دكتر سیدمرتضی صفوی
تجمع پروتئینهای كدر شده در لنز چشم به كدورت عدسی چشم میانجامد باعث كاتاراكت میشود.
اثر برخی از مواد مغذی بر كاتاراكت
ویتامین E: این ویتامین در غلظتی بیش از پلاسما در لنز وجود دارد و در پیشگیری از كاتاراكت بسیار موثر است. ویتامین E باعث حفظ ویتامینهای A و C نیز میشود.
ویتامین C: این ویتامین در غلظت بیش از پلاسما در لنز موجود است. به دلیل خاصیت آنتی اكسیدانی، در پیشگیری از كاتاراكت موثر است.
ویتامین B2: گلوتاتیون ردوكتاز كه باعث نگهداری گلوتاتیون سلول میشود، برای احیای گلوتاتیون نیازمند FAD (فلاوین آدنین دینوكلئوتید) است كه خود از ویتامین B2 ساخته میشود.
گزانتوفیلها: از بین كاروتنوئیدها، تنها گزانتوفیلهای لوتئین و زئاگزانتین در لنز انسان در غلظتهای بیش از پلاسما موجودند كه در پیشگیری از كاتاراكت موثرند.
آلفا لیپوئیك اسید: آلفا لیپوئیك اسید (یك شبهویتامین) و فرم احیای آن دیهیدرولیپوئات (DHLA)، آنتی اكسیدانهای قابل حل در آب و چربی هستند و در پیشگیری از ایجاد تیرگیهای كاتاراكت دخیلند.
سلنیوم: سلنیوم در ساختمان گلوتاتیون پراكسیداز شركت دارد. این آنزیم درون سلول، آب اكسیژنه (H2O2) را احیا میكند و مانع از تشكیل رادیكال اكسیژن و در نتیجه تخریب اكسیداتیوی درون سلول میشود و نقش پیشگیری كننده در كاتاراكت دارد.
توصیههای ویژه
1- مصرف حداقل 5/1 سهم میوه و سبزی در روز.
2- مصرف حداقل 3- 5/1 برابر RDA از مواد مغذی آنتی اكسیدان مثل ویتامینهای E و C، سلنیوم و همچنین ویتامینهای گروه B.
3- به علت اثر تشدید كننده و سینرژیستی مواد مغذی در برخی موارد، استفاده از مكملهای چند گانه نسبت به مصرف هر یك از مواد مغذی به تنهایی، امتیاز ویژهای دارد، مثلا مصرف ویتامینهای E و C به طور همزمان.
4- مصرف منابع خوب گزانتوفیلها (اسفناج، كلم، گل كلم و تخم مرغ).
5- مصرف منابع آلفالیپوئیك اسید (اسفناج، كلم، گل كلم، گوشت گاو، مخمر آبجو، دل و قلوه).
6- كنترل رژیمی بیماریهای دیابت و گالاكتوزمیا.