آهسته غذا بخورید. با عجله غذا خوردن باعث پرخوری میشود. هر وقت خواستید چیزی بخورید، آگاهانه سر سفره بنشینید و به طعم هر غذایی كه میخورید، دقت كنید. غذا را به آرامی و با مكث بجوید و از هر غذا به مقدار لازم در ظرف خود بكشید. بین لقمههای خود استراحت كوتاهی كنید.
بین غذا خوردن پنج دقیقه صبر كنید، زیرا پژوهش نشان میدهد كه این مدت زمان برای مغز لازمست که به ما پیام دهد آیا سیر شده ایم یا نه. می توانید از نوشیدن آب در طی این پنج دقیقه كمك بگیرید. پس از این مدت خواهید دید كه اشتهای شما به غذا خوردن از بین رفته یا كم شده است.
به دفعات و در حجم كم غذا بخورید.این روش باعث كم شدن اشتها، بهتر شدن روش غذا خوردن و حتی افزایش سوخت و ساز بدن میشود و نه تنها كالری مورد نیاز خود را با فاصله كمتر تامین می كنید و هیچگاه دچار گرسنگی شدید نمیشوید، بلكه خود را عادت میدهید كه با حجم كمتر غذا به راحتی احساس سیری كنید.
دو وعده از غذای مصرفی را در طی این ایام برای خود به عنوان جایزه در نظر گرفته و خود را آزاد بگذارید.
توصیه های ورزشی
تعطیلات فرصت خوبیست که در کنار سایر اعضای خانواده از انجام فعالیت بدنی خصوصا در طبیعت بهره ببرید.
البته به خاطر داشته باشید انجام ورزش و پیروی از رژیم غذایی نقش مؤثرتری از رژیم غذایی یا ورزش تنها ایفا خواهد كرد.
شروع ورزش در برنامه روزانه باید به میزانی باشد كه از عهده آن برآیید. پس از ایجاد آمادگی جسمانی و كاهش وزن اولیه می توان شدت و مدت ورزش را افزایش داد. در قدم زدن سریع و پیاده روی تند، سرعت سوخت و ساز بدن به میزان 4 برابر حالت استراحت افزایش می یابد.
با یك محاسبه ساده نتیجه می گیریم كه برای یك فرد70 كیلوگرمی حداقل 7 ساعت پیادهروی در ایام هفته لازم است. صرف مدت زمانی بسیار اندك مثلاً حداقل روزی یك ساعت فعالیت بدنی ، منجر به افزایش سوخت چربی بدن می شود.
در خصوص سایر فعالیت ها نیز باید گفت رایج ترین ورزش درمانی برای افراد دچار مشکل اضافه وزن پیاده روی است. فعالیت های بدنی دیگری مانند دوچرخه سواری و شنا هم بعضی مواقع جانشین مناسبی برای پیاده روی به شمار می آیند.
فعالیت معمول روزانه خود را بیشتر كنید.همان گونه كه می دانید یكی از راههای سوزاندن كالری، افزایش فعالیت روزانه است. سعی كنید از فرصتهای موجود بهتر استفاده كنید؛ مثلا هنگام خرید، به جای استفاده از اتومبیل، پیاده بروید و یا سعی كنید فرزند خود را به پیاده روی ببرید و... . ساعات آزاد خود را با برنامههای ورزشی تلویزیون هماهنگ كرده و با آن به انجام تمرینات ورزشی بپردازید. مطمئن باشید با اجرای همین فعالیتهای ساده، گام بزرگی در كاهش وزن خود برداشتهاید.
در افراد كم تحرك، شروع ورزش احتمال افزایش وزن را كاهش می دهد. در یك تحقیق علمی ثابت شد كه با قطع رژیم غذایی بعد از 18 ماه 92 درصد از وزن از دست رفته مجدداً باز می گردد. در صورتی كه با تداوم ورزش، افزایش زیادی در وزن بدن نخواهیم داشت.
وجود چربی انبوه و بیش از حد در ناحیه شكم و دور کمر موجب افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین و در نتیجه افزایش احتمال ابتلا به بالارفتن قند و چربی خون می شود. همچنین یكی از عوامل مهم و مؤثر در ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و دیابت به شمار می آید. بنابراین كاهش چربی شكمی كمك زیادی به حفظ سلامت می كند.
كنترل وزن در مسافرت های نوروزی
وقتی انسان به سفر میرود این تغییرمكان و آب و هوا معمولا باعث افزایش اشتها میشود. حتما تجربه كردهاید وقتی به مسافرت میروید، میل به غذا خوردن خصوصا مواد غذایی چرب و شیرین در شما چند برابر میشود، به علاوه به دلیل این که در هتل یا در خانه میزبان مثل منزل شخصی خودتان فعالیت بدنی ندارید و بیشتر به استراحت میپردازید، كاهش تحرك و فعالیتهای بدنی و در نتیجه کاهش سوخت و ساز در بدنتان رخ می دهد.
بنابراین سه عامل افزایش میل به غذا، وجود غذاهای پر کالری و چرب و كاهش فعالیت بدنی باعث افزایش وزن و چاقی غیرمنتظره در عید نوروز خواهد شد. یكی از علل شكست کنترل وزن در مسافرت همین است و برای جلوگیری از آن رعایت نكات زیر میتواند به شما كمك كند:
۱) روزانه نیم تا یك ساعت پیادهروی داشته باشید.
۲ )از مصرف مواد غذایی چاقكننده مانند شیرینی و... خودداری كنید.
3)در سر سفره مهمانی از غذاهایی مانند: سینه مرغ، سالاد و نان استفاده كنید، این روش باعث میشود زیاد روی وزنتان تاثیرگذار نباشد.
4) اگر سالاد در اختیار ندارید، چند عدد گوجه فرنگی، یك كاسه ماست و یك خیار، پیش از غذا میل كنید تا قسمتی از معدهتان پر شود، با این كار از غذا خوردن بیشتر جلوگیری میكنید.
برای خواندن بخش اول -ايام نوروز مراقب وزن خود باشيم- اینجا کلیک کنید.