تحریریه زندگی آنلاین : سندرم پیش از قاعدگی به مجموعهای از تغییرات فیزیکی و روحی اطلاق میشود که عمدتاً از 7 تا 10 روز قبل از خونریزی شروع میشوند. تغییرات هورمونی میتوانند عامل ایجاد این اختلالات باشند. علائم این سندرم با شروع دوره خونریزی برطرف میشوند.
علائم
علائم فیزیکی سندرم پیش از قاعدگی عبارتند از افزایش وزن ناشی از احتباس آب، دردناک شدن سینهها، سردرد، میگرن، کمردرد و ناراحتیهای پوستی. علائم روحی آن عبارتند از، اضطراب، تحریکپذیری، افسردگی، کاهش تمرکز، کاهش سطح هوشیاری، پرخوری عصبی.
بیشتربخوانید:
توصیه های غذایی در سندرم پیش از قاعدگی
درمانهای رایج
گاه از داروهای مدر برای کاهش احتباس آب استفاده میشود، داروهای ضد افسردگی برای تخفیف مشکلات روحی، هورمون پروژسترون برای کاهش درد و برموکریپتین برای درد سینه تجویز میشوند. در مورد برخی بیماران استفاده از آرام بخش تجویز میشود.
مواد غذایی مفید
دانه آفتابگردان، دانه کدو حلوایی، دانه کتان، دانه کنجد و روغن گل مغربی از منابع غنی اسیدهای چرب امگا – 3 هستند. از آنجا که به نظر میآید مبتلایان به سندرم پیش از قاعدگی دچار کمبود این اسید چرب ضروریند، مصرف این روغنها توصیه میشود. مرغ، ماهی، شیر، تخممرغ، برنج قهوهای، غلات سبوسدار، دانه سویا، سیبزمینی، لوبیا، گردو و سایر مغزدانهها و سبزیهای سبز رنگ تامینکننده ویتامین B6 هستند. از آنجا که ویتامین B6 باعث افزایش سطح سروتونین در مغز میشود به نظر میآید مصرف این مواد غذایی به کاهش افسردگی کمک کند.
نان چاودار، ماکارونی، حبوبات و میوههایی که نمایه گلسیمی پایین دارند، قند خون را بتدریج افزایش میدهند بنابراین احتمالا میل و ولع خوردن شیرینی را تا حدی کنترل میکنند. انجیر، آلو، موز، سیبزمینی، کلم بروکسل، بروکلی، گلکلم، قارچ، پیاز، سیبزمینی شیرینی و گوجهفرنگی از منابع خوب پتاسیم هستند. این ماده به کاهش نفخ و ورم ناشی از احتباس آب کمک میکنند.
بیشتربخوانید:
مهار«سندرم پیش از قاعدگی» با تغذیه
بوقلمون، پرندگان شکاری و پنیر تامین کننده اسید آمینهتریپتوفان هستند که در بدن به سروتونین تبدیل میشود. سروتونین به کاهش افسردگی کمک میکند.
آواکادو، خرما، موز، آلو، بادمجان، خربزه درختی، آناناس و گوجهفرنگی حاوی سروتونین هستند که با گیرندههای سروتونین مغزترکیب میشوند و اثر شبه سروتونین ایجاد میکنند؛ بنابراین این مواد نیز درکاهش افسردگی موثرند.
غذاهای بر پایه کربوهیدرات تولید سروتونین را در بدن تحریک میکنند و مصرف آنها بهعنوان میانوعده در کاهش علائم روحی روانی این سندرم موثر است.
سبزیهای سبزرنگ، نانها، غلات صبحانه، ماکارونی و سیبزمینی از منابع خوب منیزیم هستند که برای عملکرد طبیعی هورمونها و کنترل عضلات صاف ضروریاند. کمبود منیزیم در رژیم غذایی با انقباضات و دردهای عضلانی مرتبط است.
مواد غذایی که باید پرهیز شوند
فرآوردههای گوشتی، کیک، فرآوردههای لبنی پر چرب و غذاهای چرب بهتر است محدود شوند. این غذاها می توانند با متابولیسم اسیدهای چرب امگا-6 تداخل کنند و باعث افزایش وزن شوند.
کافئین باعث تحریک سیستم عصبی و افزایش تحریکپذیری میشود. سعی کنید مصرف قهوه، چای و نوشیدنیهای کولا دار و داروهای سرماخوردگی که دارای کافئین هستند را به کمتر از 6 فنجان در روز محدود نمایید. غذاهای آماده و خیابانی و پر نمک باعث تشدید احتباس آب میشوند، بنابراین لازم است مصرف این مواد غذایی را محدود نمایید.
بیشتربخوانید:
گیاهی برای کاهش درد قاعدگی
سایر اقدامات
کپسول روغن گل مغربی در کاهش درد و سفتی سینهها در سندرم پیش از قاعدگی موثر است. همچنین به نظر میآید روغن گل مغربی به کاهش ورم شکم، تحریک پذیری، ورم انگشتان و مچ پا و همچنین اضطراب کمک میکند. مصرف 6 کپسول 500 میلی گرمی توصیه میشود.
مکمل ویتامین B6 در دوز 200-100 میلیگرم در روز در طی دوره قاعدگی میتواند برای افرادی که دچار افسردگی، تحریک پذیری و خستگی قبل از قاعدگی هستند، مفید باشد.
مکمل کروم به ثبات سطح قند خون و جلوگیری از ولع نسبت به خوردن شیرینیجات کمک میکند.
مشکلات دوران قاعدگی
اکثر زنان در حدود سنین 50 سالگی آخرین دوره قاعدگی خود را خواهند داشت. یائسگی به دنبال کاهشترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون از تخمدانها ایجاد میشود.
علائم
علائم یائسگی در افراد مختلف متفاوت است. اما بطور کلی باعث تغییرات روحی، سردرد، گر گرفتگی، اضطراب، تحریکپذیری، تعریق شبانه، خشکی واژن، از دست دادن میل جنسی و خارش رحم میشود. بعضی از زنان بعد از آخرین دوره خونریزی دچار مشکلاتی در کنترل ادرار میشوند یا نیاز به دفع سریع ادرار پیدا میکنند. نازک شدن پوست و مو نیز در برخی افراد دیده میشود. افزایش خطر بیماری قلبی و پوکی استخوان از عوارض طولانی مدت یائسگی هستند.
بیشتربخوانید:
درمان سندرم پیش از قاعدگی با مصرف گردو
درمانهای رایج
هورمون درمانی اصلیترین شیوه درمانی است. برخی علائم ممکن است با مصرف استروژن و پروژسترون به صورت قرص، کرم، ژل، شیاف واژن و ایمپلنت زیر پوست تسکین یابند. درمانهای غیر هورمونی شامل مصرف داروهایی هستند که برای درمان گر گرفتگی، افزایش فشار خون و پوکی استخوان در ستون فقرات از آنها استفاده میشود.
مواد غذایی که باید پرهیز شوند
مارگارین، کره و روغنها منبع متراکم چربی هستند و مصرف آنها باید تا حد امکان محدود شود تا از اضافه وزن پیشگیری شود.
بیسکویت، کیکها، انواع پای، فرآوردههای گوشتی، فرآوردههای لبنی پر چرب نیز بهتر است در حد اعتدال مصرف شوند.
نوشیدنیهای کربناته و مواد غذایی حاوی فسفات باید پرهیز شوند. وجود مقادیری فسفر برای استحکام استخوانها لازم است، اما مصرف مقادیر زیاد فسفر، باعث دفع کلسیم و در نتیجه از دست رفتن استحکام استخوانها میشود.
سوپها و غذاهای آماده، میان وعدههای شور، گوشتهای فرایند شده مثل سوسیس، همبرگر، سالامیو پای گوشت باید در حد اعتدال مصرف شوند. وجود نمک زیاد در این غذاها باعث افزایش خطر فشار خون و در نتیجه بیماری قلبی میشود.
الکل مصرف الکل با افزایش خطر سرطان سینه مرتبط است. ضمن اینکه باعث افزایش وزن نیز میشود.
سایر اقدامات
ورزش منظم در برنامههای کاهش وزن بسیار ضروری است. ضمن آنکه در پیشگیری از پوکی استخوان نیز بسیار موثر است.
تکنیکهای آرام بخش مانند یوگا و یا درمانهای جایگزین گاه به بهبود علائم روحی و فیزیولوژیک مرتبط با یائسگی کمک میکنند.
مواد غذایی مفید
دانه سویا و غذاهای حاوی سویا تامینکننده استروژن گیاهی هستند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سویا باعث کاهش گر گرفتگی، خشکی واژن و از دست رفتن تراکم استخوانی میشود. همچنین ممکن است به کاهش سطح کلسترول خون نیز کمک میکند.
دانه یونجه و جوانهها، دانههای کتان و جوانه شبدر قرمز حاوی استروژن گیاهی هستند که در کاهش نازک شدن بافت واژن موثر است.
بروکلی، تره آبی، گلکلم، کلم پیچ و کلم حاوی فیتونوترینتهایی هستند که فعالیت شبه استروژنی ضعیفی دارند. این مواد به حفظ بافت پوست، دیواره سرخرگها، مویرگها و انعطاف مفاصل کمک میکنند. ضمناً عروق خونی را در برابر اکسیداسیون محافظت میکنند و در نتیجه به مقابله با بیماریهای قلبی کمک میکنند.
پرتقال، گریپ فروت، توتها، خربزه درختی، سبزیهای برگی سبز، فلفل، سیبزمینی شیرین و سیبزمینی حاوی ویتامین C هستند. آواکادو، غلات سبوسدار، مغز دانهها و دانهها نیز تامین کننده ویتامین E هستند. این دو ویتامین جزء مهمترین آنتیاکسیدانهای بدن هستند که پوست را در برابر از دست دادن انعطاف و اعضاء داخلی را در برابر تغییرات تحلیل برنده محافظت مینمایند.
نانهای غنی شده، غلات صبحانه و عصاره مخمر منابع عالی اسید فولیک هستند. این ویتامین به کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک میکند. لبو، نخود، کلم بروکسل، کلم، مارچوبه، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سبز و جوانه لوبیا منابع غنی فولات هستند. اسید فولیک در مواد غذایی به صورت فولات وجود دارد.
سیر،ترکیبات سولفورهای را که به کاهش سطح کلسترول خون کمک میکنند برای بدن تامین میکند. بنابراین احتمالا مصرف آن میتواند به کاهش خطر برخی بیماریهای قلبی کمک کند.
کنسرو ساردین و کیلکای با استخوان از منابع غنی کلسیم هستند. همچنین تامین کننده ویتامین D و اسید چرب امگا – 3 نیز هستند که در افزایش جذب کلسیم و کاهش دفع آن از ادرار و مدفوع موثرند. ماهیهای روغنی، مانند ماهی خال مخالی، ماهی آزاد، ساردین و کپور بدن را در برابر بیماریهای قلبی محافظت
میکنند. فرآوردههای لبنی کم چرب، دانه کنجد، مغز دانهها و حبوبات حاوی کلسیم هستند که باید به طور منظم در برنامه غذایی گنجانده شوند.