غذاهایی كه از نخود تولید میشود مثل بعضی انواع سمبوسه، آشها و سوپهایی كه در آنها نخود وجود دارد اینها همه مقوی و چاق كننده هستند و همه خواص نخود را دارند. در احادیث ذکر شده كه برای بهبود كمردرد از نخود استفاده شود.
هم به شكل خوراكی مخصوصا در كسانی كه مزاج سرد دارند توصیه میشود و هم میتوان آرد نخود را با گلاب گرم به صورت خمیر درآورد و آن را مثل ضمادی روی كمر مالید و روی آن را با سلفون پوشاندو سپس با یك پارچه یا كمربند طبی آن را بست، به طوری كه این ضماد چند ساعتی روی كمر بماند.
بهدلیل خواص نخود و آن گرمیای كه در نخود و گلاب هست و گرم كردن موضعی ناشی از آن سلفون و كمربند طبی، میشود انتظار داشت كه كمردرد بهبود پیدا میكند مخصوصا كمردردهایی كه از نوع كمردردهای سرد و خشك در افراد با مزاج سرد یا در فصول سرد بیشتر اتفاق میافتد یا در افراد لاغر و به دنبال سرمای هوا یا نشستن در جاهای سرد رخ می دهد (اصطلاحا قولنج).
در بعضی از خانمها كه عادت ماهانه به تاخیر میافتد یا چند ماه یكبار رخ میدهد یا اصطلاحا میگویند پریود خوب باز نمیشود و جریان نمییابد و مخصوصا در كسانی كه مزاج سرد یا ضعف بدنی دارند و بهدلیل این ضعف بدنی پریود نمیشوند، مصرف نخود میتواند بسیار كمك كننده باشد.
یكی از روشهای ساده مصرف نخود این است كه آن را بپزند، آب نخود را جداگانه با عسل مخلوط و میل كنند. این تركیب مخصوصا برای تقویت قوای جنسی بسیار مفید است و خود نخود را میتوانند در غذاهایی كه قبلا نیز گفته شد در آبگوشت و آش بریزند.
آب نخود و عسل برای پاك كردن كلیه و مثانه از سنگریزه و شن هم مفید است و اگر همین آب نخود را با مقداری پودر زیره، نمك و شوید بپزند و همراه با كمی روغن زیتون و خردل خورده شود،نفخ آن نیز گرفته شده، برای افرادی كه مزاجهای سرد با یبوست دارندبسیار چیز مفیدی است. باید گفت تمامی موارد گفته شده درباره نخود درباره لپه هم صدق میكند. منتها هضم لپه تا حدودی راحتتر از نخود است.
چه كسانی باید نخود را با احتیاط مصرف كنند
كسانی كه دچار نفخ معده و روده هستند یا سوءهاضمه دارند؛ كسانی كه دچار رفلاكس هستند؛ افرادی كه چاق هستند و میخواهند لاغر شوند، باید مدتی نخود مصرف نكنند. نخود همراه با غذاهای سنگین دیگر نباید مصرف شود مگر اینكه با آنها پخته شده باشد و نهایتا یك غذای یکدست حاصل شده باشد مثل آبگوشت یا آش. پس خود نخود به تنهایی یك غذای نسبتا كامل است.
آشامیدن آب بعد از خوردن نخود بسیار زیانآور است. چون نخود نفاخ است اصلا نباید همراه و بعد از خوردن نخود تا حداقل یك ساعت آب نوشیده شود.
نان نخود
نان نخود امروزه خیلی كم است ولی ممكن است در جاهایی مصرف شود. هضم بسیار سخت و كندی دارد و به كندی از رودهها رد میشود و ممكن است ایجاد سفتی و یبوست كندو احتمالا به همین دلایل امروزه زیاد مصرف نمیشود. این نوع نان باید با قدری نمك و یا چیزهای چرب مصرف شود تا عوارضش تا حدودی جبران شود.
احادیثی در باب لوبیا
در كتاب معتبر كافی از امام صادق (ع) آمده است كه فرمودند:«لوبیا بادهای نهفته درون را دور میكند». در توضیح آن میتوان گفت كه گاهی اوقات گازهایی در عمق بدن و عضلات شكل میگیرند و منجر به دردهای مبهم و مهاجری در داخل بدن و اندامها و شكم میشوند که علت آن در خیلی از موارد شناخته نمیشود. اینها میتواند به دلیل همین بادهایی باشد كه در بدن ایجاد شده و درحال چرخش است و با مصرف لوبیا این بادها تجمیع یافته و دفع میشوند.
لوبیا در طب سنتی
لوبیا انواع مختلفی دارد. لوبیای سرخ مزاجش گرم و تر است و نوع سفید از نظر گرمی و سردی متعادل است. لوبیا هم جزء غذاهای اصلی به حساب میآید، ولی مقامش پایینتر از نخود است. بنابراین غذاییت آن زیاد است و برای تقویت میل جنسی نیز موثر است. چاق كننده است؛ خونریزی قاعدگی را برای كسانی كه مشكل دارند و به خوبی انجام نمیشود همانند نخود میتواند كمك كند كه منظم بشود.
مخصوصا برای افرادی كه مزاجهای سرد یا ضعف بدنی دارند. ادرار را هم بیشتر به جریان میاندازد. لوبیا اثر دوگانه دارد.
برای خواندن بخش اول- حبوبات در طب سنتی- اینجا کلیک کنید.