تحریریه دنیای سلامت
معمولاً در دهه نخست زندگی، والدین فرق زیادی بین تغذیه دختر و پسر خود نمیگذارند؛ اما با ورود به دهه دوم و سوم، این قصه كمی تغییر میكند و برخی تغییرات در برنامه غذایی دخترها به وجود میآید كه ارتباط كاملی با نیازهای آنها و تغییراتی كه از نظر فیزیكی تجربه میكنند، دارد.
برخی از این نیازها حتی تا آخرین روز زندگی نیز ادامه مییابد. برای آنكه از سلامت كامل برخوردار باشید و همواره پر انرژی بمانید، باید به این نیازها توجه كرده و با مصرف ویتامینها و املاح مورد نیاز، آنها را تأمین كنید.
دوران بارداری و بعد از زایمان (آهن و اسیدفولیك)
اگر در این دوران همیشه احساس خستگی میكنید، ممكن است به اندازه كافی آهن دریافت نمیكنید. خانمها در طول دوران بارداری و شیردهی نیاز به آهن بیشتری دارند. بعد از زایمان وقتی كه قاعدگیها مجدداً شروع شود، هر ماه مقداری خون از دست میدهند. در طول دوران بارداری نیز به آهن بیشتری احتیاج دارند و گاه این نیاز تا آخر عمر ادامه مییابد.
خانمهایی كه قاعدگیهای منظم ولی خونریزیهای بسیار سنگین دارند، بیشتر از دیگران در معرض كمبود آهن هستند. اگر در دوران بارداری كمخونی داشته باشید، جنین داخل رحم به اندازه نیازش آهن دریافت نخواهد كرد.
اسیدفولیك
اسیدفولیك یا فولیت یكی از مواد مغذی بسیار مهم برای خانمها، به خصوص در دوران بارداری است و كمبود آن باعث میشود جنین در معرض خطر نارساییهای عصبی قرار گیرد. به طور كلی حدود نیمی از بارداریها به صورت اتفاقی و بدون برنامه قبلی است.
خانمهایی كه از بارداری جلوگیری نمیكنند، باید به میزان اسیدفولیك بدنشان توجه ویژهای داشته باشند و سعی كنند در برنامه غذاییشان از مواد غذایی حاوی فولیت بیشتر استفاده كنند. حتی اگر از قرص های ضدبارداری استفاده میكنید نیز این كار را انجام دهید.
برخی از انواع داروها، مثل داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (ایبوپروفن) اگر در دوز بالا مصرف شوند، جذب اسیدفولیك را برای بدن دشوار میكنند؛ به همین دلیل این افرادنیاز به دریافت مقدار بیشتری اسیدفولیك دارند. برخی داروها، مثل داروی ضداسیدمعده كه باعث كاهش اسید معده میشود، نیز جذب آهن را كاهش میدهند.
نیاز روزانه به آهن
خانمهای 19- 50 ساله هر روز به 18 میلیگرم آهن و خانم های باردار روزانه به 27 میلیگرم آهن نیاز دارند.
مواد غذایی حاوی آهن: گوشتها، غذاهای دریایی، آجیلها، لوبیاها، اسفناج، بروكلی و غلات از موادی هستند كه آهن فراوانی دارند.
نیاز روزانه خانمها به اسیدفولیك: خانم های 14 سال به بالا، روزانه به 400 میكروگرم اسیدفولیك و خانمهای باردار به 600 میكروگرم نیاز دارند.
كالری مورد نیاز
با اینكه خانمهای باردار نیاز به كربوهیدراتها و كالریهای بیشتری دارند، اما لازم نیست به جای دو نفر غذا بخورند. آنها تا سه ماه دوم بارداری، به كالری بیشتر نیاز ندارند و بهتر است هر وقت احساس گرسنگی میكنند، غذا بخورند.
در سه ماه دوم بارداری كالری اضافه دریافتی نباید بیشتر از 350 باشد و این مقدار در سه ماه آخر بارداری به 400 میرسد. جنین در این دوران نوعی مایع را میبلعد كه طعم آن وابسته به نوع غذایی است كه مادر میخورد؛ به طوری كه طعم این مایع- هنگام خوردن غذاهایی كه ارزش غذایی ندارد (انواع هله هولهها)، بسیار متفاوتتر از روزهایی است كه مادر تغذیه سالمی دارد و غذاهای خوب میخورد. هر چیزی كه مادر وارد بدن خود میكند، وارد بدن نوزاد هم میشود. این قضیه در مورد مادران شیرده نیز صادق است.
برنامه غذایی دختران: (كلسیم و آهن)
همه والدین دوست دارند فرزندان نوجوانشان تغذیه سالمی داشته باشند. دختران نوجوان در این سنین علاقه زیادی به خوردن پیتزا و غذاهای فست فودی دارند. این غذاها سرشار از چربیهای اشباعشده هستند و كالری و در عین حال مواد مغذی اندكی دارند. تغذیه در دوران بلوغ و نوجوانی، تأثیر زیادی روی سلامت افراد در بزرگسالی و سالهای بعدی زندگی دارد...
برای خواندن بخش دوم- مواد مغذی كه هر خانمی نیاز دارد- اینجا كلیك كنید.