موژان زرگرزاده؛ کارشناس تغذیه
فشار خون بالا چگونه درمان میشود؟
هدف از درمان، رساندن فشار خون به کمتر از٩٠/١٤٠ در افراد معمولی و کمتر از ٨٥/١٣٠ در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی یا دیابت است. با این هدف که در دراز مدت خطر عوارض وخیم آن کاهش پیدا کند.
برای کمک به کاهش عوارض به نكات زیر توجه نمایید:
- سیگار ترک شود تا آسیب عروقی کمتر گردد.
- کاهش وزن با رژیم غذایی و یا ورزش.
- کاهش مصرف نمک و اجتناب از مصرف غذاهایی که شور تهیه میشوند.
- افزایش فعالیت بدنی و ورزش منظم.
- کاستن از استرس.
برای کنترل فشار خون پزشک ممکن است داروهای مختلفی تجویز کند که مکانیسمهای متفاوتی دارند. معمولاً یک نوع دارو همراه تغییر شیوه زندگی به کار میرود. اگر به اندازه کافی موثر نباشد داروهای دیگری اضافه میشوند. انتخاب دارو به عوامل متعددی از جمله شرایط جسمانی فرد بستگی دارد.
عوامل مستعد کننده كدامند؟
سن، ژنتیک، نژاد (سفید پوستان و نژاد هند و اروپایی بیشتر دچار افزایش فشار خون میشوند)، عوامل محیطی، بیماری کلیوی، بیماریهای غدد درونریز (مانند سندرم کوشینگ، هایپرپلازی آدرنال و فئوکروموسایتوما)، داروها و سموم (افزایش فشار خون میتواند عارضه جانبی استروئیدها، الکل، کوکائین، سیکلوسپورین و اریتروپوئیتین باشد). مصرف مواد حاوی تیروزین مانند برخی از پنیرها در افرادی که از داروهای ضد افسردگی خاصی استفاده میکنند ممکن است منجر به حمله افزایش فشار خون در این افراد شود. خطر افزایش فشار خون در زنانی که از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند، بیشتر است.
اشکال در سیستم عصبی خودکار و یا سیستم هورمونی کلیه (رنین آنژیوتانسین)، مقاومت به انسولین و فشار خون بالا در اوایل بارداری ممکن است نشان دهنده افزایش فشار خون اولیه باشد. فشار خون بالا در نیمه دوم حاملگی پره اکلامپسی نامیده میشود که معمولاً اگر کنترل شود، پس از زایمان از بین میرود و مشکل جدی ایجاد نمیکند.
از چه غذاهایی باید پرهیز كرد؟
مواد غذایی زیر باید محدود شوند، زیرا حاوی سدیم بالایی میباشند:
چیپس و پفک، چوب شور، بادام شور، بادام زمینی شور، انواع تخمههای شور، زیتون پرورده، خیارشور، کلم شور، ترشیها، ربها، سوسیس و کالباس، كنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآوردههای گوشتی و ماهیهای دودی، تن ماهی، پنیرهای شور، غذاهای شور و كنسروی و فرایند شده، سس سویا، سس و رب گوجه فرنگی، خردل، ادویههای مرکب (کاری) و چاشنیهای آماده مخصوص سالاد. میزان سدیم به طور ذاتی در غذاهای با منشأ حیوانی مثل انواع گوشتها، شیر، پنیر و تخم مرغ بالاست.
توصیههای تغذیهای جهت پیشگیری و درمان پر فشاری خون
معمولاً به فشار خون بیشتر از٩٠/١٤٠میلیمتر جیوه افزایش فشار خون اطلاق میشود. به فشار خون افزایش یافته گاهی قاتل خاموش گفته میشود، چون اگرچه معمولاً بیعلامت است، ولی میتواند منجر به حمله قلبی و سکته مغزی شود...
براي خواندن بخش دوم- خوراكهای رژیمی ویژه فشار خون- اينجا كليك كنيد.