دکتر محسن نراقی
نحوه تولید صدا و گفتار
مهمترین ساختارهای آناتومیك برای تولید گفتار تارهای صوتی هستند. تارهای صوتی در حنجره قرار دارند. با عبور هوا از میان تارهای صوتی آنها به هم نزدیک شده و صوت تولید میشود. انقباضات عضلات حنجره بر کیفیت این صوت اثر میگذارد. موقع تنفس هم این تارها از هم جدا شده تا فرد بتواند نفس بکشد. صوت تولید شده در حفره دهانی و حلق پردازش شده و بصورت کلام در میآید. بنابراین در صحبت یک بخش تولید صوت است که در حنجره و تارهای صوتی اتفاق میافتد و یک قسمت که تکلم است مربوط به وضعیت بسیار پیچیده اعصاب و عضلات زبان، حلق و کام است که باعث میشود فرد تکلم صحیح داشته باشد.
بیماریهای تارهای صوتی
تغییر در انعطافپذیری بافت همبند، انقباض عضلات صوتی، و خواص بافت پوشاننده میتواند به طور قابل توجهی حركت تارهای صوتی را محدود ساخته یا تغییر دهد. این تغییر به صورت اختلال در صدا بروز میكند كه حتی توسط افراد عادی هم به طور واضح حس میشود. هنگامی كه در اثر یك بیماری، چسبیدن تارهای صوتی به یكدیگر خیلی محكم باشد، صدا خشن و گوشخراش میشود. برعكس، هنگامی كه چسبیدن تارهای صوتی به یكدیگر خیلی ضعیف باشد یا اصلا نتوانند به هم بچسبند، صدا ضعیف و نفسدار میشود و بلندی آن قابل افزایش نخواهد بود. در مورد اول زائده تار صوتی و در مورد دوم فلج تار صوتی را میتوان مثال زد. در این موارد، ارتعاشات تارهای صوتی ممكن است به طور موقت ناهماهنگ شود و تار صوتی راست و چپ با فركانسهای متفاوت از یكدیگر به ارتعاش درآیند.
ویژگیهای تارهای صوتی
صدا ویژگیهای خاصی دارد که بخشی مربوط به وضعیت تارهای صوتی است و بخشی دیگر به پردازش صدا و تولید کلام مربوط میشود. اندازه حنجره و خصوصیات تارهای صوتی در افراد مختلف متفاوت است. هورمونهای جنسی هم بعد از بلوغ باعث بزرگتر شدن حنجره پسرها میشوند. خصوصیات دهان، حلق و بینی هم در افراد متفاوت است. بنا براین اختلافات صدای هیچ دو نفر کاملا مثل هم نیست. کسانی که خوش صدا هستند باید علاوه بر حنجره سالم، حلق، دهان و بینی سالم هم داشته باشند و از ظرفیت ریه مطلوب هم برخوردار باشند. در افراد حرفهای بخش مهمی نیز به تمرینات متعدد و منظم مربوط میشود.
مشکلات حنجره در خوانندگان
یکی از ناهنجاریهایی که در حنجره اتفاق میافتد و روی صدا تاثیر میگذارد زائدهای است که روی تارهای صوتی ایجاد میشود. این زائده به گره خوانندگان و یا Singer’s Node معروف است. این زائده در کسانی که زیاد و بلند صحبت میکنند مثل معلمها، خوانندگان یا مداحان بیشتر دیده میشود. در ابتدا که این زائده هنوز درست مستقر نشده با رعایت برخی دستورات و گفتار درمانی میتوانیم مشکل را کنترل کنیم اما اگر ضایعه کاملا مستقر شد باعث میشود تارهای صوتی بدرستی به هم نچسبند و صدای فرد خشن شود. اگر این مشکل تازه ایجاد شده باشد برای کنترل آن بیمار باید سعی کند فشار کمتری به حنجره بیاورد.
اثر سیگار بر صدا
سیگار نه تنها تاثیر بسیار منفی روی تارهای صوتی دارد بلکه شانس ابتلا به سرطان را بشدت افزایش میدهد. در هر فرد سیگاری که به مدت چند هفته صدایش خشونت داشته باشد باید حتما آندوسکوپی حنجره انجام شود. 90 درصد سرطانهای حنجره در افراد سیگاری دیده میشود.
فلج تارهای صوتی
برخی افراد بدلیل تصادفات دچار فلج تارهای صوتی میشوند یعنی یک تار صوتی اصلا به دیگری نمیرسد. صدای این افراد حالتی دارد که نفسدار و ضعیف است. برای درمان این افراد با انجام جراحیهای ظریف، پشت تار صوتی فلج شده پیوند میگذاریم تا تار صوتی در وسط حنجره قرار گیرد. این عمل جراحی با بیحسی موضعی قابل انجام است و بیمار بیهوش نیست. بدین ترتیب میتوانیم هنگام عمل بهترین حالت صدا را تشخیص داده و تار صوتی را در همان موقعیت تثبیت کنیم. گاهی هم با تزریق مواد پرکننده به داخل طنابهای صوتی حجم آنها را زیاد میکنیم تا صدا بهتر شود. این تزریقها مشابه همان موادی است که برای زیبایی و جوانسازی صورت استفاده میکنیم فقط نوع سوزن آن فرق دارد.
مشکلات غیر از حنجره
افراد به دلایل متفاوت و متعددی ممکن است دچار اشکال در صدا و تکلم باشند. بخشی ممکن است بدلیل مشکلات در حفره دهان باشد از قبیل کوچکی فک، اشکال در جفت شدن دندانها، یا افرادی که شکاف کام دارند. گاهی هم مشکل بخاطر سینوزیت و پولیپ یا انحراف بینی است که روزنانس صدا را دچار تغییر میکند. در افرادی که شکاف کام دارند رزونانس صدا بیشتر میشود و آنهایی که پولیپ یا انحراف بینی دارند رزونانس کم میشود و صدا حالت تودماغی پیدا میکند. اگر اشکال در ناحیه دندانها و فک باشد با درمانهای ارتودونسی یا جراحیهای فک میتوان مشکل را برطرف کرد. همین طور اگر بیماری سینوزیت یا پولیپ یا انحراف بینی دارد اگر نسبت به رفع آنها اقدام کند مشکل رزونانس صدایش کمتر میشود.