ارائه تغذیه رایگان در برخی از مدارس سرتاسر كشور با توجه به فقر اقتصادی دانشآموزان و محرومیت براساس وضعیت سوءتغذیه امری ضروری است كه با انجام مناقصات و انعقاد قرارداد با كارخانههای تولید موادغذایی به صورت غیر متمركز در استانها انجام میشود و در عین حال سبد غذایی تغذیه رایگان در سطح ستاد و با حضور متخصصان و مراجع ذیربط در تغذیه دانشآموزان تعیین میگردد.
در ضمن دفتر سلامت و پیشگیری، بر امور تغذیه رایگان نظارت دارد و متولی آن اداره كل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش میباشد.
پس بد نیست كه اجازه داشته باشیم <بوفههای مدارس> را با ذرهبین كارشناسانه ببینیم بنابراین در این قسمت، از نظرات ارزشمند دكتر حسن ضیاءالدینی، مشاور وزیر و مدیر كل دفتر سلامت و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش، پیرامون تاثیر بوفههای مدارس در تامین سلامت دانشآموزان و اهمیت ارتقاء سطح آگاهی والدین در مورد میان وعدهی فرزندان، بهرهمند میشویم.
برنامهریزی در خصوص ارتقاء سطح آگاهی والدین دانشآموزان در همه زمینهها از جمله تهیه و تدارک میان وعدههای غنی از مواد مغذی صورت میگیرد و آموزشهای لازم توسط مدرسان آموزش خانواده به اولیای دانشآموزان، ارائه میگردد و در صورت لزوم جلسات هماهنگی در این خصوص انجام میپذیرد.
با توجه به اینكه مدیران مسوولیت كلیه امور مدارس را عهدهدار میباشند، توجه و نظارت به وضعیت بوفهها و نكات تغذیهای و بهداشتی در ارائه موادغذایی به دانشآموزان به عهده آنها میباشد و بایستی به آن توجه نمایند و مدیرانی كه دوره ضمن خدمت در این رابطه را گذراندهاند نسبت به این موضوع حساستر و دقیقتر میباشند.
نظارت بر بهداشت مواد خوراكی و بهداشت محیط مكانهای تهیه و توزیع مواد خوراكی نیز بر عهده وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی میباشد و گروههای نظارت موظف هستند در طول یک سال حداقل یک بار از تمامیپایگاههای تغذیه (بوفه مدارس) بازدید به عمل آورند.
در راستای استانداردسازی و پیروی از یک الگوی صحیح چه از نظر ساختاری و چه از نظر كیفیت ارائه غذا، شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با استناد به ماده ۳ آئیننامه اجرایی تامین، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دانشآموزان دستورالعمل تامین وعده غذایی و سبد غذایی بوفههای مدارس، تغذیه رایگان و برنامه غذایی مدارس شبانه روزی را در تاریخ ۹/۹/۸۴ مصوب نموده است كه در این دستورالعمل بوفهها در مدارس باید دارای شرایط بهداشتی باشند و اقلام خوراكی سالم در آنجا عرضه گردد.
در ضمن میانوعده باید سالم، بهداشتی و از خوراكیهای بستهبندی شده دارای برچسب تركیبات و ارزش غذایی، كد و پروانه بهداشتی، نشان استاندارد، نام و نشان كارخانه، تاریخ تولید و انقضاء و ترجیحا از مواد غذایی غنی شده با ریزمغذیهای مورد نیاز دانشآموزان باشد.
همچنین مسئولیت پایگاه تغذیه سالم در مدارس بر عهده مدیر و انجمن اولیاءو مربیان مدرسه میباشد.
لازم به ذكر است فروشنده موادغذایی در پایگاه تغذیه سالم بایستی گواهی صلاحیت كار در پایگاه را داشته باشد و از فروشنده موادغذایی تعهد كار برابر ضوابط و دستورالعمل گرفته میشود كه در صورت بازدید و گزارش هرگونه عملكرد برخلاف تعهدات نسبت به تعطیلی پایگاه (بوفه) و لغو كار اقدام میشود.
در ضمن این دفتر تصمیمات جدیدی برای تغذیه دانشآموزان برای سال آینده در نظر گرفته است از قبیل:
— بسط و توسعه پایگاههای تغذیه سالم در استانهای سراسر كشور
— نظارت بر عرضه مواد خوراكی سالم به دانشآموزان از طریق پایگاه تغذیه سالم
— ادامه اجرای طرح شیر مدرسه برای دانشآموزان پیشدبستانی، ابتدایی و راهنمایی، كودكان بیسرپرست و مدارس شبانهروزی
— استانداردسازی فضای فیزیكی بوفههای مدارس براساس آئیننامه بهداشت محیط مدارس به صورت تدریجی از طریق اجرای طرح استقرار سیستم مدیریت سلامت در مدارس
ارائه تغذیه رایگان در برخی از مدارس سرتاسر كشور با توجه به فقر اقتصادی دانشآموزان و محرومیت براساس وضعیت سوءتغذیه امری ضروری است كه با انجام مناقصات و انعقاد قرارداد با كارخانههای تولید موادغذایی به صورت غیر متمركز در استانها انجام میشود و در عین حال سبد غذایی تغذیه رایگان در سطح ستاد و با حضور متخصصان و مراجع ذیربط در تغذیه دانشآموزان تعیین میگردد.
در ضمن دفتر سلامت و پیشگیری، بر امور تغذیه رایگان نظارت دارد و متولی آن اداره كل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش میباشد.
در اینجا از دكتر سیدمرتضی صفوی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه و مشاور معاونت سلامت وزارت بهداشت میخواهیم كه نقطهنظرهای خود را پیرامون نقش پراهمیت بوفه مدارس در سلامت كودكان و نوجوانان و نكات مربوط به آن، بیان دارند.
برای خواندن بخش اول- تغذیه و سلامت دانشآموزان در مدارس- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- تغذیه و سلامت دانشآموزان در مدارس- اینجا کلیک کنید.