Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 04:22

29
فروردین
غذا زیر ذره‌بین طب سنتی (1)

غذا زیر ذره‌بین طب سنتی (1)

غذاها اهمیت خاصی در حفظ سلامتی انسان دارند. از دیدگاه حكما، غذا علاوه بر اینكه انرژی لازم برای سوخت و ساز و ترمیم بافت‌ها را تأمین می‌كند.

بهناز عباسی‌مقدم

 

 

 

انتخاب غذا

در دیدگاه طب سنتی، غذا فقط ماده‌ای نیست كه برای پر كردن معده خورده ‌شود، بلكه به علت تأثیر جسمانی و روانی روی بدن انسان جایگاه ویژه‌ای دارد. محققان طب سنتی با در نظر گرفتن آیات قرآن مطالبی را درباره طعام بیان می‌كنند. بسیاری از ما نمی‌دانیم چه می‌خوریم و به صرف ارزانی، در دسترس بودن و خوشمزگی غذا را مصرف می‌كنیم.

از دیدگاه آنان مردم سه دسته هستند. گروهی كه تابع هوس خود بوده و حتی اگر مضرات ماده غذایی را بدانند باز از مصرف آن دست نمی‌كشند. بسیاری از جوانان غافل در جامعه ما از روی هوس چیزی می‌خورند و نمی‌دانند با مصرف آن ماده غذایی تا چه اندازه به جسم و روان خود صدمه می‌زنند.

گروهی دیگر چوب جهل و ناآگاهی خود را درباره مصرف بعضی مواد غذایی می‌خورند. مثال آن غذاهایی است كه برای زیباتر كردن سفره یا خوشمزگی به وفور استفاده می‌شود، در حالی كه ارزش غذایی ندارند. در مقابل، دسته سوم معیار قرآنی را رعایت نموده و با افزایش اطلاعات تغذیه‌ای خود انتخاب‌های صحیح را انجام می‌دهند و به قولی به صدای بدن خود گوش می‌دهند و مواد ناسازگار با طبع خود را مصرف نمی‌كنند.

یك مثال ساده، نوشیدن چای است. به گفته طب سنتی مزاج‌ها مختلف است و هر گیاهی برای مزاج بخصوصی مناسب می‌باشد، بنابراین نوشیدن چای برای همه مزاج‌ها مفید نیست. حال رنگ مصنوعی و افزودنی و قند و شكر فراوان كه به این ماده اضافه شود، دیگر مضرات آن برای بعضی مزاج‌ها بیشتر می‌شود.

اقسام غذا از دیدگاه طب سنتی

 غذاها اهمیت خاصی در حفظ سلامتی انسان دارند. از دیدگاه حكما، غذا علاوه بر اینكه انرژی لازم برای سوخت و ساز و ترمیم بافت‌ها را تأمین می‌كند، بر روی كل بدن اثرات مثبت و منفی از خود بر جای می‌گذارد و جسم و روان فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین دقت در انتخاب غذا برای تعادل مزاج اهمیت خاصی دارد.

همچنان كه در سوره عبس آمده است: «فلینظر الانسان الی طعامه»، انسان باید با دقت به غذای خود بنگرد، از این‌رو در طب سنتی غذاها به مواردی دسته‌بندی شده‌اند كه اهم آنها را به اختصار در ذیل آورده‌ایم و سپس جدول 18 گانه غذا را در ادامه مطلب مشاهده خواهید نمود.

لطیف: غذایی است كه وقتی بدن روی آن اثر می‌كند، به سرعت هضم شده و مورد استفاده اندام‌ها قرار می‌گیرد و بدن آن را به سرعت آماده مصرف می‌كند. این دسته از غذاها برای افرادی كه به تازگی از بیماری بهبود یافته‌اند یا افرادی كه متفكر هستند و نمی‌‌خواهند مواد زائد در بدنشان تجمع یابد مناسب هستند، مثل زرده تخم‌مرغ عسلی.

كثیف: غذاهای درهم فشرده كه بدن ما برای استفاده از این غذاها باید زحمت زیادی متحمل شود و مواد زائد آنها هم زیاد است. این گروه غذاها برای افرادی كه كار زیادی انجام می‌دهند یا ورزشكاران مناسب است، مثل گوشت گوساله.

معتدل: برای افراد با مزاج معتدل و فعالیت متوسط مناسب است.

صالح الكیموس: بعضی غذاها بعد از هضم به میزان متناسبی اخلاط (دم و بلغم، صفرا و سودا) از آنها حاصل می‌شود و مزاج فرد را تغییر فاشح نمی‌دهند. در واقع كیموس خوب تولید می‌كنند.

فاسد الكیموس: غذاهایی كه میزان كمی خون و یا میزان زیادی صفرا تولید می‌كنند كه مزاج فرد را از حالت تعادل خارج می‌كنند و در صورت استفاده مكرر از آنها بیماری پدید می‌آید مثل سوسیس، كالباس، قارچ، پنیر و  كشك...

 

 

 

 

برای خواندن بخش دوم- غذا زیر ذره‌بین طب سنتی- اینجا کلیک کنید.

 

برچسب ها: طب سنتی، حفظ سلامتی، ارزش غذایی، انتخاب غذای مناسب، خوشمزگی غذا، غذا و طب سنتی، خاصیت غذاها تعداد بازديد: 1086 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز