مینا حاجی محمدی - کارشناس ارشد علوم تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : انتخاب موادغذایی سالم با هزینه کم میتواند چالشبرانگیز باشد. بسیاری از موادغذایی مغذی تقریباً گرانقیمت هستند؛ به همین خاطر است که برخی از افراد غذاهای غیرمغذی و ناسالم ارزان را انتخاب میکنند. با این وجود، موادغذایی مقرون به صرفه زیادی وجود دارد که سالم هستند و میتوان به راحتی به رژیم غذایی اضافه کرد. در این مقاله نگاهی به برخی از موادغذایی ارزان، مغذی و سودمندیهای آنها میاندازیم:
سبزیجات
بروکلی: بروکلی یکی از سبزیجات قیمت مناسبی است که بیشتر مواد مغذی مورد نیاز بدن را دارا میباشد. بروکلی بهویژه غنی از ویتامین C میباشد که در بدن بهعنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند و میتواند سیستم ایمنی را تقویت کند. تنها یک فنجان آن، 135 درصد نیاز روزانه هر فرد به این ویتامین را تأمین میکند. بهعلاوه بروکلی سرشار از ویتامین K و فولات میباشد که هر دو این ویتامینها در لخته شدن خون و جلوگیری از نقص لوله عصبی مادرزادی نقش ایفا میکنند. مطالعات نشان میدهند که موادمغذی و آنتیاکسیدانهای موجود در بروکلی میتوانند در پیشگیری از بیماریهای مزمن، نظیر سرطان و بیماریهای قلبی کمککننده باشد. بروکلی را میتوان به شکل خام یا پخته مصرف کرد و به سالادها و سوپها و خوراکها اضافه کرد.
اسفناج: اسفناج سرشار از ویتامین K است که نقش مهمی در سلامت استخوانها و کاهش خطر بیماریهای قلبی و سرطان ایفا میکند. همچنین اسفناج سیستم ایمنی را تقویت میکند، چرا که حاوی پیشساز ویتامین A، ویتامین C، فولات و منگنز میباشد. اسفناج مانند سایر سبزیجات برگ سبز تیره، حاوی ترکیبات گیاهی سودمندی است که قابلیت کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب سلولی را دارند که در نتیجه از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری میکنند. گنجاندن اسفناج در رژیم غذایی ساده است؛ میتوان اسفناج را به سالادها، سوپها و خوراکها اضافه کرد. همچنین میتوان اسفناج را به اسموتیها افزود تا مغذیتر شوند.
سیبزمینی: سیبزمینی منبع خوبی از مواد مغذی است که به طور معمول با قیمت مناسبی در دسترس است. مصرف سیبزمینی پخته شده با پوست میتواند برای سلامت سیستم عصبی و سیستم ایمنی سودمند باشد. این امر به دلیل وجود مقادیر قابل توجهی ویتامین C و ویتامین B موجود در آن است. همچنین سیبزمینی حاوی فیبر است که فرایند هضم را بهبود بخشیده و اشتها را کنترل میکند. بعلاوه پوست سیبزمینی غنی از موادمعدنی به ویژه پتاسیم میباشد. در حقیقت یک سیبزمینی متوسط، دو برابر یک موز پتاسیم دارد.
روشهای متنوعی برای افزودن سیبزمینی به رژیم غذایی وجود دارد؛ سیبزمینی به شکل آبپز یا تنوری طعم مطلوبی دارد و میتواند بعنوان یکی از مخلفات، کنار غذای اصلی سرو شود.
بیشتربخوانید:
ویتامینهایی که اشتهایتان را کاهش می دهد
سیبزمینی شیرین: سیبزمینی شیرین بسیار مغذی و سالم است و یکی از ارزانترین سبزیجات، حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین و موادمعدنی سودمند، به شمار میآید. سیبزمینی شیرین بویژه سرشار از بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. تنها یک عدد سیبزمینی شیرین میتواند 369 درصد از نیاز روزانه شما را به ویتامین A، (که نقش مهمی در سلامت چشمها دارد)، تأمین کند. همچنین سیبزمینی شیرین حاوی مقادیر خوبی از ویتامینهای گروه B، ویتامین C، پتاسیم و فیبر است. پژوهشها نشان دادهاند که سیبزمینی شیرین میتواند اثرات ضدالتهابی داشته باشد که به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مثل سرطان و دیابت کمک میکند.
سیبزمینی شیرین را میتوان تقریباً به هر غذایی اضافه کرد و آمادهسازی آن از طریق بخارپز کردن، آبپز کردن یا به شکل تنوری تقریباً ساده است.
کنسرو گوجهفرنگی: در بین کنسرو سبزیجات در رژیم آمریکایی، گوجهفرنگی بیشترین مصرف را دارد، چرا که بسیار مغذی و مقرون به صرفه است.
آنچه که باعث مورد توجه قرار گرفتن گوجهفرنگی میشود محتوای ویتامین C آن است. یک فنجان گوجهفرنگی، حاوی 37 درصد نیاز روزانه فرد است. همچنین گوجهفرنگی دارای برخی از ویتامینهای گروه B، ویتامین A، E و K و بسیاری از عناصر جزئی میباشد.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف گوجهفرنگی میتواند به کاهش کلسترول LDL (کلسترول بد) و سطح فشار خون که دو فاکتور خطر اولیه بیماری قلبی هستند، کمک کند. علاوه بر این، گوجهفرنگی میتواند در برابر ابتلا به
انواع خاصی از سرطان نقش محافظتی داشته باشد.
بسیاری از سودمندیهای سلامتی بخش گوجهفرنگی، به محتوای لیکوپن آن نسبت داده میشود. لیکوپن یک آنتیاکسیدان است که میتواند التهاب را کاهش دهد، از سلولها در برابر آسیب محافظت کند و خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهد.
داشتن گوجهفرنگی کنسروی در آشپزخانه لازم است، چراکه میتوان به سادگی و به راحتی به سوپها، خوراکها و خورشتها اضافه کرد.
بیشتر بخوانید:
لاغری سریع با لیموترش
هویج: هویج جزء سبزیجات ارزان قیمت و پرخاصیت برای افزودن به رژیم غذایی است. هویج یکی از غنیترین منابع بتاکاروتن است که در نتیجه تولید محتوای ویتامین A بالایی در بدن دارد. تنها یک فنجان هویج، 428 درصد از نیاز روزانه فرد به ویتامین A را تأمین میکند که منجر به تقویت بینایی و سلامت سیستم ایمنی میشود.
بهعلاوه، هویج مقادیر قابل توجهی فیبر، ویتامین C، ویتامین K، پتاسیم و منگنز دارا میباشد. به دلیل محتوای آنتیاکسیدانی بالای آن، مصرف منظم هویج میتواند به کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان پروستات و سرطان معده کمک کند.
از خواص هویج میتوان به شکل خام یا پخته استفاده کرد. هویج میتواند افزودنی خوبی برای سالادها و غذاهای پخته شده باشد.
کلم سبز: کلم سبز جزء سبزیجات قیمت مناسب است. مقادیر فراوان ویتامین C و ویتامین K، بهعلاوه برخی از ویتامینهای گروه B و عناصر جزئی در کلم سبز یافت میشود. کلم و سایر سبزیجات خانواده کلم (چلیپایی) به دلیل داشتن گلوکوزینولات منحصر به فرد هستند. گلوکوزینولاتها آنتیاکسیدانهایی هستند که بهخاطر نقش محافظتی در مقابل انواع خاصی از سرطان مورد مطالعه قرار گرفتهاند. برخی مطالعات نیز دریافتهاند که مصرف کلم میتواند منجر به کاهش معنیدار خطر بیماریهای قلبی شوند.
افزودن کلم بهعنوان یکی از سبزیجات پرکاربرد، به رژیم غذایی آسان است. میتوان در سالادها و یا به صورت سالاد کلم از آن استفاده کرد یا به شکل تخمیر شده و به صورت کلم ترش (کلم رنده شده و آبپز با سرکه) آن را مصرف کرد. البته مصرف مقدار فراوان سبزیجات خانواده کلم ( از جمله کلم سبز، بروکلی، کلم سنگی، کلم قرمز و شلغم) به صورت خام به دلیل داشتن عامل گواتروژن، برای افراد مبتلا به مشکلات تیروئیدی توصیه نمیشود. از آنجا که جوشاندن این سبزیجات ماده گواتروژن را غیر فعال میسازد، لذا مصرف کلم پخته مشکلی برای افراد ایجاد نمیکند.
کدو حلوایی: کدو حلوایی یک انتخاب فوقالعاده مغذی در رژیم غذایی و بسیار مقرون به صرفه میباشد.
در حقیقت یک فنجان از آن، 298 درصد ویتامین A، 49 درصد ویتامین C، 14 درصد پتاسیم و 12 درصد منیزیم موردنیاز روزانه فرد را تأمین میکند. علاوه بر این، کدو حلوایی منبع عالی فیبر محلول و آنتیاکسیدانهاست که سودمندیهای سلامتیبخش زیادی از جمله کنترل وزن و کاهش خطر بیماریهای قلبی را به دنبال دارد.
روشهای متنوعی برای لذت بردن از کدو حلوایی در رژیم غذایی وجود دارد. اگرچه مصرف آن به تنهایی طعم مطلوبی دارد، اما اغلب بعنوان مخلفات در کنار غذای اصلی مصرف میشود.
بیشتر بخوانید:
15میانوعده رژیمی برای کاهش وزن
غلات و حبوبات
برنج قهوهای: برنج قهوهای یکی از فوق العادهترین و خوش قیمتترین موادغذایی است که سرشار از فیبر، ویتامین و موادمعدنی است. هر یک فنجان از این ماده غذایی بیشتر از کربوهیدرات تشکیل شده و مابقی آن 4 گرم فیبر به همراه مقداری ویتامینهای گروه B، منیزیم، فسفر و منگنز میباشد. از مزایای برنج قهوهای میتوان به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی و همچنین کمک به کنترل وزن اشاره کرد.
افزودن برنج قهوهای به رژیم غذایی کار دشواری نیست، چرا که آمادهسازی آن آسان است و میتوان در هر وعدهغذایی از آن استفاده کرد.
کنسرو لوبیا: لوبیای کنسروی علاوه بر مغذی بودن، قیمت مناسبی دارد. لوبیا حاوی مقدار قابل توجهی فیبر و انواع ویتامینها و موادمعدنی است که از جمله آنها میتوان به فولات، آهن، منیزیم و پتاسیم اشاره کرد. علاوه بر این، منبع عالی پروتئین گیاهی است.
در هر فنجان لوبیای سیاه، 15 گرم پروتئین وجود دارد که برای حفظ وزن و قدرت عضلانی مفید است.
مصرف لوبیا و سایر حبوبات با کاهش خطر بیماریهای قلبی و دیابت مرتبط است که این امر احتمالاً به دلیل کاهش کلسترول خون و کمک به کنترل قند خون
میباشد.
لوبیا را میتوان تقریباً با هر غذایی ترکیب کرد که معمولاً به سوپها و سالادها و خورشها اضافه میشود.
عدس: بهعنوان یکی از حبوبات بسیار مقرون به صرفه و فوقالعاده پر خاصیت میتوان به عدس اشاره کرد. یک فنجان از آن حاوی مقدار قابل توجهی موادمغذی است؛ بعنوان مثال 90 درصد از نیاز روزانه فرد به فولات، 37 درصد از نیاز روزانه فرد به آهن، 25 درصد از مس و 49 درصد از منگنز را تأمین میکند. همچنین دارای مقادیر چشمگیری پروتئین و فیبر میباشد؛ به همین دلیل است که عدس بسیار سیرکننده و برای کنترل وزن کمککننده است.
علاوه بر این، عدس حاوی آنتیاکسیدانهایی است که از سلولها در برابر التهاب محافظت میکند و در نتیجه میتواند خطر بیماریهای مزمن مثل دیابت و سرطانها را کاهش دهد. مطالعات نیز ثابت کردهاند که مصرف عدس با بهبود سطح فشار خون و کلسترول خون ارتباط دارد، که در پیشگیری از بیماریهای قلبی اهمیت دارد.
استفاده از عدس نیز مشابه لوبیا در غذاهای زیادی است و با شیوههای مختلفی میتوان آن را در رژیم غذایی گنجاند مثلاً در سالادها و سوپها.
کینوا: به نسبت ارزشغذایی که کینوا دارد، قیمت آن مناسب است. منبع کاملی از پروتئین است؛ بدین معنی که تمام اسیدآمینههای ضروری مورد نیاز بدن را تأمین میکند. این موضوع، کینوا را از سایر غلات جدا میکند، چرا که سایر غلات باید با مواد غذایی دیگری ترکیب شوند تا به عنوان منبع کاملی از پروتئین در نظر گرفته شوند. همچنین کینوا حاوی آنتیاکسیدان، فیبر، ویتامینهای گروه B، ویتامین E، آهن، منگنز، روی و چندین عنصر جزئی دیگر است که تمامی این مواد مغذی، از سلولها در برابر آسیبی که اغلب ممکن است به بیماری منجر شود، محافظت میکنند. در مطالعات اثبات شده که از خواص کینوا، حفظ سلامت مغز و کمک به جلوگیری از پیشرفت بیماری قلبی میباشد. استفاده از کینوا در پخت و پز مشابه برنج است. آمادهسازی آن سریع و راحت است و میتوان آن را به تنهایی مصرف کرد یا با سالادها و غذاهای پخته ترکیب کرد. این غله در بسیاری از کشورها به راحتی تولید میشود و قیمت پایینی دارد، ولی در کشور ما فقط بهصورت تفننی وارد میشود و معمولا قیمت ارزانی هم ندارد، لذا مصرف آن ضرورتی نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
ویتامین هایی که با ویروس کرونا مقابله می کنند!
پاپکورن (ذرت بو داده): یک میانوعده ارزان و سالم است. در مقایسه با سایر غلات کامل، کالری بسیار کمی دارد. هر فنجان آن حدود 31 کالری انرژی دارد؛ در نتیجه مصرف زیاد آن موجب اضافه وزن نمیشود. پاپکورن دارای فیبرهایی با خاصیت سیرکنندگی و آنتیاکسیدانهای ضد بیماری و همچنین مقداری ویتامین B و منگنز است. برای تهیه آن، یک چهارم فنجان ذرت را در کیسه کاغذی قهوهای قرار دهید و درون مایکروویو حرارت دهید تا کاملاً بو داده شود. میتوان به پاپ کورن روغن زیتون، نمک دریایی و پنیر پارمسان به دلخواه اضافه کرد. البته در این صورت مصرف زیاد آن میتواند موجب چاقی و پرفشاری خون شود.