برلیانت بزرگمهر
در آغاز فصل پاییز و روزهای خاطرهانگیز بازگشایی مدارس هستیم. این اوقات شیرین همانگونه كه تحولی در زندگی كودكان ایجاد میكند، تغییرات گستردهای نیز در تغذیه آنان به وجود میآورد. به طور كلی تغذیه كودكان حائز اهمیت زیاد است، زیرا:
كودكان در حال رشد سریع هستند و هر نوع اختلال تغذیهای میتواند به رشد آنان لطمات جدی و گاه جبران ناپذیر وارد سازد.
منشا و ریشه بسیاری از بیمارهای بزرگسالی، از دوران كودكی شروع شده و ممكن است تا پایان عمر گریبانگیر شخص باقی بماند.
بسیاری از اختلالات تغذیهای در كودكان، عوارضی ایجاد مینماید كه جبران آنها اكثرا بسیار مشكل و حتی گاه امكان ناپذیر است.
كودكان پس از رفتن به مدرسه تغذیهشان از كنترل مادر خارج میشود و تصمیمگیری در مورد تغذیه را خود به عهده میگیرند.
كمبود آگاهی تغذیهای كودكان، یكی از عوامل مهم استفاده از الگوی غذایی نامناسب در آنان است.
تبلیغات گسترده برخی از رسانههای گروهی در مورد مواد غذایی یا غذاهای فاقد ارزش تغذیهای، منجر به استفاده كودكان از این مواد میشود.
وجود مواد غذایی آماده فراوری شده در بوفه برخی از مدارس، آنان را تشویق به استفاده از میان وعدههای آماده فراوری شده میكند كه برای سلامتیشان مفید نیست.
كودكان معمولا در مورد تغذیه از هم سن و سالان و همكلاسان خود پیروی میكنند كه این امر میتواند موجب برقراری عادات غذایی نامناسب و نادرست در آنان شود.
اختلالات تغذیهای در كودكان دبستانی
1- بدخوری: اختصاص دادن برنامه غذایی عمدتا به مواد فاقد ارزش تغذیهای و یا مواد باارزش تغذیهای پایین
2- پرخوری: مصرف زیاد مواد غذایی در هر وعده، و یا ریزه خواری
3- كم خوری: كمبود دریافت مواد مغذی مورد نیاز
4- نخوردن صبحانه و یا مصرف صبحانه خیلی مختصر و ناكافی
مشكلات عمدهای كه تغذیه غلط و نامناسب و به طور كلی اختلالات تغذیهای در سلامت كودكان ایجاد میكنند، عبارتند از:
چاقی، كم وزنی، لاغری، كوتاه قدی، كاهش قدرت ایمنی و كمبود مقاومت در برابر بیماریها، كاهش قدرت یادگیری، كم خونی، یبوست، بیحالی، خستگی، سستی و بیرغبتی به تحصیل و برخی عوارض دیگر.
بررسی اختلالات تغذیهای كودكان و تاثیر آنها بر سلامت
1- بدخوری: یكی از شایعترین اختلالات تغذیهای در بین كودكان به خصوص كودكان دبستانی، بد غذایی است. بد غذایی میتواند در وعدههای غذایی اصلی (یعنی صبحانه، ناهار و شام) و یا در میان وعدهها باشد.
استفاده از غذاهای آماده (Fast Foods) به عنوان غذای اصلی و یا میان وعدههای آماده فراوری شده، مشكلاتی را در سلامت كودكان بر جای میگذارد.
در تهیه غذاهای آماده و یا میان وعدههای آماده فراوری شده، معمولا مقدار زیادی روغن به خصوص روغنهای جامد كه قیمت ارزانتری دارند و حمل و نقل و نگهداری آنها آسانتر است، استفاده میشود. همچنین اكثرا مقدار نمك اضافه شده به این غذاها یا مواد خوراكی زیاد و خیلی بیش از مقدار توصیه شده توسط مجامع علمی بینالمللی است...
برای خواندن بخش دوم- تغذیه دبستانیها- اینجا کلیک کنید.