسالی است، به این ترتیب که عادات غذایی خانواده و آنچه که توسط والدین در خانه مصرف می‎شود، تأثیر مهمی در برقراری عادات غذایی در کودک دارد. فراموش نکنیم که والدین از هر جهت مهم‎ترین الگو برای کودکان هستند.

 مصرف تنقلات ناسالم و مضر به هنگام اعیاد و جشن‎ها، در مهمانی‎ها و گردهمایی‎ها، توسط والدین و افراد بزرگ‎تر خانواده به خصوص افراط در مصرف این قبیل مواد غذایی، به هم خوردن نظم تغذیه افراد خانواده در سفرها و مصرف بی‎رویه و مکرر تنقلات ناسالم توسط کلیه افراد خانواده از جمله این موارد است.

  تبلیغات جذاب، چشمگیر و گسترده برخی رسانه‎های گروهی که از طریق جلب توجه افراد و به خصوص کودکان، عادت غذایی نامناسب و مضر را به آنان القا می‎کنند. این عادات اکثراً در افراد از زمان کودکی تا آخر عمر نهادینه خواهد شد.

 آماده نکردن میان‎وعده‎های مفید و لذیذ از قبیل انواع میوه‎های تازه فصل، آجیل بدون نمک، انواع ساندویچ‎های مفید و خوشمزه خانگی، جهت استفاده کودک در مدرسه یا در خانه توسط مادر. در این صورت کودک مجبور به استفاده از تنقلات موجود در بوفه مدرسه یا فروشگاه‎های اطراف مدرسه می‎شود که این مواد غذایی، اکثراً پرکالری و نامناسب و ناسالم هستند.

 وجود تنقلات ناسالم و مضر در برخی از بوفه‎های مدارس.

 عدم فرهنگ‎سازی صحیح تغذیه‎ای در جامعه، در خانواده و در مدارس توسط معلمین و مسئولین مدارس که نقش مهمی در شکل‎گیری عادات غذایی کودکان دارند.

 نبود اطلاعات کافی و صحیح در ارتباط با خواص مواد غذایی مفید و مضرات استفاده از تنقلات مضر در کتب درسی مورد استفاده کودکان.

 وجود این باور غلط در اذهان بسیاری از والدین که میان‎وعده‎ها و تنقلات چرب و شیرین در زمان کودکی اشکالی ندارد و حتی به رشد و سلامت کودکان کمک می‎کند و در سنین پایین لزومی به تحریم این قبیل مواد غذایی نمی‎باشد.

بیشتر بخوانید:

7روش بی دردسر برای آب کردن شکم !

عادت‌های صحیح غذایی زمانی که معده‌ خالی است

 

 

 

چگونه با ریزه‎خواری مقابله و مبارزه کنیم؟

اولین قدم جهت مقابله و مبارزه با ریزه‎خواری و اصولاً کلیه عادات تغذیه‎ای، عادات و رفتارهای معمول در خانواده است که موجب برقراری عادات غذایی در کودکان می‎شود. پدران و مادران توجه ندارند که کودکان‎شان دقت فراوان روی عادات غذایی آنان دارند و این عادات و رفتارها را الگوی دقیق خود می‎نمایند.

وقتی مادر و پدر و بزرگ‎ترهای خانواده مرتباً به مواد غذایی، ناخنک می‎زنند، این رفتار هرگز از دیدگان دقیق و موشکاف کوچک‎تر‎های خانواده پنهان نمی‎ماند و در شکل‎گیری عادات و رفتارهای تغذیه‎ای آنان حرف اول را می‎زند و تا آخر عمر همراه آنان خواهد بود.

  اطلاعات و آگاهی صحیح جامعه در مورد تغذیه نامناسب و مضرات ریزه‎خواری و استفاده از تنقلات ناسالم و مضر، گام مهم دیگر در شکل‎گیری عادات غذایی است.

  آموزش معلمین و مسئولین مدارس در ارتباط با تغذیه صحیح و مضرات ریزه‎خواری، بسیار مؤثر است.

 نقش مهم معلمین و مسئولین مدارس در فرهنگ‎سازی صحیح تغذیه‎ای در مدارس لازم است حتماً مورد توجه قرار گیرد. روشن نمودن مضرات مواد غذایی آماده فراوری شده زیان‎آور و لطماتی که به سلامت افراد وارد می‎سازد، نقش اساسی در شکل‎گیری عادات غذایی کودکان و به خصوص انتخاب میان‎وعده‎های غذایی در آنان دارد.

بیشتر بخوانید:

 

 فروش مواد غذایی و میان وعده‎های مفید و سالم در بوفه‎های مدارس بسیار مهم است.

 داشتن باور قوی در اذهان والدین (به خصوص مادران) در مورد نقش مهم و سازنده تغذیه صحیح و مناسب در حفظ سلامت همه افراد، به خصوص کودکان، رکن اصلی را در تغذیه آنان ایفا می‎کند، به شرط آنکه والدین، خود در پیاده کردن تغذیه صحیح، الگو باشند.

 گنجانیدن مطالب تغذیه‎ای صحیح و مناسب در کتب درسی و توضیح در مورد تغذیه غلط و ناسالم، از جمله ریزه‎خواری و استفاده از تنقلات نامناسب و مضر، گام بسیار مهم دیگر است.

 استفاده از سه وعده غذای اصلی به میزان متعادل، و نیز مصرف دو میان وعده مفید و مناسب بین صبحانه و ناهار و عصرانه بسیار مهم است. هرگز وعده‎های اصلی غذایی را نباید حذف کرد، اما این امر به معنای پرخوری یا بدخوری و ریزه‎خواری نیست.

 انواع رژیم‎های غذایی از جمله رژیم‎های لاغری و چاقی حتماً باید تحت نظر رژیم‎شناس تنظیم گردد و از گرفتن رژیم‎های خودسرانه و یا تحت نظر افراد فاقد صلاحیت تغذیه‎ای باید جدا پرهیز شود، زیرا لطمات و زیان‎های فراوانی برای شخص در بر دارد.

 در مراسم خاص مانند مهمانی‎ها، جشن‎ها، مراسم مربوط به عید نوروز و سایر اعیاد و نیز در مسافرت‎ها، هرگز نظم تغذیه‌ای خود را به هم نزنیم و از برنامه غذایی صحیح و متعادل استفاده نماییم. ریزه‎خواری یکی از ارمغان‎های بسیار معمول و مهم و متداول این قبیل مراسم و به خصوص سفرها است. نتیجه این روش غلط تغذیه‎ای و ریزه‎خواری مکرر در مراسم مختلف و مسافرت‎ها، لطمات جدی به شخص است.

 یکی از گام‎های بسیار مهم و اساسی جهت مقابله و مبارزه با تغذیه نامناسب و از جمله ریزه‎خواری، تغییر این باور ذهنی غلط است که «در لحظات و روزهای خوش زندگی، و به منظور شاد بودن و گذران ساعات لذتبخش و شیرین باید برنامه غذایی صحیح و متعادل را فراموش کرد و به پرخوری، بدخوری و ریزه‎خواری پناه برد». فراموش نکنیم که باورهای ذهنی شکل‎دهنده الگوی غذایی و در نتیجه کیفیت سلامت، مقابله با بیماری‎ها و طول عمر انسان است.

 بیشتربخوانید:

گیاهان دارویی چربی سوز در طب سنتی

 

 

برچسب ها: رژیم غذایی، کاهش وزن، وعده غذایی، ریزه خواری تعداد بازديد: 256 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز