ملیکه السادات عقیلی- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
اشتباه اول: استرس براي همه يكسان است.
اين باوري اشتباه است و استرس در هر يك از ما متفاوت است موقعيت استرسزا براي يك فرد ممكن است براي ديگري عادي باشد و بالعكس هر كدام از ما راههاي مختلفي براي پاسخ به استرس داريم.
اشتباه دوم: استرس هميشه براي ما مضرر است
براساس اين ديدگاه عدم وجود استرس براي ما شرايطي شاد و سالم و امن ايجاد ميكند و شايد اين رايجترين اشتباه در مورد استرس باشد. استرس براي هر فرد شرايطي است كه تنشها به يك موي نازك رسيده و از كنترل خارج ميشود.
ولي، استرس ميتواند نمك و ادويه زندگي باشد و حتي با مديريت صحيح و يادگیري مهارتهاي درست زندگي منجر به اتفاقات خوشايند شود. مديريت استرس و كنار آمدن با شرايط استرسزا و حل آن ما را خلاق و شاد ميكند و عدم مديريت آن مضرات زيادي دارد و حتي گاهی ميتواند كشنده باشد.
اشتباه سوم: استرس همه جا هست پس ما هيچ كاري نميتوانيم در مقابل آن انجام دهيم
ما ميتوانيم زندگی را به گونهای برنامهريزي كنيم كه استرس ما را در خود غرق نكند. براي اينكار نياز به يافتن ريشه اصلی استرس است. برنامهريزی موثر در ابتدا در برگيرنده شناسايی اولويتها و شناسايی مشكلات جزیی و ساده و در نهايت حل آنها است. در آخر پيدا كردن و حل پيچيدهترين گره است.
وقتی استرس به صورت نامناسب مدیریت شود و شدت آن برای هر چیزی یکسان باشد، الویتبندی استرس از بین رفته و می تواند باعث شود که همه مشکلات یکسان به نظر برسد و در نتیجه استرس همه جا هست!
اشتباه چهارم: مردمیترین تکنیک کاهش استرس بهترین آن است!
هیچ راه حل عمومی برای کاهش استرس وجود ندارد، همه ما باهم تفاوت داریم و در شرایط مختلفی زندگی میکنیم و موقعیتها برای همه انسانها یکسان نیست و در نهایت پاسخ ما به استرس و محرکها متفاوت است. هر فرد به درستی مناسبترین راه را برای کاهش استرس خودش میداند.
اشتباه پنجم: عدم نشانه، عدم استرس
وقتی مصرف دارو منجر به از بین رفتن مشخصات و علایم استرس می شود این به معنی عدم وجود استرس نیست! در حقیقت پنهان شدن علامتها با کمک دارویی ممکن است شما را از سیگنالهای اصلی تنش زا محروم کند و شما نتوانید با راهکارهای ساده روان شناختی به درمان ریشهای استرس بپردازید.
اشتباه ششم: تنها به علایم بیرونی استرس توجه نکنیم!
استرس شامل علایم فرعی و کمتری نیز هست مانند سر درد و ترشح اسید معده و ممکن است به راحتی نادیده گرفته شود.
توجه به علائم فیزیکی و جسمی در شرایط تنش زا جز علایم فرعی و پنهان استرس است. این مسئله زنگ خطری جدی برای شماست که کنترل موقعیت از دست شما خارج شده است.