اعظم اسلامی مجد
پدرها نقش مهمی را در تربیت و رشد کودکان خود ایفا میکنند.
از بدو تولد تا بزرگسالی در خانوادههایی که پدرها نیز همانند مادرها درگیر مسائل مربوط به کودک هستند هم از نظر اجتماعی و هم به لحاظ تحصیلی، کودک عملکرد بهتری دارد.
پدرهایی که خود را درگیر مسائل مربوط به فرزندشان میکنند، فرزندانی با مشکلات و پیچیدگیهای کمتر، تربیت میکنند.
طبق تحقیقات به عمل آمده کودکان پدرانی که برای فرزندان خود وقت میگذارند و از آنها در ارتباط با فعالیتهای هر روزشان در مدرسه، تکالیف و عملکردشان در کلاس درس و ... سوال میپرسند و با علاقه به حرفهای فرزند خود گوش میدهند و مسائل را پیگیری میکنند، در مقایسه با کودکانی که از سوی خانواده چنین مسائلی را تجربه نمیکنند، در فعالیتهای اجتماعی و ارتباطات مربوط به مدرسه، موفقتر هستند.
در مدیریت مسائل مربوط به کودکان، مسئولیت پدران به اندازۀ مادران است.
تأثیر پدرها روی پسرها
پدرها تأثیرات مثبت زیادی روی ارتباطشان با پسر خود دارند. پدرانی که خود را درگیر مسائل مربوط به پسر خود میکنند، احتمال اینکه در آینده پسرشان با مشکلات اخلاقی و اجتماعی و درگیریهای مختلف حتی با پلیس، مواجه شود کمتر میشود، آنها میتوانند یک الگوی مناسب برای پسر خود باشند و حتی از نظر احساسی و عاطفی نیز به فرزند خود کمک بیشتری کنند.
این نقش را عمو، دایی و پدربزرگ به سختی میتواند ایفا کند.
تاثیر پدرها روی دخترها
دخترها خصوصا در دوران بلوغ نیاز به توجه و حمایت بیشتر پدر خود دارند. در این دوران به هیچ وجه نباید بین آنها فاصله بیفتد چرا که این موضوع حتی روی اعتماد به نفس آنها نیز اثر میگذارد.
وقتی که والدین در محیط خانواده تقسیم وظایف میکنند، تمام افراد خانواده از این مسئله منفعت میبرند.
مردها درگیر مسائل مربوط به کودکان میشوند و همین باعث استحکام ارتباط بین آنها با فرزندانشان میشود، در ضمن کودکان نیز الگوی رفتاری مناسبی را برای خود برمیگزینند چرا که یک خانواده متحد و همدل دارند.
آنها با چشمهای خود میبینند که زن و مرد هر دو به یک اندازه مهم هستند و با کمک هم به امور زندگی رسیدگی میکنند.
چگونه یک خانواده و زوج مدرن میتوانند ثبات و تعادل را در خانه حفظ کنند؟
چیدن میز غذا، شستشو، اتوکشی، حمام بردن بچهها، غذا دادن به آنها و ... آیا فرصتی هم میماند که به یکدیگر اختصاص دهید؟
قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهید، بهتر است به این فکر کنید که دقیقاً چه میخواهید و چه چیزی نیاز دارید؟
بهتر است که در ابتدا به فکر تقسیم وظایف به صورت بسیار دقیق 50 به 50 نباشید و کمی راجع به چگونه تعادل ایجاد کردن فکر کنید.
یک لیست از مسئولیتها و کارها را تنظیم کنید مهم نیست که لیست شما چقدر بلند و یا چقدر کوتاه باشد؛ لیستی از نیازهای کودکتان قبل از تولد فرزندتان.
با هم صحبت کنید چه کارهایی برای مراقبت از او باید انجام دهید از عوض کردن پوشک گرفته تا شیر دادن و حمام بردن حتی میتوانید از تجربیات بزرگترها نیز بهرهمند شوید.
مادرها ماههای نخست پس از تولد فرزندشان زمان بیشتری را به شیر دادن به او سپری میکنند پس پدرها میتوانند در امور دیگر مشارکت بیشتری کنند.
بهتر است بدون خجالت و رودربایستی خواستههای خود را به زبان بیاورید مثلا وقتی که نیاز به کمک دارید، احتیاج خود را به زبان بیاورید. نه اینکه اجازه دهید همه چیز روی هم تلنبار شود و بعد از احساس درماندگی، شروع به پرخاشگری و دعوا کنید.
زمان مراقبت از کودک را بین خودتان تقسیم کنید
ممکن است که پدرها به محض تولد فرزندشان هنوز نتوانسته باشند خود را با شرایط جدید مطابقت دهند، اما جای نگرانی نیست چرا که به زودی با شرایط جدید کنار میآیند.
ماههای اول مادرها نیاز به کمک بیشتری دارند. کودک مدت زمان بیشتری از شب را بیدار میماند و خوابهای کوتاه دارد.
روش و شیوه پدرها و مادرها در بچهداری و تقسیم وظایف با هم فرق دارد.
گاهی اوقات انتقادهای شدید مادرها از همسر خود، بابت کارهایی که انجام میدهند، به قدری زیاد میشود که مرد ترجیح میدهد دیگر آن کار را انجام ندهد ودر این امور مداخله نکند ولی بهتر است کمی بیشتر صبوری کنند و حساسیت همسر خود را در این دوره به خصوص بپذیرند و از طرفی خانمها نیز اجازه دهند مردها نیز همکاری کنند حتی اگر نتوانند کارها را همانگونه که آنها دوست دارند پیش ببرند.
استفاده از ماشین لباسشویی مخصوص لباسهای نوزاد و ماشین ظرفشویی باعث سرعت بیشتر کارها و کاهش انرژی و زمانی که صرف اینکار میشود، میگردد بنابراین سعی کنید تا جایی که ممکن است از تکنولوژی بهرهمند گردید و از آن استفاده بهینه ببرید.
حتما قبضها را آنلاین پرداخت کنید تا باز هم در زمان صرفهجویی کرده باشید اگر از نظر مالی شرایط مساعدی دارید میتوانید از کسی کمک بگیرید تا در کارهای خانه و نظافت به همسرتان کمک کند.
هر چه میزان استرس شما کم شود، بقیه کارها را به نحو قابل قبولتری از پیش میبرید.
در ارتباطها، کیفیت اهمیت ویژهای دارد ممکن است پدر خانواده به دلیل مشغلههای بسیار زیاد کاری نتواند زمان زیادی را در کنار خانواده بگذراند ولی میتواند در همان زمان کوتاه نیز، ارتباط با کیفیت و بسیار مناسبی با خانواده داشته باشد طبق تحقیقات به عمل آمده آقایان در مقایسه با 50 سال قبل، مشارکت بیشتری در امور خانواده دارند.
مادران شاغل که تعداد آنها هر روز بیشتر میشود نیاز به کمک و مساعدت بیشتری دارند. این روزها پدرها وقت بیشتری را با کودکان و نوزادان خود سپری میکنند آنها این ارتباط را از این راهها انجام میدهند:
- مشارکت در کارهای مربوط به بارداری و حضور در کنار زن در هنگام زایمان
- غذا دادن به نوزاد (از طریق شیر دوشیده شده و یا شیر خشک)
- تعویض پوشک بچه
- حمام بردن بچه
- آواز خواندن و لالایی برای بچه
- حرکت دادن بچه
- تحریک بچه به زدن و ادا کردن حروف برای ایجاد ارتباط
- ارتباط فیزیکی برقرار کردن با بچه مثل اینکه کودک دست روی صورت زبر پدر میکشد و بافت متفاوتتری نسبت به مادر را درک میکند.
- بازی کردن با بچهها با وسایلی که مناسب سن او هستند.
- و بسیاری موارد دیگر