دکتر نسرین حاج سید جوادی - کارشناس تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی انستیتو تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : در بین عرقیات سنتی، فقط کاسنی خاصیت خنک کنندگی بدن را دارد، از اینرو پیشنهاد میشود نوشیدنیهایی مانند خاکشیر را با کمی کاسنی و گلاب مخلوط و سپس استفاده کرد. بین افطار تا سحر روزهداران میتوانند از نوشیدنیهای سنتی، چای کمرنگ، آبمیوههای طبیعی و انواع میوههای بهاری استفاده کنند.
روزهداری در فصل گرما
با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان به روزهداران توصیه میشود، نوشیدنیهای سنتی مانند شربت آبلیمو، خاکشیر، تخم شربتی، کاسنی، سکنجبین و بیدمشک میتواند به کاهش تشنگی و عطش در ماه مبارک رمضان کمک کند.روزهداری در فصل گرما بدن را دچار کمآبی میکند، آب بدن مهمترین عاملی است که میتواند برای روزهداران باعث مشکلات زیادی شود و حتی جان فرد را به خطر اندازد.فاصله بین افطار تا سحر را بهترین زمان برای جبران آب بدن خواند که میتوان از نوشیدنیهای سنتی، چای کمرنگ، انواع میوههای تابستانی و آبمیوههای طبیعی و کم شیرین استفاده کرد. وی اظهار کرد: راهکارهایی را متخصصان تغذیه به روزهداران برای جبران کمآبی بدن توصیه میکنند به شرح زیر است:
بیشتربخوانید:
5 نوشیدنی برای رفع عطش در ماه رمضان
فاصله بین افطار تا سحر بهترین زمان برای جبران آب بدن
بین افطار تا سحر روزهداران میتوانند از نوشیدنیهای سنتی، چای کمرنگ، آبمیوههای طبیعی و انواع میوههای بهاری استفاده کنند. چای به دلیل داشتن مواد آنتیاکسیدان و ضد سرطان برای بدن مفید است، اما چای به دلیل مدر بودن باعث میشود مقدار بیشتری از آب بدن دفع شود.هنگام افطار بهتر است که از شیر ولرم همراه با مواد دارای قند طبیعی مانند خرما، عسل یا شیره انگور استفاده شود چراکه این مواد شیرین علاوه بر تنظیم قند خون، خاصیت سمزدایی نیز دارند.یکی از راههای مقابله با تشنگی در ماه مبارک رمضان مصرف میوه و سبزی فراوان است که علاوه بر مقاومت بیشتر در مقابل تشنگی، به دلیل داشتن فیبر، سرعت حرکت مواد غذایی را کاهش داده و سبب میشود احساس گرسنگی نیز دیرتر فعال شود.مصرف میوه و سبزی سبب رفع مشکل یبوست نیز میشود. سبزیها مانند کاهو، خیار، کرفس و سبزی خوردن چون آب را در خود نگه میدارند باعث استمرار و تداوم آبرسانی به بدن میشوند و مصرف سالاد کاهو بهخصوص در وعده سحر توصیه میشود.
پرهیز از نوشیدن آب یخ
زمانی که آب خنک همراه با یخ مصرف میشود چون دمای بدن را برای مدت کوتاهی پایین میآورد، اما باعث رفع عطش در درازمدت نمیشود.هنگام افطار باید از نوشیدن آب یخ بهطور ناگهانی پرهیز کرد همچنین در وعده افطار نیز از نوشیدنیهای ولرم استفاده کرد.
رفع تشنگی با نوشیدنیهای سنتی
خانوادهها بهتر است این شربتها و نوشیدنیها را تهیه و پس از افطار بهتدریج و مورد استفاده قرار دهند:
شربت آبلیمو
شربت آبلیمو کم شیرین سبب ترشح بزاق شده و احساس تشنگی را در روزهداران برطرف میکند.
بیشتربخوانید:
بهترین راهکارها برای کاهش تشنگی در روزهداری
*****
شربت خاکشیر و تخم شربتی
شربت خاکشیر و تخم شربتی خنک کننده و ضد عطش هستند و میتوانند آب را درون دانههای خود نگه دارند و بهتدریج آن را به بدن برسانند. در نتیجه نیاز بدن را به مدت طولانیتر نسبت به آب تأمین میکند. بهتر است آنها را بدون شکر یا با شکر کم مصرف کرد.
*****
کاسنی
در بین عرقیات سنتی، فقط کاسنی خاصیت خنک کنندگی بدن را دارد، از این رو پیشنهاد میشود نوشیدنیهایی مانند خاکشیر را با کمی کاسنی و گلاب مخلوط و سپس استفاده کرد.
*****
شربت سکنجبین
شربت سکنجبین به تنهایی یا با اضافه کردن سکنجبین به خاکشیر نیز میتواند به رفع عطش کمک کند و بهتر است این ترکیب را تهیه و برای کاهش تشنگی آن را نوشید.
*****
دمکرده نعناع
دمکرده برگ خشک نعناع و یا مخلوط آن با عسل بین افطار تا سحر موجب رفع تشنگی خواهد شد. تهیه و مصرف شربت نعناع نیز برای رفع تشنگی بسیار مفید است. برای تهیه آن باید از شربت پایه استفاده کرد. جوشاندن شکر و آب به نسبت دو به یک و افزودن مقداری عرق نعناع و آب لیموترش که باید بهصورت خنک مصرف شود. این شربت نیز به میزان زیادی از عطش جلوگیری میکند.
*****
دمکرده لیموعمانی با گلگاوزبان و نبات
دمکرده لیموعمانی با گلگاوزبان و نبات نیز میتواند علاوه بر رفع تشنگی، باعث آرامش و خواب مناسب در شب شود.
*****
شربت تمبر هندی با عسل
خیس کردن تمبر هندی و صاف کردن آن و سپس مخلوط آن با عسل و تهیه شربت، نوشیدنی مفیدی برای رفع یبوست در ماه رمضان محسوب میشود.
*****
مخلوط یک نوع میوه تازه همراه با عسل
مخلوط میوه تازه فصل همراه عسل نیز مناسب جهت رفع عطش و برای سنگینی معده میتوان استفاده کرد. میتوان بهجای یک عدد میوه، نصف تا یک لیوان آبمیوه مصرف کرد، البته بهتر است آبمیوه طبیعی باشد. مخلوط میوهها با شیر مانند شیرموز یا توتفرنگی نیز از نظر تغذیه بسیار با ارزش است.