مریم آریافر؛ كارشناس تغذیه؛ كارشناس ارشد صنایع غذایی
نذر کردن به مناسبتهای مذهبی متعدد با فرهنگ دینی ما رابطه ای مستحکم و طولانی مدت دارد. ماه مبارك رمضان از ایامی است که نذرهای زیادی در آن ادا میشود. بیشتر این نذریها به صورت طبخ غذا و پخش آن در میان مردم انجام میشود.
با توجه به اینکه این غذاها بین افراد زیادی توزیع میشوند، در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی میتوانند سبب گسترش بیماریهای واگیردار و یا مسمومیتهای غذایی بین مصرفکنندگان شوند.
در صورتی که با اجرای موارد ساده میتوان با تهیه غذای سالم چه از نظر بهداشتی و چه از نظر تغذیهای به حفظ سلامت کسانی که این غذاها توسط آنها مصرف میشود توجه نشان داد و از این طریق نذر خود را به معنی واقعی ادا کرد. توجه به این مورد به خصوص هنگامی که این ایام در فصول گرم سال قرار میگیرند مهمتر است.
از سوی دیگر بیماریهای غیرواگیر شایع مانند بیماریهای قلبی‑عروقی در جامعه میتوانند تحت تاثیر مصرف این غذاها قرار بگیرند.
مناسبترین ظروف برای توزیع غذاهای نذری، ظروف یکبار مصرف با پایه گیاهی و تجزیه پذیر و در درجه بعد ظروف سلولزی هستند و استفاده از مابقی ظروف یکبار مصرف برای توزیع غذاهای سرد بلامانع است. مطابق اعلام اداره استاندارد، وجود مونومرهای آزاد در ظروف یكبار مصرف PVC عامل خطرناكی برای سلامتی انسان میباشد.
مونومرها واحدهای سازنده پلیمرها هستند، پلیمرها خنثی بوده و مشكلساز نیستند، اما اشكال كار در این است كه معمولا در فرایند تهیه پلیمرها مقداری مونومر باقی میماند.
اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ریخته شود، مونومرهای سمی و یا مواد پلاستیكی «لایزر» كه به منظور جلوگیری از شكنندگی در اینگونه ظروف به كار میروند آزاد شده و وارد بدن میشوند كه میتوانند با تحریك و تاثیر بر آنزیمها و سلولهای بدن، منجر به بروز سرطانهای مختلف و عوارض ناگوار در مصرف كننده شوند.
در همین راستا وزارت بهداشت مردم را به رعایت اصول و نكات بهداشتی زیر در نذری دادن دعوت كرده است كه به صورت خلاصه به آنها اشاره میشود:
توزیع مواد غذایی پخته شده فقط به صورت گرم و تازه صورت پذیرد و در تهیه غذا از روغن با ترانس پایین و ترجیحاً مایع و نیز نمک یددار تصفیه شده استفاده شود.
در طبخ غذاها تا حد امكان از چربی و قسمتهای چرب گوشت استفاده نشود، برای مثال از دنبه در طبخ خورشها استفاده نگردد. شیرین کردن زیاد شربتها و نوشیدنیها از جمله مواردی است که برای مبتلایان به بیماریهای مزمنی چون بیماریهای قلبی‑عروقی ممکن است مشکلاتی را به وجود بیاورد؛ به خصوص اینکه اعتقاد مردم نسبت به متبرک بودن این غذاها باعث میشود که در بسیاری از موارد افراد یاد شده، پرهیز غذایی خود را در این مورد بشکنند و رژیم معمول خود را در این روزها انجام ندهند.
ظروف طبخ غذا در سلامت غذا بسیار موثر هستند و باید سعی شود از ظروف مسی استفاده نگردد. انواع ظروف استیل گزینه سالمی برای طبخ غذا هستند.
دام و طیور مورد مصرف را از مراکزی تهیه كنید که تحت نظارت مراکز بهداشتی هستند...
برای خواندن بخش دوم- نذری از منظر بهداشت و تغذیه- اینجا کلیک کنید.