فرزانه درویشی؛ کارشناسی ارشد مامایی، عضو انجمن علمی مامایی ایران،
Mwfarzane.darvishi@gmail.com
آغاز فصل بهار، تعطیلات نوروز و فراغت از مشغلههای روزمره فرصت مناسبی پیش روی اعضای خانواده قرار میدهد تا اوقات بیشتری را در کنار هم سپری کنند.
مادران باردار نیز در این فرصت پیش رو میتوانند با بهرهمندی بیشتر از روابط خانوادگی و اجتماعی و تدارک برنامه ها و فعالیتهای متنوع، نوسانهای خلقی و عاطفی خود را به حداقل برسانند.
احساسات مثبت و روان آرام با ترشح هورمونهای شادی آور و حذف هورمونهای استرسزا در برقراری جریان خون و اکسیژنرسانی هرچه بیشتر به جنین نقش مهمی ایفا میکند.
تحقیقات علمی ثابت کردهاند سلامت روانی نوزاد میتواند با حالات روانی و هیجانی مادر رابطه تنگاتنگی داشته باشد.
همچنین دیده شده است در مادرانی که به مدت طولانی در معرض فشار روانی، استرس و اضطراب قرار گرفتهاند، احتمال زایمان زودرس، بیش فعالی، ناتوانی کودکشان در یادگیری و دیگر معلولیتها به مراتب بیشتر است.
1- تغییر دکوراسیون منزل
بهتر است مادران با تغییرات جزئی و در حد توان فیزیکی در دکوراسیون منزل به سلیقه خود مانند گذاشتن عکسهای خانوادگی در گوشه و کنار منزل، اضافه کردن گلدانهایی با گلهای طبیعی به تزیینات منزل و یا هر تغییر دلخواه موجبات لذت خود را فراهم کنند؛ زیرا لذت مادر، لذت جنین را به دنبال خواهد داشت.
- از جابهجایی، حمل اجسام سنگین و ایستادن، نشستن و خم شدن طولانیمدت اجتناب کنید.
- از تماس با شویندههای شیمیایی چه با دستکش یا ماسک، به طور جدی پرهیز کنید.
2- شرکت در مراسم و دید و بازدیدهای خانوادگی
ایام نوروز و دید و بازدید اقوام به خصوص اقوام نزدیکی که با آنها احساس راحتی میکنید، بسیار روحیه بخش است و موجب از بین رفتن افکار ناخوشایند و منفی میشود.
توجه داشته باشید
- از شرکت در مراسم های خیلی شلوغ و پر استرس پرهیز کنید.
- از روبوسی و تماس نزدیک با افرادی که مبتلا به بیماریهای مسری حتی سرماخوردگی هستند، اجتناب کنید.
- زمان مهمانی را کوتاه کنید.
- در طی مهمانی لباس راحت و مناسب دوران بارداری به تن کنید و جای مناسبی را برای نشستن انتخاب کنید.
3- پرداختن به فعالیتهای ورزشی خاص دوران بارداری
تعطیلات 13 روزه نوروز به ویژه برای زنان باردار شاغل زمان مناسبی را فراهم میکند تا به تمرین ورزشهایی که در کلاسهای آمادگی زایمان آموختهاند، بپردازند.
همچنین پیادهرویهای سبک و کوتاه مدت به ویژه به صورت گروهی، در هوای آزاد بهاری و توأم با تنفسهای آرام و عمیق در ایجاد احساسات مثبت و آمادگی هر چه بیشتر برای زایمان کمک کننده است.
-ورزشها و پیادهروی در دوران بارداری باید به اندازهای باشد که موجب خستگی و تپش قلب مادر نشود؛ به طور معمول اختصاص 3 روز در هفته برای پیادهروی به مدت 30-20 دقیقه ایده آل است.
-انجام هرگونه فعالیت در مادرانی که سابقه سقط، زایمان زودرس، جفت سرراهی، دهانه رحم کوتاه و علائمی نظیر لکهبینی، خونریزی و آبریزش دارند و یا مبتلا به بیماریهای مزمن مانند فشار خون هستند، مشروط به اجازه پزشک و یا ماما است.
4- قرار دادن برنامههای تفریحی در طول روز
پرداختن به سرگرمیهای مورد علاقه، تدارک برنامههای کوتاه مدت تفریحی مثل بازدید از اماکن فرهنگی-تاریخی، خرید کردن، رفتن به ساحل، پارک، جنگل و لذت بردن از مناظر زیبای خداوند در این فصل، شگفتانگیز و روحیهبخش است و شادی درونتان را میافزاید.
-مسافرت در تعطیلات نوروز برای زنان باردار به دلیل تردد و ترافیک جادهای، عدم دسترسی به تسهیلات پزشکی در طی سفر و ایجاد استرس توصیه نمیشود.