به گزارش خراسان ، بسیاری از ما تمایل به مصرف شیر و فراوردههای لبنی نداریم یا به دلیل عدم تحمل لاکتوز، شیر کافی مصرف نمیکنیم. همه این عوامل باعث شده است پوسیدگی دندان و پوکی استخوان، چاقی و ابتلا به انواع بیماریهای کبدی و گوارشی زیاد شود. در همین زمینه متخصصان تغذیه به دنبال چارهای بوده و هستند که هم نیاز چشایی مصرف کننده را تامین کند و هم بتواند املاح و مواد مغذی مورد نیاز را به بدن برساند. یکی از راه حلها تهیه نوشیدنیهای لبنی وگازدار است که اگر شما ندانید بر پایه لبنیات است، هرگز از روی طعم آن متوجه نخواهید شد.
این نوشیدنی سال هاست که در دنیا طرفداران خودش را دارد و چند سالی است که در ایران هم تولید میشود. در ادامه به ویژگیهای خوب و بد مصرف آن اشاره میکنیم:
فرایند تولید نوشیدنی بر پایه لبنیات
در فرایند تولید فراوردههای متنوع لبنی، چربی شیر برای تولید خامه و کره استخراج و پروتئین شیر برای تولید محصولات غنی شده (مانند شیر پروتئین)، از آن جدا میشود. شیری که پروتئین و چربی از آن جدا شده و به آن سرم شیر (پرمیت شیر) میگویند؛ اگرچه بخشی از ارزش غذایی خود را هم در این فرایند از دست داده است، اما حاوی کلسیم و املاحی است که بدن برای حفظ سلامت خود به آنها محتاج است.
این مایع از آب غلیظتر است. به همین دلیل با نسبت ۵۰-۵۰ با آب ترکیب میشود تا غلظت آن کمتر شود و بافت مناسبی را برای تولید نوشابه به دست بیاورد. افزودنیها و طعمدهندهها به این مایع اضافه میشود تا به آن رنگ و طعمی آشنا برای مصرف کنندگان بدهد.
بیشتر بخوانید:
نوشابه خورها در معرض ابتلا به چه بیماری هایی هستند؟
به جای اسیدفسفریک از اسید لاکتیک استفاده میشود.
اسید طبیعی ضعیفی که نه تنها به استخوانها آسیب نمیرساند، بلکه برای ایجاد طعم دلخواه هم به میزان کمتری شکر نیاز دارد. به همین دلیل در تولید نوشابههای لبنی و برای ایجاد طعم تند و تیز آن به اضافه کردن قند کمتری نیاز است. همین کافی است تا قند این نوشیدنیها ۴۰ درصد کمتر از قند نوشابهها باشد.
چرا نباید در مصرف نوشابه لبنی زیادهروی کنیم؟
در فرایند تهیه این محصول میزان کلسیم آن کاهش مییابد.
به عبارتی کلسیم آن نصف کلسیم شیر است و به جای اسید سیتریک و اسید فسفریک که در تهیه نوشابههای سیاه و نارنجی به کار میرود، از اسید لاکتیک استفاده میشود.
این نوشیدنی هم مانند بقیه نوشیدنیهای گازدار به دلیل داشتن گاز، مشکلات گوارشی ایجاد میکند و بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنید.
مخاط گوارشی به دلیل وجود اسید ودی اکسید کربن این نوع نوشیدنیها آسیب پذیراست. قند نوشیدنی گازدارلبنی قند شیر
بیشتر بخوانید:
خطرات پناه در مصرف نوشابه ها گازدار
(لاکتوز) است که مقدارآن از قند نوشابههای گازدار کمتراست، اما ترکیبات دیگری دارد که باعث اضافه وزن میشود.
اسید موجود در نوشیدنیهای گازدار مانع از رسوب کلسیم در استخوانها میشود. اسید لاکتیک یا همان اسید شیر که حاصل تخمیر طبیعی شیر در این نوشیدنی است در مقایسه با اسیدهای مصنوعی ِنوشابههای معمولی از جذب کلسیم جلوگیری نمیکند، با این حال و با توجه به این که نوشابه لبنی میتواند به عنوان جایگزین نوشابههای گازدار درخانواده مطرح باشد، اما در مصرف آن نباید زیاده روی کرد. (اسید لاکتیک همان چیزی است که ترشی ماست و دوغ را به وجود میآورد و یک ماده آرامبخش است.)