دکتر محسن نراقی : رئیس انجمن تحقیقات راینولوؤی ؛ فلوی رسمی جراحان بینی آمریکا ؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ؛ مدرس آکادمی جراحان پلاستیک و ترمیمی صورت آمریکا
تحریریه زندگی آنلاین : خرخر از مسائل مهمی است که امروزه در کل دنیا مورد توجه بسیاری قرار میگیرد. بهدلیل شیوع زیاد و مشکلات زیادی که خرخر و وقفههای تنفسی (آپنه خواب) حین خوابایجاد میکند، این مشکل در حال حاضر بیشتر تشخیص داده میشود. از سوی دیگر، ممکن است بیمارانی مراجعه کنند که شکایت دیگری داشته باشند و هیچ اشارهای به مسأله خرخر خود نکنند ولی مشکل اصلی آنها با پدیده خرخر کردن مرتبط باشد. خرخر و مشکلات تنفسی حین خواب از نظر پزشکی یک موضوع خطرناک و از نظر اجتماعی بسیار مهم است.
بیشتربخوانید:
خرخر و مشكلات تنفسی در خواب(1)
علل اهمیت اجتماعی خرخر
۱. طلاق: خرخر هم بهعلت تأثیر روی روابط جنسی و رفتار (در اثر کمبود اکسیژن) و هم بهدلیل مزاحمت خواب یکی از علل مهم طلاق است.
۲. تصادفات: تصادفات مرگبار در افرادی که خرخر و آپنهی خواب دارند، بیشتر است.
۳. کاهش عملکرد: خرخر باعث ضررهای اقتصادی زیادی بهخاطر کاهش عملکرد شغلی افراد جامعه میشود.
۴. تغییرات رفتاری: این افراد ممکن است عصبی، بیحوصله و حتی پرخاشگر شوند.
۵. از دست دادن تدریجی حافظه
اهمیت خرخر از نظر پزشکی
در این افراد وقفههای تنفسی حین خواب منجر به کاهش اکسیژن، افزایش فشار خون، بزرگی قلب، افزایش خطر سکته قلبی تا ۳ برابر، افزایش خطر سکته مغزی تا ۴ برابر و افزایش خطر مرگ ناگهانی می شود که یک دلیل آن اختلال ریتم قلب ناشی از کمبود اکسیژن است. این مشکل در مردها و نیز در کسانی که وزنشان بالاتر است، بیشتر است و با افزایش سن بیشتر میشود. همچنین در افرادی که به پشت میخوابند بیشتر دیده میشود.
عوامل خطرساز
چاقی، برگشت اسید از معده به مری (ریفلاکس)، ویژگیهای جسمی (گردن کوتاه)، وضعیت بدن و نیز مصرف سیگار از عوامل مستعدکننده خرخر است.
بیشتربخوانید:
افزایش وزن و چاقی به خرخر میانجامد
علائم بالینی
۱. خرخر کردن: خرخر کردن شایعترین علامتی است که بیماران دچار مشکلات تنفسی خواب با آن مراجعه میکنند و علامت کلاسیک آپنه خواب بهشمار میرود زیرا اکثر قریب بهاتفاق این افراد خرخر میکنند.
۲. زمان نهفته کوتاه برای شروع خواب (۱ تا ۴ دقیقه): زمانی که فرد میخواهد به خواب برود کوتاه است، یعنی بهمحض اینکه سرش را روی بالش میگذارد خوابش میبرد. همچنین ممکن است پشت چراغ قرمز و طی روز خوابش ببرد.
۳. خوابآلودگی بیش از حد طی روز
۴. تغییرات رفتاری شخصیتی: رفتار ضداجتماعی، پرخاشگری، بیتوجهی، افسردگی یا فراموشی
۵. عدم رشد مناسب: تاخیر در رشد و عدم وزنگیری در کودکان
۶. سردرد صبحگاهی: بهعلت قطع شدن خواب شبانه و مختل شدن جریان اکسیژن
۷. خواب مختل: خواب دیدن وحشتناک، شبادراری در کودکان، تعریق شدید شبانه.
مکانیسم ایجاد خرخر
مشخصهی وقایعی که در حین خواب رخ میدهد، روی هم افتادگی راههای هوایی فوقانی در خلال دم در هنگام خواب است. روی هم افتادگی راه هوایی فوقانی هنگامی رخ میدهد که فشار منفی ناشی از دم بر توانایی دیوارههای حلقی برای جلوگیری از رویهم افتادگی فزونی یابد. فعالیت عضلانی حلق طی بعضی وضعیتهای خواب کاهش مییابد. در زمان حرکت سریع چشم در خواب تعداد تنفس و ضربان قلب افزایشمییابد، اما تون عضلات اسکلتی (غیر از دیافراگم) کم میشود. در آن هنگام پایداری راه هوایی، به اندازهی حلق و مقاومت بافتی بستگی دارد و ممکن است راه هوایی حفظ نشود. هر گونه باریک شدن آناتومیک در راه هوایی فوقانی به افزایش فشار منفی دم برای حفظ تهویه نیاز دارد. افزایش در فشار منفی احتمال رویهم افتادگی حلقی را زیاد میکند. محل انسداد در وقفههای تنفسی انسدادی در هر جایی بین حلق و حنجره است.. هر گونه تغییر ساختمانی که راه هوایی حلقی را باریک کند، از طریق افزایش مقاومت راه هوایی فوقانی، سبب افزایش تمایل راه هوایی به رویهم افتادگی میشود. تشخیص محل ضایعه برای درمان ضروری است.
بیشتربخوانید:
خرخر و مشكلات تنفسی در خواب (2)
علل خرخر
مهمترین علل خرخر، بینی مسدود، کام نرم بلند، حجیم بودن بافتهای داخل حلق و تون عضلانی ضعیف است.
گرفتگی بینی: بهدلیل انحراف سپتوم، پولیپهای بینی و بزرگی شاخکها، سینوزیت مزمن، آلرژی بینی یا سابقه جراحی قبلی بینی ایجاد میشود.
کام نرم بلند: اگر کام نرم بلندتر از حد معمول باشد، مثل یک دریچه مرتعششونده عمل میکند و فرد دچار خرخر خواهد شد.
حجیم بودن بافتهای داخل حلق: بزرگی لوزهها و آدنویید در بچهها، شایعترین علت خرخر و مشکلات تنفسی خواب در کودکان است. بالغینی که وزن آنها بیشازحد زیاد است مستعد این مسأله هستند.
کوتاهی گردن، بزرگی قاعده زبان و عقب بودن چانه موجب افزایش بافتهای حلقی میشود.
تون عضلانی ضعیف: استفاده از داروهای آرامبخش، خستگی و فعالیت بیش از حد شیوع خرخر را افزایش میدهد.
درمان
خرخر کنندههای خفیف: کاهش وزن (با رژیم غذایی مناسب و ورزش)، عدم مصرف آرام بخش پیش از خواب، نخوردن غذای پرحجم پیش از خواب، داشتن الگوی خواب منظم، خوابیدن به پهلو و بلندتر بودن سر تخت به اندازه ۱۰ سانتیمتر
خرخر کنندههای شدید: باید مشکل زمینهای حل شود:
۱. درمان آلرژی، انحراف بینی، پولیپ یا سینوزیت مزمن: در مواردی که منشا از بینی است.
۲. برداشتن لوزهها و لوزهی سوم: این جراحی در بچهها مهمترین درمان است.
۳. جراحی کام: با استفاده از لیزر و یا امواج رادیوفرکانس در افراد بزرگسال یا کسانی که کام نرم کشیده و بلند دارند.
۴. جلو کشیدن عضله چانهای: این عضله نقش مهمی در خرخر دارد. در کسی که فک تحتانی عقبتر دارد عمل ترمیمی صورت میگیرد.
۶. فشار مثبت مداوم در راه هوایی: در این حالت اکسیژن با فشار، در هنگام خواب از رویهم افتادگی جلوگیری میکند. این روش خیلی موثر است اما بهدلیل وجود ماسک در هنگام خواب چندان مورد پذیرش بیماران نیست.
تشخیص
تشخیص ۴ رکن تشخیصی داریم:
۱. معاینه فیزیکی
۲. آندوسکوپی بینی
۳. تصویربرداری
۴. مطالعات خواب. در معاینه فیزیکی، ظاهر فرد گاه گویای بسیاری از مشکلات است. گاه فرم لب و دندانها حالتی دارد که بیانگر تنفس دهانی، طول کشیده است. این بیماران لب برگشته دارند، یعنی لب آنها بهسمت بالا برگشته است که نشان میدهد فرد زمانی طولانی تنفس دهانی داشته است.
در فرد بزرگسال هم فرم قرارگیری لبها نشاندهنده نوع تنفس یعنی دهانی بودن آن است. چاق و کوتاه بودن گردن هم از مسایل ظاهری است که دخالت دارد. معاینه داخلی بینی و سابقه جراحی قبلی و معاینه داخل حلق (لوزهها، لوزه سوم، کام نرم و...) هم در تعیین میزان فضای لازم جهت عبور هوا مهم است.
اندوسکوپی بینی و حلق یک معاینه راحت و کاملاً دقیق است که برای تمام بیماران انجام میشود. آندوسکوپی بینی نیاز به عکس رادیوگرافی ساده برای تعیین بزرگی لوزه سوم را مرتفع میکند. تصویربرداری نیز یک راه کمکی است. گاهی انجام امآرآی و یا سیتی اسکن به تعیین حجم قاعده زبان کمک میکند.
اگر در این مراحل به نکتهای نرسیم، بیمار یک شب در مرکز مطالعه خواب بستری میشود و تمام امواج ارسالی از عضلات، قلب، مغز و... روی کامپیوتر آنالیز میشود تا معلوم شود علت خرخر محیطی است یا مرکزی.
خلاصه و نتیجهگیری
درمان مناسب خرخر و آپنه باعث بهبود کیفیت زندگی افراد و کاهش خطرات مرگومیر ناشی از این اختلال میشود و تشخیص دقیق علت پیش از هر گونه اقدام درمانی ضروری است. در کودکان بزرگی لوزهها و لوزهی سوم شایعترین علت خرخر و وقفه انسدادی در خواب است و برداشتن لوزه سوم درمان قطعی در بسیاری از کودکان مبتلا به انسداد راه هوایی فوقانی است.
همچنین شلی کام نرم و بلند بودن زبان کوچک و کام نرم از علل مهم خرخر در بزرگسالان است. در سالهای اخیر استفاده از لیزر و امواج رادیویی برای درمان این حالات نتایج قابل قبول با حداقل عوارض داشته و جایگزین روشهای جراحی تهاجمی شده است.
بزرگی قاعدهی زبان و عقب بودن یا کوچک بودن چانه از علل دیگر خرخر و آپنهی خواب است که با درمانهای جراحی قابل اصلاح است. پیش از هر گونه اقدام به جراحی ضروری است که تشخیص محل انسداد با روشهای تکمیلی مانند آندوسکوپی بینی، مطالعهی خواب و در صورت لزوم روشهای تصویربرداری انجام گیرد.
چاقی و مصرف داروهای آرامبخش از عوامل مستعد کنندهی آپنه خواب است. بنابراین در افراد چاق، کاهش وزن و رسیدن به وزن ایدهآل پیش از اقدام به روشهای دیگر باید مورد نظر باشد. از آنجا که کاهش قطر جریان هوا در بینی بهمیزان نصف باعث افزایش مقاومت بهمیزان ۱۶ برابر میشود، رفع مشکلات بینی با توجه به نقش بینی بهعنوان یک عامل افزایش مقاومت راه هوایی و بهدنبال آن روی هم افتادگی بافتهای حلق، باید مورد توجه قرار گیرد.
شیوع بسیار زیاد خرخر و آپنهی خواب نباید موجب غفلت مردم و پزشکان از عوارض و خطرات آن و ساده پنداشتن این اختلال مهم شود. درمان بهموقع موجب پیشگیری از عوارض جسمی و بروز مشکلات اجتماعی میشود.