دکتر حسن آذریپور، رییس کلینیک اداره کل درمان استان تهران سازمان تأمین اجتماعی، خواستار توجه به اطلاعرسانی هنگام بروز یا شیوع برخی بیماریها مانند آنفلوانزا شد و گفت: اگر نسبت به ورود آنفلوانزا تأخیر نمیکردیم و به موقع هشدار میدادیم، شاید میزان مرگومیر هرگز به این عدد نمیرسید. دکتر حسن آذریپور ماسوله با اعلام اینکه بیماری آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است که همه ساله در فصل زمستان نه فقط در کشور ما بلکه در همه جای دنیا اتفاق میافتد گفت: شیوع آنفلوانزا چیز عجیب و غریبی نیست و مردم نباید شوکه شوند.
راههای انتقال آنفلوانزا
وی راههای انتقال آنفلوانزا را از طریق تنفس، قطرات تنفسی و تماس بدنی اعلام کرد که با این روشها میتواند از یک فرد به فرد دیگر منتقل شود و گفت: با توجه به ماهیت ویروسی آنفلوانزا، این بیماری نیز علایم بیماریهای ویروسی را دارد که این علایم میتواند از تب، سردرد، بدن درد، آبریزش بینی و... شروع شود و شدت آنها افزایش یابد که با مشکلات گوارشی همراه میشود و گاهی مشکلات چشمی ایجاد میکند.
روشهای درمانی
رییس اداره کلینیک اداره کل درمان استان تهران سازمان تأمین اجتماعی با تاکید بر اینکه ابتلا به آنفلوانزا در بیش از 90 درصد افرادی که علایم زمینهای ندارند، خود به خود مداوا میشود گفت: در 95 درصد مبتلایان به آنفلوانزا نیازی به درمان دارویی ندارد.
وی درمان آنفلوانزا را فقط نگه دارنده دانست و گفت: بدین معنا که اگر فردی تب دارد، داروی تب بر برای او تجویز میشود یا با پاشویه تب بدن بیمار را پایین میآورند. اگر فردی بدن درد دارد، مسکن برای کاهش درد عمومی تجویز میشود. اگر فرد مبتلا به اسهال شده، داروی درمان اسهال تجویز میشود یا برنامه غذایی خاص مبتلایان به اسهال در دستور کار قرار میگیرد. علاوه بر اینها مصرف زیاد مایعات و مهمتر از همه استراحت به درمان بیماری کمک میکند. آذریپور با تاکید بر اینکه مصرف دارو در سنین خاص مورد تاکید است گفت: اگرچه بیماریهای ویروسی با دارو درمان نمیشود، اما در مورد آنفلوانزا برای بیماران سنی باید داروی «تامیفلو» مصرف شود.
گروههای حساس و بیماران خاص
آذریپور با تاکید بر اینکه در 5 درصد مبتلایان به آنفلوانزا مراقبتهای ویژه اهمیت مییابد گفت: این 5 درصد در دو سر طیف سنی بالا و پایین قرار دارند. بدین معنا که کودکان زیر 5 سال و بزرگسالان بالای 65 سال باید نسبت به ابتلا به آنفلوانزا حساس باشند.
وی با تاکید بر اینکه سیستم ایمنی بدن کودکان و سالمندان ضعیف است گفت: سیستم ایمنی در کودکان زیر 5 سال به تکامل نرسیده و در سنین بالای 70 سال نیز سیستم ایمنی بدن رو به ضعف میرود. آنفلوانزا در این سنین خطرات جدی به همراه دارد و حتی منجر به مرگ میشود.
رییس اداره کلینیک اداره کل درمان استان تهران سازمان تأمین اجتماعی بررسی جدی برای سنین بالا و پایین را مورد تاکید قرار داد و گفت: اگر کودک یا سالمندی با علایم آنفلوانزا به پزشک مراجعه کرد، باید با جدیت مورد معاینه قرار گیرد و آزمایشهای مربوطه انجام شود تا مشخص شود که فرد درگیر آنفلوانزا شده چرا که سرماخوردگیهای جزیی بسیاری را سراغ داریم که علایم آنها مانند آنفلوانزاست و نیاز به درمان خاصی ندارد.
وی مشاهده آنفلوانزا در گروه سنی پایین کودکان و بالا در سالمندان را بسیار مهم توصیف کرد و گفت: اگر این گروههای سنی به آنفلوانزا مبتلا شدند، باید در بیمارستانها بستری شوند و تحت مراقبت قرار گیرند.
وی با تاکید براینکه گروه سنی 5 سال تا 65 سال نیز نباید نسبت به آنفلوانزا بیتفاوت باشند گفت: اگر چه 95 درصد جامعه را این افراد تشکیل میدهند اما باید دائم مراقب وضعیت خودشان باشند بدین معنا که اگر این افراد نیز دچار تنگی نفس و علایم ریوی شدند و پزشک هنگام گوش دادن به صدای قفسه سینه، متوجه شد که ریه بیمار درگیر آنفلوانزا شده، آنها هم نیازمند بستری و مصرف داروهای خاص هستند.
رییس اداره کلینیک اداره کل درمان استان تهران سازمان تأمین اجتماعی از بیماران خاص نیز درخواست کرد آنفلوانزا را جدی بگیرند و گفت: هر انسانی که به هر دلیلی دچار ضعف جسمانی شده، باید بداند که هر بیماری هر چقدر هم ساده و پیش و پا افتاده، میتواند برای سلامت او مضر باشد و جانش را معرض خطر قرار دهد. بنابراین اگر فردی بیماری خاص دارد و کودک یا سالمند است، باید بداند که خطر او را بیشتر از دیگران تهدید میکند.
وی با تاکید بر اینکه تمامی مراکز درمانی تأمین اجتماعی به صورت ویژه آمادگی بستری کردن مبتلایان گروه سنی کودک و سالمند را دارند گفت: همه مراکز درمانی، کلینیکها، دیکلینکها و بیمارستانها به محض آن که فردی با علایم آنفلوانزا به آنها مراجعه کند، ویزیت و به صورت دقیق معاینه میشوند و به محض آن که پزشک مشکوک شود که فرد مبتلا به آنفلوانزا امکان دارد در معرض خطر جدی باشد، این مبتلایان را به مراکز درمانی تأمین اجتماعی اعزام میکند و به سرعت تحت درمان قرار میگیرد.
اثرات روانی شیوع آنفلوانزا و لزوم آگاهی
وی با اشاره به اینکه آمارهای دقیقی از مبتلایان به آنفلوانزا از سوی سازمان تأمین اجتماعی تهیه میشود و در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد گفت: بنابراین همکاری کاملی با وزارت بهداشت داریم تا در قالب یک آمار کلی بتوان میزان شیوع، نوع آنفلوانزا، شدت بیماری، محل شیوع و اطلاعات لازم دیگر را بررسی و راهکار ارائه کرد.
آذریپور با ابراز تأسف از اینکه آنفلوانزا در بین مردم وحشت ایجاد کرده است گفت: آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است که به سرعت شایع و گسترده میشود، اما میزان مرگومیر ناشی از آنفلوانزا به نسبت گستردگی و شدت شیوع آن بسیار پایین است.
وی با اعلام اینکه همه ساله میلیونها نفر در سراسر کشور آنفلوانزا مبتلا میشوند گفت: اگر چه کشته شدن حتی یک انسان برای جامعه پزشکی و مدیریت کشور تأسفآور است و هیچ اعتقادی به مرگ انسانها در نتیجه ابتلا به آنفلوانزا نداریم، اما جان باختن 50 نفر در نتیجه ابتلای میلیونها نفر، عدد وحشتناکی نیست.
رییس اداره کلینیک اداره کل درمان استان تهران سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به اینکه جان باختن 65 مبتلای به آنفلوانزا به دلیل ضعف نظام درمانی درمانی کشور است گفت: نظام بهداشت و درمان کشور هیچ مشکلی برای کنترل بیماریهای ساده و شناخته شدهای همچون آنفلوانزا ندارد، اما مرگومیرهایی که اتفاق میافتد ناشی از بیتوجه به مراجعه و درمان به موقع است.
متاسفانه بسیاری از مردم اعتقادی به مراجعه زودهنگام به پزشک ندارند و در بیشتر موارد خوددرمانی میکنند بنابراین وقتی به پزشک مراجعه میکنند که بیماری به مرز خطر رسیده و بیمار رو به مرگ است.
وی از هجوم یکباره مردم پس از انتشار اخبار مربوط به شیوع آنفلوانزا به مراکز درمانی خبر داد و گفت: این حق را به مردم میدهیم که با شنیدن اخبار شیوع آنفلوانزا به مراکز درمانی هجوم بیاورند. وقتی هشدار عمومی از شیوع آنفلوانزا داده میشود و این هشدار همراه با آمار مرگومیر است، مراجعه بیمورد یا با مورد به مراکز درمانی عجیب نیست.
اطــلاعرســانی در فضای مجازی و وحشت مردم
آذریپور فضای مجازی را فرصت و تهدید توصیف کرد و گفت: منظور از فرصت، اطلاعرسانی درست و سریع نسبت به شیوع آنفلوانزاست به ویژه آنکه آموزشهایی در این زمینه داده میشود. فراموش نکنیم که هشدارها در فضای مجازی باعث شد تا مردم از دست دادن و روبوسی و تماس بدنی خودداری کنند و شستوشوی دستها را جدی بگیرند. اما از سوی دیگر آمارهایی از مرگومیر ناشی از آنفلوانزا در فضای مجازی اعلام شد که به هیچ وجه درست نبود و باعث وحشت و هراس کاذب در بین مردم شد.
وی هجوم مردم به مراکز درمانی در فضای التهاب آفرینی خبری را طبیعی توصیف کرد و گفت: ما از این مراجعات استقبال میکنیم زیرا وقتی مردم به موقع مراجعه میکنند، معاینات و درمان به موقع صورت میگیرد و در نتیجه آمار مرگومیر کاهش مییابد.
رییس اداره کلینیک اداره کل درمان استان تهران سازمان تأمین اجتماعی با اعلام اینکه درصد بسیاری بالایی از جان باختگان به آنفلوانزا در بین سنین پایین کودکان و بالای سالمندان بود گفت: بی شک اگر اطلاعرسانی دقیق و به موقع صورت گرفته بود، شاید بسیاری از این جان باختگان هنوز در قید حیات بودند.