تحریریه زندگی آنلاین : سالمندان به علل مختلف ممکن است ناراحت، آشفته یا پرخاشگر شوند. مهم است که بدانیم برای رفع این مشکل از چه درمانهایی بهره بریم و در چنین مواقعی چه واکنشی نشان دهیم. با ما همراه باشید تا اطلاعت مفیدی از علل خشونت در سالمندان و همچنین نحوهی برخورد و درمان سالمندان پرخاشگر کسب کنید.
پرخاشگری و خشونت در سالمندان
حقیقت این است که زمانی که دوران سالمندی آغاز میشود و فرد وضعیت جسمانیاش تغییر میکند کمحوصلهتر و بهانهجوتر میشود. سالمندی دورهای است که فرد بسیار آسیبپذیر و حساس میشود. بنابراین فرد سالمند از بسیاری از مواردی که ممکن است برای ما غیرمنطقی بیاید ناراحت شود و این ناراحتی ممکن است در حدی باشد که سبب پرخاشگری نیز بشود. سالمندان به جهت بالا رفتن سن و ضعف بنیه جسمانى، کمحوصله و متوقع شوند و با بدخلقی و رفتارهای تند و عصبی دیگران را از خودشان دلخور کنند، امکان دارد دیگران را از اطراف خود پراکنده کنند. در برخی از سالمندان این رفتارهای عصبی چندان افزایش مییابد که باید همه چیز مطابق میلشان پیش برود و یا هیچ چیز را نمیپذیرند. گاهی برخی از سالمندان شکاک و بیاعتماد خواهند شد و فکر میکنند که دلیل انجام برخی کارها توسط دیگران برای عصبانی کردن آنها میباشد.
بیشتربخوانید:
چند کلید طلایی برای جلوگیری از بروز پرخاشگری کلامی
علل پرخاشگری سالمندان
افراد سالمند نیز نظیر افراد دیگر گروههای سنی دلایل مختلفی برای برآشفتگی دارند. یکی از این دلایل میتواند زودرنجی و حساسیت زیاد آنها باشد. سالمندان نمیداند که چرا درک نمیشوند و همین حس آنها را عصبانی میکند. روانشناسان معتقدند که رنجوری روانی یکی از خصوصیات برخی از سالمندان میباشد که در اثر مشکلات جسمی و عوامل دیگر به وجود میآید. این خود میتواند برای سالمند به عامل دافعه شخصیتی تبدیل شود و سبب خشونت و بدخلقى آنها شود. به علاوه بروز برخی اختلالات نورولوژیک از جمله دمانس و آلزایمر نیز میتواند زمینهساز بروز این قبیل رفتارها گردد. وقتی حافظه کوتاهمدت سالمند آسیبدیده است بسیار محتمل خواهد بود که فراموش کند که مراقب کاری کرده که او دوست دارد و این قبیل اتفاقات میتواند ناراحتی وی را بالا ببرد. سالمندی که از سالهای قبل درگیر مشکلاتی نظیر افسردگی و اضطراب بودهاند، ممکن است کماکان با علائم این مشکلات دستوپنجه نرم کنند و پرخاشگری و آشفتگی امروز علائم همان مشکلات قبل است.
نحوهی رفتار با سالمند پرخاشگر
نکته کلیدی در تعامل با سالمند پرخاشگر و آشفته این است که خودمان از کوره در نرویم و بتوانیم معقول و منطقی اوضاع را مدیریت کنیم. برای همین لازم است راهکارهایی را بیاموزیم که در زمان مراقبت از سالمند آرامش خود را حفظ کنیم. بهتر است مراقب باشیم تا پیش از رسیدن به آستانه تحمل سالمند و اطرافیانش را در جریان ناراحتی خود قرار دهیم. ممکن است بتوانیم با همفکری یکدیگر راهی برای حلوفصل مشکل پیدا کنیم. به خاطر داشته باشیم رفتارهای سالمند از علائم بیماری است. درباره بیماری مطالعه کنیم و منتظر بروز علائم باشیم. دانستن اینکه پرخاشگری میتواند جزئی از علائم بیماری باشد میتواند حس بهتری در ما ایجاد کند و ما را کمتر برآشفته کند. به خاطر داشته باشید چنانچه سالمند با کلام و رفتارش باعث آزردگی خاطر ما شد، به احتمال خیلی زیاد چنین منظوری نداشته است. اینها تنها علائم ناخوشایند بیماری است که او با آنها دستوپنجه نرم میکند. پس بهجای آشفتگی به دنبال راهکاری برای حل مشکل باشید.
بیشتربخوانید:
اعصاب خراب پیامد هوای آلوده
درمان پرخاشگری سالمندان
ریشه رفتارهایی نظیر پرخاشگری و آشفتگی چه نورولوژیک باشد چه روانشناختی، دارودرمانی در کنار رواندرمانی میتواند اثرات مطلوب زیادی داشته باشد. گرچه در مواردی که آسیب مغزی مشهود و عدم همکاری سالمند با رواندرمانی وجود دارد بهتر است بیشتر بر درمانهایی دارویی تکیه میکنیم.اما نباید از خاطر برد حتی در چنین مواردی نیز به کار بردن راهکارهای مناسب برای برخورد با سالمند و نیز کمک گرفتن از یک متخصص برای یافتن بهترین راهکار درمانی میتواند مؤثر باشد. برای درمان سالمندانی که در گذشته دچار اختلالات روانی و یا شخصیتی نظیر افسردگی، وسواس و... بودهاند بهتر است به بررسی علائم و در صورت لزوم درمان اختلالات قبلی هم بپردازیم.