سیاری: کودکان زیر 5 سال بیشتر اسهال میگیرند
یکی از مواردی که در این خصوص از اهمیت بالایی برخوردار است. بروز این بیماری در نوزادان و شیرخواران است. در این رابطه علیاکبر سیاری، فوق تخصص اطفال که یکی دیگر از متخصصان این حوزه و البته رئیس انجمن تغذیه کودکان ایران است به خبرنگار فارس میگوید: در فصل تابستان خطر ابتلا به اسهال خصوصاً در کودکان زیر 5 سال بیشتر میشود.
از جمله توصیههای که رئیس انجمن تغذیه کودکان ایران به والدین برای درمان اسهال در نوزادان و شیرخوران دارد این است که به هیچوجه مادران شیردادن به کودک مبتلا به اسهال را نباید قطع کنند بلکه باید تعداد دفعات شیردهی افزایش یابد.
سیاری این مورد را برای نوزادان شیرخوار که با شیرخشک تغذیه می کنند هم توصیه میکند و میگوید: این امر باید در کودکانی که از شیرخشک تغذیه میشوند نیز ادامه پیدا کند ضمن اینکه شیرخشک را نباید رقیق درست کرد.
وی در ادامه این مطلب به این نکته اشاره دارد که کودکان در سال 9 بار به اسهال مبتلا میشوند ضمن اینکه کاهش آب بدن، عفونت وسوءتغذیه از خطرات اسهال به شمار میرود.
رئیس انجمن تغذیه کودکان ایران نیز عنوان میکند که سالانه 2 تا 3 میلیون کودک زیر 5 سال بر اثر اسهال جان خود را از دست میدهند، و بیشترین علت آن را کاهش آب بدن بر اثر این بیماری می داند و توصیه میکند کودک مبتلا به اسهال باید آب زیادی مصرف کند.
همچنین با توجه به اینکه شایعترین علت اسهال در کودکان، عفونت است و مهمترین راه ابتلا به اسهال در کودکان وجود میکروب در آب و غذای این گروه سنی است، توصیه میشود ضمن رعایت بهداشت عمومی به کودکان بیاموزیم که قبل از غذا دستهای خود را با آب و صابون بشویند.
اکثر متخصصان گوارش کودک استفاده از دوغ کمنمک و ماست پروبیوتیک را در بهبود اسهال و جبران آب از دست رفته بدن کودک برای بهبود این بیماری توصیه میکنند و معتقدند این روند دوره بیماری را در طفل کوتاه میکند.
سیاری میگوید: کودک مبتلا به اسهال باید آب زیادی مصرف کند؛ این کار میتواند به جبران آب از دست رفته بدن کمک کند البته باید آب مصرفی بهداشتی و فاقد رنگ، بو و طعم باشد؛ پودر ORS نیز برای درمان اسهال در کودکان مفید است.
این فوقتخصص گوارش کودکان با تأکید بر اینکه کودک مبتلا به اسهال نباید نوشابه، میوه به (استثنا موز) و آبمیوه استفاده کند، توصیه میکند برای پیگیری از ابتلای این بیماری در کودکان میوه و سبزی ضد عفونی شده استفاده شود و قبل از صرف غذا دستها شست و شو شود.
سیاری در ادامه سخنان خود به مادران توصیه میکند که در فصل تابستان شیر پاستوریزه را به مدت یک دقیقه بجوشانند و سپس به کودک خود بدهند.
آلودگی دست مادر از عوامل ابتلای کودکان به اسهال است
غلامرضا خاتمی، رئیس انجمن گوارش کودکان ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس بیماری "اسهال " را یکی از بیماریهای خطرناک در کودکان می داند و بر این باور است که این بیماری علاوه بر بیاشتهایی و سوء تغذیه، موجب از دست دادن آب و املاح بدن میشود.
وی میگوید: اگر دست مادر کثیف باشد و سینه خود را به دهان کودک بگذارد میکروبهای دست بر روی سینهاش نشسته و از این طریق وارد دهان کودک میشود؛ به مادران توصیه میشود برای جلوگیری از ابتلا کودکشان به اسهال ابتدا برای تهیه غذای کودک و هنگام شیردهی باید دستان خود را بشویند.
آب آشامیدنی غیرسالم به اسهال در کودک منجر میشود
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آب آلوده را از دیگر عوامل ابتلا کودکان به بیماری اسهال بیان میکند و اظهار میدارد: پس از 6 ماهگی تغذیه کودک با شیر، آب و غذاهای کمکی همراه میشود، از این رو در خصوص خوردن آب آشامیدنی سالم اطرافیان باید به کودک آموزش بدهند چرا که ممکن است زمانی که کودک برای تفریح بیرون از منزل به سر میبرد.
به خاطر تحرکاتی که دارد تشنه شود؛ در اینجا اگر کودک از آب غیرآشامیدنی استفاده کند به اسهال مبتلا میشود بنابراین توصیه میشود در چنین مواقعی والدین همراه خود آب آشامیدنی سالم داشته باشند.
غذاهای آماده میتواند موجب اسهال کودک شود
خاتمی استفاده از غذاهای آماده را یکی دیگر از عوامل ایجاد اسهال در کودکان بیان میکند و میگوید: این غذاها علاوه بر اینکه موجب افزایش جربی خون و پوکی استخوان میشود، میتواند به اسهال در کودکان منجر شود و از طرفی مشکلات عدیده در کودک به وجود میآورد.
رئیس انجمن گوارش کودکان ایران در ادامه این مطلب تأکید میکند: به خانوادهها توصیه میشود در انتخاب رستورانها دقت کنند چرا که بسیاری از رستورانها خصوصاً رستورانهای بینراهی نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند و خوردن غذا در آنجا نه تنها به اسهال در کودک منجر میشود بلکه دیگر اعضاء خانواده را گرفتار میکند.
با توجه به سخنان رئیس انجمن تغذیه کودکان ایران این نتیجه حاصل میشود که بروز اثراتی از جمله کاهش آب بدن، عفونت و سوءتغذیه از مهمترین نشانههای ابتلا به بیماری اسهال است از همین رو ضروری است اگر والدین این اثرات را در کودکان خود مشاهده کردند به پزشک متخصص مراجعه کنند تا مانع از بروز حوادث تلخ شوند.
عوامل متعددی در بروز بیماری اسهال نقش دارد اما میتوان گفت فقط با رعایت اصول ساده بهداشتی از بروز این بیماری و عوارضی که برای کودکان به وجود میآورد، جلوگیری کرد.
برای خواندن بخش اول- اسهال، سالانه 3میلیون کودک را میکشد- اینجا کلیک کنید.