دکتر رامین مدرسی - پوست، مو و زیبایی
تحریریه زنگی آنلاین : پوست وسیعترین ارگان بدن است و در صورت نیاز، توانایی قابل ملاحظهای برای انبساط و انقباض دارد. پوست، قوی و منعطف است اما بافتهای تقویت کننده پوست در صورت کشیدگی بیش از حد یا خیلی سریع ممکن است دچار آسیبدیدگی شوند. اتساع سریع پوست میتواند به بروز ترک یا شکاف پوست منجر شود. ترک پوست مشکلی شایع است که مردان و زنان تقریباً در تمامی سنین و تمامی انواع پوست دچارش میشوند.
در حدود 90 درصد زنان در طول بارداری دچار ترک پوست میشوند، اگرچه این مشکل برای مردان و زنان و نوجوانان نیز اتفاق میافتد. این مشکل اغلب در طول دورههای رشد و تغییرات جسمانی مانند افزایش وزن زیاد، بلوغ و عضله سازی بیش از حد به وجود میآید.
بیشتربخوانید:
کرم دست ساز برای ترکهای پوست
ترک پوست یا استریا چیست؟
ترک یا شکاف پوست خطوط یا نوارهایی هستند که به دلیل کشیدگی زیاد بافتهای متصل به پوست ایجاد میشوند. وقتی لایه میانی پوست دچار کشیدگی زیاد شود، برخی از فیبرهای کلاژن آن دچار پارگی میشوند. این باعث میشود رگهای خونی پنهان در زیر پوست از میان شکافها به شکل خطوط راه راه قرمز یا بنفش دیده شوند.
بهمرور زمان، آنها همچنان که رگهای خونی التیام پیدا میکنند به رنگ سفید یا نقرهای درمیآیند. بهطورکلی علائم مزبور بهطور کامل از بین نمیروند.
اگرچه علائم ترک پوست با درد همراه نیستند، میتوانند به حس اعتماد و عزتنفس فرد لطمه بزنند. به دلیل آثار روانی ناشی از بروز ترک پوست، خبرگان امر سالهاست در تلاش هستند تا درمان مؤثری برای این عارضه پیدا شود. متاسفانه هیچ درمانی برای محو کامل آنها وجود ندارد. در هر حال راههای درمانی تازهای برای ترک پوست در حال ایجاد است و برخی از این روشها نویدبخش به نظر میرسند.
پیشگیری از ترک شکم بعد از زایمان
به کمک برخی روشها میتوانید از ترک شکم بعد از زایمان جلوگیری نمایید یا مقدار این ترکها را کاهش دهید. مثلاً؛ برای پیشگیری از ترک حاملگی میتوانید از درمانهای ساده خانگی مثل کره کاکائو، روغن ویتامین E یا مرطوب کنندههای غلیظ استفاده نمایید. سایر روشهای پیشگیری عبارتند از:
استفاده از کرمهای مخصوص بارداری
آفتاب ترکهای پوستی را مشخصتر میکند و کلاژن پوست را از بین میبرد. به همین دلیل نیاز است پوست، بهویژه پوست شکم در دوران بارداری از تابش مستقیم نور خورشید محافظت شدید
آبرسانی پوست با مرطوب کنندهها بعد از استحمام
نوشیدن آب به مقدار زیاد و خوردن مواد مغذی در بارداری
بیشتر بخوانید:
با خواص بی نظیر روغن درخت چای برای پوست آشنا شوید!
ورزش منظم
کنترل وزن و جلوگیری از تغییرات ناگهانی در وزن بدنتان
مصرف روغن ویتامین E، روغن زیتون، آلوئورا و روغن جوانه گندم قبل از ایجاد ترک
کاهش مصرف قهوه، چای و نوشابه (چون باعث کم شدن آب بدن میشوند)
استفاده از ویتامین C که علاوه بر پیشگیری به درمان ترکها نیز کمک مینماید
رفع ترک شکم با درمانهای پزشکی
پزشکان توصیه میکنند برای رفع ترک شکم، راهکارهای طبیعی پیشگیرانه خیلی بهتر از راهکارهای پزشکی بعد از ایجاد ترکهای پوستی هستند.
بهویژه انتخاب روشهای درمانی کلینیکال ترک پوست، برای مادران شیرده باید با وسواس بیشتری انجام شود و محدودیتهای زیای هم دارد.
اما اگر شما از امتحان کردن راهکارهای خانگی برای رفع ترک شکم خسته شدهاید و نتیجهای نگرفتهاید، درمانهای پزشکی نیز برای رفع ترک شکم وجود دارند. این درمانها باید تحت نظارت یک پزشک انجام شوند.
بیشتر بخوانید:
روغن آرگان معجزه ای برای زیبایی پوست صورت
رفع ترک شکم با لایهبردارهای شیمیایی
در روش رفع ترک شکم با لایهبرداری شیمیایی که به آن درما پیلینگ هم میگویند از یک محلول شیمیایی روی ترکهای پوستی استفاده میشود. این محلول حاوی مواد شیمیایی مانند سالیسیلیک، کربولیک اسید، گلیکولیک، لاکیتک و تریکلرواسیتیک است که وقتی روی ترکهای پوست به کار برده میشود، منجر به تشکیل تاول میشود. پوست تاول زده بعداً پوسته پوسته شده و لایهای جدید از پوست ایجاد میشود.
این درمان ریسکهایی نیز دارد مانند تغییر رنگ پوست، تیره شدن غیرعادی پوست در صورتی که قرص ضد بارداری مصرف نمایید، اسکار و تبخال.
رفع ترک شکم با لیزر درمانی
لیزر درمانی شیوهای معمول و مورد تائید برای رفع ترک شکم و استرچ مارکها است. در لیزر درمانی هم روی ترکهای قدیمیتر و هم روی ترکهای جدیدتر پوست کار میشود. لیزر درمانی شامل تخریب بافت پوست مورد نظر جهت تقویت و افزایش تولید سلولهای جدید پوستی میشود. دو روش لیزر درمانی برای رفع ترکهای شکم وجود دارد:
لیزر درمانی پالسی
لیزر فرکشنال غیرفرسایشی (fractional non-ablative laser)
در هر دو روش لیزر درمانی، ترکهای پوست به میزان قابل رضایتی برطرف شده و بافت پوست بهبود مییابد. لیزر درمانی شیوهی دائمی برای رفع ترک شکم است.