دكتر سیدضیاءالدین مظهری؛ متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشیار دانشگاه علوم پزشكی ایران مدیر گروه تغذیه
توصیههای مفید و قابل اجرا برای خانمها و خانوادهها
1- كاهش زمان استراحت، به خصوص لم دادن و چشم دوختن به برنامههای تلویزیونی و گرایش به بازیهای رایانهای را هم برای خودتان و هم برای دخترتان در دستور كار خود قرار دهید.
2- كاهش هر چه بیشتر استفاده از چیپس و پفك و شكلات و آجیل در حین مشاهده برنامههای هیجانانگیز تلویزیونی مخصوصا عدم میل وعدههای اصلی غذا در هنگام نظاره برنامههای ورزشی و مسابقات مختلف یا برنامههای نمایشی و فیلمهای مورد علاقه.
3- كاهش مقدار مصرف چربیها، به خصوص از نوع حیوانی و یا نباتی اشباع شده و حذف یا كاهش استفاده از روغنهای هیدروژنه شده و حاوی اسیدهای چرب ترانس با تغییر و تبدیل روش پخت و پز از سرخ كردن و تفت دادن به صورت آبپز، بخارپز یا فرپز كردن.
4- كاهش استفاده از كربوهیدراتهای تصفیه شده و جایگزینی آنها با كربوهیدراتهای پیچیده با افزایش مصرف نانهای سبوسدار، غلات كامل یا جوانه زده، حبوبات همراه با حذف یا كاهش مصرف شیرینی، كیك، بیسكویت، كلوچه و شیرینیهای خشك كه با مارگارین یا روغنهای جامد حاوی اسیدهای چرب ترانس تهیه شدهاند. اصولا در فرآیند تهیه كیك و شیرینی به علت حرارت بالا و مداوم تغییرات مضر و زیانباری در آنها ایجاد میشود كه سلامتی مصرفكنندگان را مورد تهدید قرار میدهد. شیرینیجات به مدت كوتاهی ذائقه را نوازش داده و كام شما را شیرین میكند ولی در طول زمان با ظهور تدریجی عوارض زیانبار آنها، زندگی سختتر و تلختر میگردد.
5- در طول روز 5/2 تا 3 لیتر آب میل كنید و منتظر بروز تشنگی نباشید و هرگز به جای آب، نوشابه و یا سایر مایعات ناخالص میل نفرمایید. نوشیدن آب خالص گوارا و فاقد آلودگی، شادابی و طراوت و تازگی را برای شما به ارمغان میآورد. بهترین زمان نوشیدن آب، صبح به طور ناشتا و در طول روز، هر یك یا دو ساعت یك بار، یك لیوان میباشد. ضمنا نوشیدن مایعات به هر شكل و فرمی در حین غذاخوردن توصیه نمیشود.
6- تعداد دفعات غذا خوردن در خارج از منزل را به حداقل ممكن در طول هفته و ماه برسانید. نه تنها غذاهای خارج از محیط خانواده ناسالمتر و كمارزشتر است، بلكه مگاپُرسهای خارج از نُرم و اندازه عرضه میشوند كه بسیار بیشتر از نیاز واقعی افراد میباشند و همه حتی شما بانوی محترم و دختر دلبندتان نیز با وجود احساس سیری شدید، تمام غذای عرضه شده را میل نموده و با نوشیدن چندین لیوان نوشابه و میل كردن دسر، اقدامات زیانبار خود را تكمیلتر میفرمایید.
7- مهرورزی و رفع نیازهای عاطفی، افراد را از گرایش به گوشهگیری و افسردگی و ریزهخواری حفظ میكند. پس مهرورزی نموده و مهربانیهای خالصانه و مخلصانه اطرافیان را نیز پذیرا و پاسخگو باشید.
صدبار بدی كردی و دیدی ثمرش را
نیكی چه بدی داشت كه یك بار نكردی.
8- وعدههای غذایی را حذف نكنید، بلكه میان وعدههای مناسبی را نیز برای نیمروز، عصرانه و قبل از خوابیدن در چارچوب مقدار معین و در حد نیازتان در نظر بگیرید تا ضمن جلوگیری از نوسانات شدید تركیبات بیوشیمی خون، ولع شدید و پرخوری را نیز كه ناشی از گرسنگی شدید شما میباشد، مهار نموده و با آهسته غذا خوردن و استفاده از قاشقهای كوچك، تحت كنترل قرار بدهید.
با اجرای این پیشنهادها در فاصله زمانی كوتاهی سبكبالی و نشاطی را احساس خواهید كرد كه شما را به این روش علاقهمند خواهد نمود؛ به خصوص اگر از تمام گروههای هرم غذایی، از جمله نان و غلات و فرآوردههای آنها، سبزیجات و میوهجات، شیر و لبنیات كم چربی و گوشتهای قرمز به مقدار دو وعده در هفته و جایگزینی آن با آبزیان و ماكیان جوان و فاقد چربی چند وعده در هفته، یكی دو بار نیز از تلفیق غلات و حبوبات و دانهها و مغزهای مختلف به جای گوشت استفاده شود. یكبار دیگر تاكید میگردد از شتابزدگی و سریع میل كردن غذاها كه عامل پرخوری و انباشتن معده بیش از نیاز واقعی انسان میباشد، خودداری فرمایید.
9- در نظر داشته باشید سكه پرارزش سلامتی و سرور دو رو دارد، یك روی آن تغذیه متناسب، متعادل و متنوع و روی دیگر آن تلاش و فعالیت و دوری از حقد و حسد است. سربلند و سرافراز باشید...
برای خواندن بخش سوم -کنترل بیماریهای تغذیهای در زنان - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم -کنترل بیماریهای تغذیهای در زنان - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش اول -کنترل بیماریهای تغذیهای در زنان - اینجا کلیک کنید.