به گزارش خراسان ، واکسیناسیون به موقع کودکان همیشه و همه جا مورد تاکید مسئولان وزارت بهداشت بوده و هست. در این خصوص به تازگی رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت گفت: «متاسفانه شیوع بیماری کرونا، گسترش شیوع سرخک در مرزها، افزایش بار کاری کارکنان بهداشتی و تبلیغات ضد واکسن، سبب شده است از ابتدای امسال تاکنون ۲۴ مورد ابتلا به سرخک گزارش شود.» وی به خانوادهها برای واکسیناسیون به موقع کودکان هشدار داده است.
در ادامه به ضرورت واکسیناسیون به موقع و علایم بیماری سرخک اشاره میکنیم:
خطر بیخ گوش مان
دکتر سید «محسن زهرایی»، با اشاره به این که از ابتدای امسال تاکنون ۲۴ مورد ابتلا به سرخک گزارش شده که عمده آنها مربوط به استان سیستان و بلوچستان و مواردی هم در استانهای هرمزگان، خراسان رضوی و تهران مشاهده شده است؛ افزود: «سرخک؛ مسریترین بیماری عفونی است.» وی خاطر نشان کرد: «درخصوص سرخک هر یک بیمار در تماس با افراد دیگر میتواند تا ۱۸ نفر را بیمار کند و مهمترین سد حفاظتی در برابر این بیماری واکسیناسیون است».
بیشتربخوانید:
همه چیز درباره سرخک در کودکان
بیماری سرخک چیست؟
سرخک در کودکان شیوع نسبتا زیادی دارد و عامل آن ویروسی است که از طریق عطسه و سرفه وارد بدن فرد میشود. ذرات کوچک ویروس به هوا منتقل میشود و دیگر افراد با تنفس هوا، این ذرات را وارد بدن خود میکنند. این ذرات میتواند روی سطوح مختلف هم بنشیند، تا ساعتها فعال بماند و باعث سرایت به دیگران شود.
علائم
بروز تب بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد
سرفه
آبریزش بینی
قرمزی چشم و ورم ملتحمه
نورگریزی یا (فوتوفوبیا)
دهان قرمز (استوماتیزیس)
نکته
بعضی از بیماریهای عفونی دوران کودکی علایمی شبیه به سرخک دارند مانند سرخچه (سرخک آلمانی) و تب مخملک. اما در این بیماریها معمولاً سرفه یا ورم ملتحمه وجود ندارد. ویروس سرخک میتواند با آزمایشی که روی گلو یا نمونه ادرار انجام میشود تشخیص داده شود.
مرحله اول: عفونت و دوره نهفتگی
در ۱۰ تا ۱۴ روز اول بعد از عفونت، ویروس سرخک نهفته است. در طول این مدت هیچگونه نشانه و علایمی از بیماری دیده نمیشود.
مرحله دوم: علایم و نشانههای نامشخص
سرخک معمولا با تب خفیف تا متوسط آغاز میشود و سرفه مداوم، آبریزش بینی، التهاب چشمها و گلودرد آن را همراهی میکند. این بیماری خفیف دو تا سه روز بهطول میانجامد.
مرحله سوم: بیماری شدید و تحریک پوستی
تحریک پوستی در بیماری سرخک با لکههای قرمز کوچکی همراه است که بهآهستگی بزرگ میشود. تب هم بالا میرود و اغلب دمای بدن از ۴۰ تا ۴۱ درجه است.
مرحله چهارم: دوره انتقال بیماری
شخص مبتلا به سرخک در حدود هشت روز میتواند باعث انتقال بیماری به دیگران شود که چهار روز قبل از ظاهر شدن لکههای پوستی و تا زمانی که آثار پوستی سرخک بهمدت چهار روز روی پوست است، امکان سرایت به دیگران وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
دانه های ویروسی تبدار
عوامل ایجاد خطر سرخک
۱- واکسینه نشدن
اگر واکسن سرخک نزده باشید، احتمال ابتلا به این بیماری خیلی بیشتر است.
۲- سفرهای بینالمللی
سرخک در برخی نقاط دنیا مثل کشورهای در حال توسعه رواج بیشتری دارد.
۳- کمبود ویتامین A
اگر در رژیم غذایی شما خبری از ویتامین A نباشد، امکان بروز علایم، شدیدتر و عوارض سرخک در شما بیشتر است.
عوارض جانبی بیماری سرخک
عفونت گوش، برونشیت، ذات الریه، آنسفالیت (التهاب حاد مغزی) و مشکلات بارداری
جلوگیری از سرخک
در صورتی که فردی در خانه شما مبتلا به سرخک شد، برای جلوگیری از ابتلای اعضای خانواده و نزدیکانی که آسیبپذیرتر هستند، این اقدامات را مدنظر قرار دهید:
۱- جداسازی
۲- واکسیناسیون
بزرگسالان و کودکان بالای شش ماه که واکسن سرخک نزدهاند، باید حتما این واکسن را تزریق کنند.
اولین دوز واکسن برای کودکان، معمولا در ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و دوز بعدی در ۴ تا ۶ سالگی تزریق میشود. اگر کودک یک ساله دارید و میخواهید به سفر بروید، درباره تزریق واکسن با پزشک مشورت کنید.