مترجم: اعظم اسلامی مجد
اتاق کودک در ابتدا باید فضایی شاد و امن برای او باشد، یعنی زیبایی آن به لحاظ دکوراسیون در مقایسه با دو مورد قبلی، اهمیت کمتری دارد. در ارتباط با دکوراسیون، مسئله اصلی سن و سال کودک میباشد.
کودکی که خردسال است و هنوز به مدرسه نمیرود، با کودکی که پا به دبستان گذاشته، نیازهای متفاوتی دارد و به طبع چیدمان اتاق آنها با هم فرقهای زیادی دارد.
هر چند که اصولا مبلمان اصلی اتاق خواب کودک چندان تفاوتی با هم ندارد.
در اختیار گذاشتن وسایل و امکانات مورد نیاز کودک برای مدرسه، باعث آرامش خاطر آنها میشود، اما در مورد وسایل شخصی باید تغییراتی در اتاق آنها ایجاد کرد:
1- بیشتر از هر چیز دیگری، کودک دبستانی نیاز به میز تحریر دارد. میزی که به لحاظ اندازه، استاندارد باشد و در کنار آن صندلی که کمک کند بدن کودک به هنگام مطالعه، فرم و حالت درستی داشته باشد.
برخی از کودکان کارهای مربوط به مدرسه را روی زمین و یا حتی روی تختخواب انجام میدهند. هر کودک باید در اتاق خوابش میز مطالعه و تحریر داشته باشد؛ میزی که کتابهایش را روی آن بگذارد.
مدادها و خودکارهایش را کنارش قرار دهد. طبق اصول فنگشویی، میز مطالعه بهتر است در قسمت شمالی اتاق باشد، چراکه یادگیری کودک را بیشتر میکند.
اگر کودکتان میز تحریر دارد، بهتر است قبل از شروع مدرسه کمی آن را فنگشویی کنید. وسایل اضافی را بردارید.
اگر خرید جدید برای فرزندتان کردهاید، کمی از وسایل قبلی را بردارید تا اطرافش خلوتتر باشد. شلوغی و ازدحام باعث کلافگی میشود.
میتوانید بخشی از وسایل قبلی را در صورت عدم نیاز به استفاده، به کودکان نیازمند هدیه دهید و در این کار کودک خود را نیز سهیم کنید تا با بخشش و مهربانی بیشتر آشنا شود.
2- کودک خود را با کره زمین و جغرافیای آن بیشتر آشنا کنید. سعی کنید حتما در یک گوشه از اتاق، روی میز، کمد و یا هر جای دیگر یک کره زمین بگذارید.
کره زمین او را تشویق میکند که راجع به جهان پیرامونش بیشتر بپرسد و بیشتر بداند. کودکان با مشاهده کردن، یادگیری عمیقتری پیدا میکنند.
3- یک بخش از اتاق کودک را برایش خالی نگاه دارید. هر کودکی نیاز به فضایی دارد که در آنجا هر کاری که دلش میخواهد انجام دهد.
این فضای خالی بهتر است در قسمت پایین و جنوبی اتاق باشد. در این بخش بهتر است وسایل کاردستی و هنری او را قرار دهید.
او نیاز به جایی دارد که بتواند در آرامش بنشیند و کاردستی مدرسه را تهیه کند.
شما میتوانید قبل از شروع سفارشات مدرسه، برخی وسایل اصلی مثل قیچی، چسب، کاغذ رنگی، مقوا، سوزن تهگرد، گیره، خطکش، رنگ (آبرنگ، گواش و مداد رنگی)، پالت و سایر وسایل مشابه را در این بخش نگهداری کنید.
کودک دبستانی شما به این بخش خیلی نیاز دارد. حروف الفبا، روبان، الگو، کاغذ و چیزهای مشابه که معمولا وسایل اصلی هر کاردستی هستند را تهیه و جمعآوری کنید.
4- تلویزیون را از اتاقش حذف کنید. متاسفانه این روزها بیشتر کودکان در اتاق خوابشان، تلویزیون دارند. قبل از شروع مدرسه تلویزیون را از اتاقش بردارید و یا اینکه اگر از آن برای دروس آموزشی و گاها تفریح و سرگرمی استفاده میکند، عادت تا دیر وقت بیدار ماندن و تلویزیون تماشا کردن را در او تغییر دهید.
اگر کودکتان از نظر درسی در شرایط خوبی است، میتواند متناسب با آموزشها و استراحتهایش تلویزیون هم تماشا کند، اما چنانچه کودک شما در امور درسیاش معمولا دچار مشکل میشود، حتما تلویزیون را از اتاقش خارج کنید.
5- حتما کتابخانه، کمد و یا قفسهای مخصوص کتاب و دفترهایشان داشته باشند. وجود این بخش ضروری است.
آنها وقتی که از مدرسه به خانه برمیگردند باید جایی باشد که وسایل و کتابهایشان را آنجا بگذارند.
6- شبها برایش قصه بگویید. از کتابهای خوب، قصههای مناسب برایش انتخاب کنید.
این کار به او کمک میکند شبها راحتتر بخوابد و خواب با کیفیتتری داشته باشد. از طرفی هم کتاب در دست گرفتن شما او را تشویق میکند تا خودش هم کتابخوان شود.
7- چند روز قبل از شروع مدرسه، به یک فروشگاه سر بزنید و از آنجا خوراکیهای مورد علاقهاش را با توجه به رعایت نکات مربوط به مواد مغذی و کالری دریافتی، تهیه کنید.
کودکان وقتی که داخل کیف خود وسایل و خوراکیهای مورد علاقهشان را دارند، با ذوق بیشتری به مدرسه میروند.
8- به نور اتاق اهمیت دهید. نور اتاق خواب کودک باید استاندارد باشد.
شبها به وقت خواب نور ملایم و بسیار کم در اتاق باشد، چرا که کودکان معمولا در این سن و سال گاهی شبها میترسند و از طرفی نور کافی برای مطالعه را در اختیار داشته باشند.
9- کودکان در مدرسه خسته میشوند و ترجیح میدهند در خانه استراحت کافی داشته باشند.
پس به آنها کمک کنید که شرایط این استراحت برای آنها فراهم باشد. اگر تبلت، گوشی، انواع بازیهای کامپیوتری را در تابستان بیشتر مورد استفاده قرار میدادند، با شروع فصل مدرسه، استفاده از آنها را بسیار محدود کنید.
بالش مناسب و استاندارد برای تختخوابشان فراهم کنید تا به هنگام خواب، به اندازهای که دوست دارند، راحت باشند و خوب بخوابند.
10- از قفسههای بدون در و شیشه در اتاقشان استفاده کنید.
قطعا بچهها چه در دوران تحصیل و چه در دوران قبل از مدرسه، خرده وسایل و اسباببازی زیاد دارند.
قفسههای بدون در به آنها کمک میکند تا وسایلشان را راحت در آن بگذارند و از آنجا بردارند، حتی میتوانید داخل قفسهها سبدهای مجزا بگذارید تا در یکی از سبدها، خردهریزههای مدرسه، در یکی دیگر جورابهایش و در دیگری شال و کلاه و وسایل دیگرش را بگذارد.
11- چند باکس جداگانه تهیه کنید و وسایل مربوط به هر درس را داخل آن باکس بگذارید، مثلا باکس مربوط به ریاضی، علوم، زبان، هنر و ... .
روی هر کدام یک برچسب بچسبانید و روی برچسب اسم دروس را بنویسید. با این روش وسایل او همیشه مرتب است و کمتر پیش میآید که چیزی را گم کند.
میتوانید با قوطیهای کنسروی مصرفی هم جای مداد و ماژیک درست کنید. قوطیها را با توجه به سلیقه کودکتان رنگآمیزی و تزئین کنید.
12- کف اتاق یک قالیچه پهن کنید. کودکان علاقه زیادی به قالیچه کف اتاق دارند و علیرغم حتی بهترین وسایل استراحت در اتاق، ترجیح میدهند روی قالیچه اتاق بنشینند و بازی کنند و یا حتی دراز بکشند و کتاب بخوانند.
13- چند جمله مفهومی و روحیهبخش بنویسید و به شیوهای که دوست دارید توی اتاقش قرار دهید تا به محض خواندنش حال بهتری پیدا کند. میتوانید از احساسات خودتان و یا جملههای کوتاه امیددهنده بنویسید.
14- اگر فضای اتاق به اندازه کافی بزرگ است، روی یکی از دیوارها یک تخته سیاه یا حتی تخته وایتبرد نصب کنید. این کار به او انگیزه میدهد که مثل مدرسه بعضی از درسها را در خانه تمرین کند.
کودکان عاشق الگو گرفتن از معلمهای خود هستند و این بخش را خیلی دوست دارند.
15- حتما کتابها را در قفسههای باز بگذارید، نه داخل کمدهای دردار، تا هم جلوی چشم آنها باشند و هم به راحتی هر کدام را میخواهند، بردارند.
بیشتر بخوانید:
دکوراسیون اتاق کودک مبتلا به آلرژی
دکوراسیون اتاق کودک نوپا
تركيب طرح ها در اتاق کودک