Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 01:02

29
خرداد
چقدر با عمل لیتوتریپسی یا سنگ‌شکنی کلیه آشنا هستید؟

چقدر با عمل لیتوتریپسی یا سنگ‌شکنی کلیه آشنا هستید؟

سنگ‌شکنی یا لیتوتریپسی یکی از عمل‎‌های پزشکی است که در طی آن از امواج شوک یا لیزر برای تجزیه سنگ‌های موجود در کلیه، کیسه صفرا یا حالب استفاده می‌کنند.

به گزارش خبرآنلاین، ایجاد سنگ در کلیه‌ها، کیسه صفرا یا حالب شایع است. گاهی اوقات، سنگ‌ها بقدری کوچک هستند که در هنگام ادرار بدون اینکه شخص متوجه شود از بدن خارج می‌شوند. با این حال، سنگ‌های بزرگ کلیه یا حالب می‌توانند باعث ایجاد درد شوند و جریان ادرار را مسدود کنند.

اگر سنگ‌ها دفع نشوند، ممکن است به کلیه‌ها و مجاری ادراری آسیب برسانند. اگر داروها نتوانند کمکی به درمان بکنند، روش لیتوتریپسی می‌تواند سنگ‌ها را به قطعات کوچکتر تجزیه کند تا امکان خروجشان از طریق ادرار فراهم شود.

 بیشتربخوانید:

دفع سنگ کلیه با نوشیدنی های خانگی

 

 

 

دو نوع لیتوتریپسی عبارتند از:

1)لیتوتریپسی خارج از بدن توسط امواج ضربه‌ای یا شوک (ESWL)

2)لیتوتریپسی لیزر.

لیتروتریپسی با لیزر به عنوان FURSL مخفف و شناخته می‌شود زیرا پزشکان از ابزاری به نام یوتروسکوپ استفاده می‌کنند.

هر دو روش می‌توانند به سرعت و به طور مؤثر به از بین بردن سنگ‌های کلیه کمک کنند. نوع درمانی که پزشک توصیه می‌کند به عواملی چون نوع سنگ و سلامت کلی فرد بستگی دارد.

 

لیتوتریپسی خارج از بدن (ESWL)

ESWL از امواج شوک برای تجزیه سنگ استفاده می‌کند. در طی این روش، جراح از دستگاهی به نام لیتوتریپتتر استفاده می‌کند تا امواج صوتی را از سطح بدن به طور مستقیم به سمت سنگ ارسال کند. امواج صوتی، سنگ‌ها را به قطعات کوچک تجزیه می‌کنند.

امواج فقط روی سنگ ها تأثیرگذارند و به عضله، استخوان و پوست هیچ آسیبی وارد نمی‌کنند.

این عمل حدود یک ساعت به طول می‌انجامد و در اغلب موارد، فرد می‌تواند همان روز به خانه برود. بعد از درمان، فرد باید ذرات سنگ را طی چند روز یا چند هفته از طریق ادرار کردن دفع کند.

 بیشتربخوانید:

 

 

 

 

لیتوتریپسی لیزر (FRSL)

این روش با استفاده از آندوسکوپ برای درمان سنگ در مجرای ادرار صورت می‌پذیرد. آندوسکوپ یک لوله انعطاف‌پذیر با نور و دوربین است که به پزشک کمک می‌کند بخش‌های داخلی یک اندام یا حفره‌های بدن را ببیند.

پزشک می‌تواند با استفاده از آندوسکوپ، سنگ‌ها را ببیند و از لیزر برای تجزیه آنها استفاده کند. با این حال، بسته به سختی کار و تعداد سنگ‌هایی که پزشک باید بردارد، ممکن است این عمل تا دو ساعت نیز طول بکشد.

تکه‌های سنگ شکسته باید در روزها و هفته‌های بعد از عمل به راحتی از ادرار عبور کنند و دفع شوند.

 

خطرات و عوارض جانبی

افراد اغلب پس از سنگ‌شکنی دچار کبودی و درد می‌شوند. تب و لرز بعد از این عمل نیز ممکن است نشانگر عفونت باشد، بنابراین بیمار باید این وضعیت را با پزشک خود در میان بگذارد.

توجه داشته باشید خونریزی شدید نیز پس از لیتوترپسی غیرعادی است. اگر قطعات سنگ هنگام عبور، در مجرای ادرار گیر کنند، ممکن است انسداد حالب پیش بیاید.

همچنین درد طولانی‌مدت ممکن است نشان‌دهنده انسداد باشد. اگر درد بیمار با داروهای مسکّن بهبود پیدا نکند، باید به پزشک مراجعه کند.

 بیشتربخوانید:

دفع سنگ کلیه با نوشیدنی های خانگی

 

 

 

برچسب ها: سنگ کلیه، کلیه، عفونت ادراری، عفونت کلیه، سنگ شکن کلیه، سنگ صفرا تعداد بازديد: 253 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز