دکتر علی نقرهکار - فلوشيپ فوق تخصصي درد از دانشگاه علوم پزشكي ایران
تحریریه زندگی آنلاین : در پاسخ به این سؤال که آیا دیابت منجر به آسیب تاندونها میشود؟ باید بدانید، دیابت زمانی رخ میدهد که گلوکز خون یا همان قند خون بسیار بالا باشد. گلوکز خون منبع اصلی انرژی است و از غذای مصرفی به دست میآید. انسولین، هورمونی است که توسط لوزالمعده ساخته شده و به گلوکز غذا کمک میکند تا به سلولهای بدن برسد تا برای انرژی استفاده شود. گاهی اوقات بدن به اندازه کافی هیچ انسولینی تولید نمیکند یا به خوبی از انسولین استفاده نمیکند. سپس گلوکز در خون باقیمانده و به سلولها نخواهد رسید. با گذشت زمان، داشتن گلوکز بیش از حد در خون میتواند باعث مشکلات سلامتی شود. میزان بالای قند خون که ممکن است همراه با بیماری باشد، در ایجاد مشکل تاندون نقش دارد.تاندونها نوارهایی طناب مانند هستند که از بافت قوی و انعطافپذیری ساختهشدهاند. آنها ماهیچهها را به استخوانها متصل میکنند و به اندامهای بدن اجازه حرکت میدهند. در سراسر بدن تاندون وجود دارد، از جمله در شانهها، بازوها، مچ دست، باسن، زانوها و مچ پا. تاندونها از آسیب عضلات در اثر دویدن، پریدن یا سایر حرکات جلوگیری میکنند. اگر دیابت تحت کنترل نباشد، تاندونهای شما ضخیم شده و احتمال پارگی آنها بیشتر میشود.
بیشتربخوانید:
مشکلات چشم در بیماران دیابتی
شایعترین انواع دیابت
دیابت نوع یک
در این نوع دیابت، بدن انسولین نمیسازد و سیستم ایمنی بدن به سلولهای پانکراس که انسولین میسازند حمله میکند و آنها را از بین میبرد. دیابت نوع یک معمولاً در کودکان و بزرگسالان جوان تشخیص داده میشود، اگرچه ممکن است در هر سنی ظاهر شود. افراد مبتلا به دیابت نوع یک برای زنده ماندن باید هر روز انسولین مصرف کنند.
دیابت نوع دو
در این نوع دیابت، بدن انسولین را بهخوبی تولید یا استفاده نمیکند و بیشتر در افراد میانسال و مسن رخ میدهد. نوع دو شایعترین نوع دیابت است.
آسیب دیابت نوع یک و دو بر تاندونها
این آسیب به دلیل مادهای به نام محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) اتفاق میافتد و زمانی که پروتئین یا چربی با قند در جریان خون مخلوط شود، تشکیل میشود.بدن همواره AGE ها را آهسته تولید میکند اما وقتی دیابت دارید، قند اضافی در خون سرعت میگیرد که بر تاندونها تأثیر میگذارد. تاندونها از پروتئینی به نام کلاژن ساخته میشوند. AGE ها با آن پیوندی ایجاد میکنند که میتواند ساختار تاندونها را تغییر دهد و بر عملکرد آنها تأثیر بگذارد. برای مثال آنها میتوانند ضخیمتر از حد طبیعی شوند و ممکن است نتوانند به اندازه قبل وزن خود را حفظ کنند. در نتیجه، احتمال پارگی یکی از تاندونها بالا میرود.
بیشتربخوانید:
بیماری های چشمی مرتبط با دیابت (2)
آسیب تاندون چگونه بر دیابت تاثیر میگذارد؟
ورزش برای کمک به کنترل دیابت مهم است، اما ممکن است انجام حرکتهای ورزشی هنگام درد و سفت بودن تاندون برای شما دشوار باشد. آسیب به تاندون آشیل در پشت پاشنه پا میزان حرکت قوزک پا را محدود میکند. این محدودیت شما را مجبور میکند برای هر حرکت، فشار اضافی به وسط پا وارد کنید، که خطر ابتلا به زخم پا را افزایش میدهد. با پزشک خود در مورد راههای مطمئن برای پایینآوردن سطح قند خون هنگام بهبودی از مشکلات مرتبط با تاندون مشورت کنید.
مشکلات تاندون
آسیب تاندون دردناک است و میتواند مانع حرکت مفصل شود. حتی اگر برای رفع آسیب، جراحی صورت بگیرد، تاندون ممکن است دوباره پاره شود. اگر دیابت خود را کنترل نکنید ممکن است دچار مشکلات در تاندونهایتان شوید که در ادامه به آنها میپردازیم.
شانه یخزده
بیماری نادری است که منجر به ضخیم شدن و انقباض کپسولی که تاندونها و رباطهای مفصل را احاطه کرده است میشود و با ناتوانی در حرکت دادن شانه و درد در آن ناحیه همراه است.
پارگی روتاتور کاف
پایداری مفصل شانه عمدتاً توسط تاندونها و عضلات اطراف آن تأمین میشود كه مهمترین عضلات در این بین عضلات روتاتور كاف هستند. پارگی روتاتور کاف ممکن است به دلیل یک ضربه ناگهانی به ناحیه شانه بوجود آید که بدنبال آن بیمار بمدت چند ماه دچار درد شانه میشود.
انگشت ماشهای
در عارضه انگشت ماشهای پوشش رویی تاندون تحریک و ملتهب شده و انگشت در حالت خمیده گیر میکند.
سندرم تونل کارپال
یک عصب فشرده در مچ دست است که دچار بیحسی، سوزن سوزن شدن و ضعف در مچ دست میشوید.
انقباض دوپویترن
یک وضعیت پیشرونده دست است که میتواند میزان حرکت یا صاف کردن انگشتان را محدود کند و در طول زمان بدتر میشود.
بیشتربخوانید:
وقتی علائمی در دهان شما می خواهد بگوید قند خونتان بالا است!
مهم ترین علائم دیابت چیست؟
جلوگیری از آسیب به تاندونها
* بهترین راه برای جلوگیری از مشکلات تاندون کنترل دیابت است.
* میتوانید قند خون را با کمک رژیم غذایی، ورزش و دارو کاهش دهید و اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید چند پوند وزن کم کنید.
* کم کردن وزن باعث سلامتی و کاهش فشار از روی تاندونها میشود.
* ورزش نیز برای کمک به کنترل دیابت مؤثر است، اما ممکن است زمانی که تاندونها دردناک و سفت هستند، کار سختتر شود.
راههای درمان آسیب دیدگی تاندون
یک آتل برای ثابت نگه داشتن مفصل در حین بهبودی تاندونها
مسکنهایی مانند آسپرین یا ایبوپروفن
شل کنندههای عضلانی
فیزیوتراپی و ورزش
گرما یا یخ
همچنین ممکن است پزشک تزریق آستروئید به مفصل را پیشنهاد دهد که این درمان میتواند باعث افزایش کوتاه مدت در سطح قند خون بشود.
با پزشک خود در مورد راههایی صحبت کنید تا مطمئن شوید که سطح قند خون شما در زمان بهبودی از مشکلات تاندون پایین میماند.