پیامدهای حقوقی ازدواج سفید
مشكلات ازدواج سفید تنها محدود به مشكلات روحی و جسمیناشی از یك رابطه لاقید و بدون تعهد نمیشود.
علی احمدی، وکیل و مشاور حقوقی خانواده در مورد این نوع ازدواج و پیامدهای حقوقی آن میگوید: «چنین رابطهای زنا تلقی میشود و فرزند ناشی از آن فاقد مشروعیت قانونی است، چون نسبت فرزندی او با پدر قابل اثبات نیست.»
به گفته وی در چنین مواردی اغلب زن به خاطر پرهیز از بی آبرویی به دنبال اثبات رابطه ابویت فرزند و والد نمیرود و حتی اگر ادعا کند که صیغه بوده است، در صورت انکار مرد، ادعای زن، به خاطر ثبت نبودن، قابل اثبات نیست.
در این میان فرزندان بی پدر و بیخانوادهای باقی میمانند که نه آنها از والدین ارث میبرند و نه والدین از آنها. گرچه سایر حقوق این کودکان چون بقیه کودکان است، اما معمولاً کسی حضانت آنان را بر عهده نمیگیرد، مگر اینکه یک پروسه پیچیده قانونی طی شود.
در این موارد سپردن حضانت به مادر محتملتر است و زن چه از نظر روانی و چه از نظر حقوقی شکست خورده و بلاتکلیف باقی میماند.
ورود وزارت کشور به "ازدواج سفید"
با وجود اینكه در چند سال اخیر مساله ازدواج سفید یكی از بزرگترین تهدیدها در زمینه كیان خانواده و آسیبهای اجتماعی بوده است اما دولتمردان با نادیده گرفتن این ناهنجاری اجتماعی تاكنون به مساله ازدواج سفید ورود نكرده بودند تا دیروز كه بالاخره معاون فنی دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت از ورود وزارت کشور به موضوع "ازدواج سفید" خبر داد.
محمد اسلامی (معاون فنی دفتر سلامت جمعیت و رئیس اداره باروری وزارت بهداشت) در خصوص ازدواج سفید در کشور با بیان اینكه در ازدواجهای سفید افراد معمولا بچهدار نمیشوند و زمان فرزنددار شدن را از دست میدهند، گفت: با افزایش ازدواجهای سفید؛ انتظارات مبنی بر ارتقا میزان باروری در کشور محقق نمیشود و اگر تعداد افرادی که ازدواج سفید دارند؛ زیاد شود؛ تاثیر منفی آن روی نرخ باروری کلی بیشتر است.
وی تاکید کرد: روی موضوع ازدواج سفید در کشور کار میشود؛ بطوریکه در این زمینه ستادی در وزارت کشور با ریاست قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی تشکیل شده است که در کنار چند مساله دیگر مساله ازدواج سفید را نیز بررسی میکند و احتمالا در آینده نزدیک گزارشهای آن اعلام میشود.
محمداسماعیل مطلق درخصوص آمار ازدواجهای سفید در کشور با بیان اینکه آماری در این زمینه وجود ندارد، اظهارکرد: وظیفه ما ترویج ازدواج سالم است و در این زمینه بر روی ازدواجهایی که ثبت شده است؛ فعالیت میکنیم.
وی با اشاره به اینکه اگر افرادی هستند که تصمیم به چنین کاری دارند ما آمادگی داریم که از بعد سلامت به این افراد مشاوره بدهیم و اختلالاتی که در سلامت افراد ایجاد میکند را برای آنها شرح دهیم، گفت: ما متولی سلامت جامعه هستیم و حاضریم به دلیل اینکه ازدواج سفید در سلامت فرد و جامعه اختلال ایجاد میکند، در این زمینه کمک کنیم؛ ولی آماری از ازدواجهای سفید نداریم.
به رغم تاكید این مقام مسئول درخصوص نبود آمارهای واقعی از تعداد زوجهای درگیر این نوع رابطه اما شواهد میدانی حاكی از رشد معنیدار این نوع ازدواج طی یكی دو سال اخیر در شهرهای بزرگ به ویژه تهران است.
مجید ابهری، رفتار شناس اجتماعی با اشاره به رواج ازدواج سفید در جامعه در این خصوص میگوید: از چندین دهه پیش تا بحال در بسیاری از کشورها زندگی بدون تعهد قانونی بین زنان و مردان وجود داشته که برخی از زوجها آنرا به پیوند قانونی زناشویی ترجیح دادهاند و این روند چند سالی است که در جامعه ما نیز به دلیل افزایش آمار طلاق و کاهش آمار ازدواج این نوع پیوند ظاهر و شروع به رشد کرد.
این رفتار شناس میافزاید: اولین اشکال درازدواج سفید تقویت نوعی از خودفروشی در قالب زندگی است چرا که زندگی مخفی و دور از چشم اقوام و نزدیکان مخصوصا وقتی مردان متاهل هستند؛ موجب تحقیر زنان و خستگی روحی آنها میشود.
بلاتکلیفی بیوههای جوان و از دست دادن فرصتهای مناسب، دومین ایراد چنین پیوندها بوده که از بین رفتن قبح روابط غیر متعارف و آمادگی برای پذیرش اینگونه روابط در آینده، از عارضههای منفی در این مقوله هستند.
از اصلیترین نتایج منفی ازدواج سفید، کاهش تمایل ازدواج در جوانان است که با وجود این روش نادرست دیگر جوانان حاضر به پذیرش مسئولیت ازدواج و قبول هزینههای مادی و معنوی نخواهند بود و نیز دومین خطر جدی ایجاد تزلزل در ارکان خانواده و کمرنگ شدن صداقت و تعهد در خانواده است.
به گفته این رفتار شناس در چنین پیوندهایی بیشترین لطمه به بانوان وارد میشود چرا که با تن دادن به رابطه غیر رسمی و غیر ثبتی، سرنوشت و احساساتشان به بازی گرفته شده و هجوم افسردگی بر روح و روانشان جبران ناپذیر خواهد بود.
در پایان شاید باید بر این نكته تاكید كرد كه ازدواج سفید كابوس سیاهی است كه این روزها زندگی و خانواده ایرانی را تهدید میكند اما بیشك بزرگترین قربانیاش "عشق" است كه در ازدواج های سفید درست مثل جسدی در پارچه سپید كفن پوش شده به خاك سپرده میشود!
برای خواندن بخش اول -ظهور پدیده ازدواج سفید در جامعه- اینجا کلیک کنید.