تحریریه گروه ترجمه زندگی آنلاین
بسیاری از پزشکان معتقدند که مصرف مسکن به دلیل مواد مخدر موجود در آن، مناسب زنان باردار نیست و ممکن است روی کودکشان اثرات بدی بگذارد.
اخیرا هم برخی از محققان در بررسیهای خود به این زنان هشدار دادهاند که مصرف مسکن، موجب تولد کودکانی با مشکلات بیش رفتاری میشود.
اما برسر این موضوع هنوز همه متخصصان کاملا توافق ندارند. محققان در زمینه مصرف مسکن استامینوفن تحقیق کردهاند و گزارش آن از طریق خبرگزاری سی ان ان در اختیار عموم قرار گرفته است و این مقاله به آن میپردازد.
بنابر گزارش این شبکه خبری، بررسیهای جدید نشان میدهد زنانی که در دوران بارداری از مسکن استامینوفن استفاده میکنند، به احتمال زیاد در آینده کودکانی بیش فعال خواهند داشت.
محققان میگویند، کودکانی که قبل از تولد در معرض این دارو قرار میگیرند، بیشتر در معرض خطر بروز مشکلات رفتاری و احساسی هستند.
بنابر اعلام پایگاه اینترنتی اداره کل غذا و داروی ایالات متحده، استامینوفن که نام دیگر آن پاراستامول میباشد، به منظور کاهش درد و تب استفاده شده و همچنین عنصری فعال در ساخت قرص تیلنول و داروهای بیشمار دیگری است.
طبق بررسیهای انجام شده در انجمن پزشکی آمریکا، بیش از نیمی از زنان باردار ایالات متحده و اروپا، برای درمان حساسیت، سرماخوردگی، گلودرد و بیخوابی از قرص استامینوفن استفاده میکنند.
"اوی استرجیاکولی" ،یکی از محققان انجمن مذکور، میگوید،" استامینوفن به عنوان یک داروی بیضرر در دوران بارداری مصرف میشود. مادران آینده باید این قرص را همانند داروهای دیگر فقط در زمان نیاز و زیر نظر پزشک مصرف کنند."
او معتقد است زنان باردار، در این دوران باید با توجه و نظر پزشک، خطر درمان نکردن تب و درد در برابر احتمال صدمه دیدن جنین به دقت سبک و سنگین کنند."
بررسی ایمنی استامینوفن
بنا به گفته اداره کل غذا و دارو در ایالات متحده، تمام بررسیهای انجام شده در خصوص ارتباط بین استفاده از استامینوفن در دوران بارداری و اختلال بیش فعالی در کودکان را بازبینی کرده است اما به دلیل وجود محدودیتهایی در نوع اجرای این بررسیها، این اداره هنوز نتوانسته نظری قطعی در این مورد ارائه دهد.
اوی استرجیاکولی و همکارانش، به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قرص استامینوفن و بارداری، از نتایج تحقیقی تحت عنوان Avon Longitudinal، که از سوی دانشگاه بریستول روی والدین و کودکان و سلامت 14500 خانواده انجام شده بود، استفاده کردند.
اوی استرجیاکولی و همکارانش متوجه شدند که بیش از نیمیاز مادران (4415 نفر یا 53 درصد)، در 18 هفتگی بارداری شان، استفامینوفن استفاده کرده بودند.
در حالی که کمتر از نیمیاز این زنان (3381 نفر یا 42 درصد)، از این مسکن در 32 هفتگی این دوران، مصرف کرده بودند.
اما در مقابل، 6916 نفر از مادران (89 درصد) و 3454 نفر از همسران شان (84 درصد) استامینوفن به کار برده بودند. در این تحقیق مشخص شد که فقط 5 درصد از کودکان در سن 7 سالگی از خود مشکلات رفتاری بروز دادند.
سپس، این محققان عوامل پیش از تولد دیگری را مثل سیگار کشیدن، مصرف الکل، مشکلات اجتماعی – اقتصادی و وراثت، که ممکن است روی بیش فعالی کودک موثر باشد بررسی کردند.
آنها با در نظر گرفتن این عوامل در تجزیه و تحلیل شان، دریافتند مصرف استامینوفن در 18 هفته از بارداری، کودک را با مشکلات رفتاری و اختلال بیش فعالی مواجه میکند و مصرف این مسکن در هفته 32 از بارداری، موجب ایجاد مشکلات عجیب تر رفتاری، احساسی و بیش فعالی در کودک میشود.
مارک بوستون سخنگوی خدمات بهداشتی مک نیل که تولید کننده قرص تیلنول میباشد، گفت: " باید گفت که هنوز هیچ یک از تحقیقات، هنوز مدرکی معتبر در خصوص وجود اثرات منفی استفاده از استامینوفن در دوران بارداری به دست نداده است.
او اضافه کرد،" بنابه گفته محققان، این مساله نیاز به بررسی و مطالعات بیشتری دارد."
دکتر هال سی لارنس، مدیر عامل کالج آمریکایی زنان و زایمان در مورد این نگرانی، گفت که در تحقیقات صورت گرفته جزئیات مهمی مانند مقدار مصرف دقیق و دلایل مصرف آن به وسیله مادران عنوان نشده است.
کنترل درد در دوران بارداری
دکتر آیزلینگ مورفی استادیار کلینیک زنان و زایمان دانشگاه UCLA، در این باره میگوید: "دردهای خفیف (مانند کمردرد و یا سردردهای ملایم)، در دوران بارداری رایج هستند و مادران اغلب به این دلایل، استامینوفن مصرف میکنند."
او گفت که معمولا به بیماران باردار خود پیشنهاد میکند، برای رهایی از این نوع دردها، از روش های دیگری مانند کیسههای آب گرم، کمپرس آب سرد و یا ماساژ استفاده کنند.
به طور کلی، کلینیک زنان و زایمان دانشگاه USLA توصیه میکند که باید تا جای ممکن از مصرف غیر ضروری داروهایی مانند استامینوفن در دوران بارداری جلوگیری کرد و اگر واقعا نیاز شد، تنها مقدار بسیار اندکی از آنها، آن هم زیر نظر پزشک باید مصرف شود.
طبق آمار ارائه شده از سوی مراکز کنترل و پیشگیری بیماری در ایالات متحده، تقریبا 5/1 میلیون کودک و نوجوان بین 4 تا 17 سالگی به اختلال عدم توجه و تمرکز ناشی از بیش فعالی (ADHD) و نزدیک به 11 درصد از نوزادان یعنی 6/4 میلیون نوزاد به این اختلال دچار هستند.
بنا به اعتقاد دکتر لارنس،" تا زمانی که تحقیقات در این زمینه کامل نشده، پزشکان نباید هیچ گونه تغییراتی در روش درمان خود در مورد زنان باردار اعمال کنند.. همچنین، بیماران نیز نباید ترس به دل خود راه داده و بسیاری از فواید استامینوفن را نادیده بگیرند."
میشله مارکوس استاد دانشگاه ملی علوم پزشکی ایموری بیان کرد: "این تحقیق در اصل چهارمین مطالعه مهمیاست که درباره ارتباط مصرف استامینوفن در دوران بارداری و اختلالات عصبی در کودکان صورت گرفته است."
وی توضیح میدهد به این دلیل از واژه "ارتباط" استفاده کرده است،که احتمال دارد دلایل بسیار دیگری غیر از استامینوفن، عوامل بروز اختلالات رفتاری در کودکان باشد.
مارکوس، که البته وابسته به این گروه تحقیقاتی نیست، میگوید،" این تحقیق دو مشکل اصلی دارد، اول اینکه بنا به گفته دکتر لارنس، مقدار مصرف استامینوفن مشخص نیست و دیگر اینکه رفتار کودکان بر مبنای تحلیل والدین بررسی شده است."
مارکوس گفت،"نقاط قوت این بررسی در این است که روی تعداد بسیاری از افراد آزمایش شده و محققان، برخی از عوامل ژنتیکی را نیز بررسی کردهاند که این عوامل نتوانستهاند مشکلات رفتاری کودکان را توضیح دهند.
در انتهای تحقیق، محققان این فرضیه را مطرح کردند که مصرف استامینوفن در دوران بارداری، به دلیل هورمونهای ترشح شده از این دارو، موجب اختلالات در رشد مغز کودک متولد نشده، میشود.
مارکوس توضیح داد،" این موضوع میتواند صحیح باشد، زیرا وجود کبد در فرآیند سوخت و ساز هورمونی مهم است و استفامینوفن روی عملکرد کبد، تاثیر منفی میگذارد."
در هرحال تحقیق در این زمینه همچنان در جریان است و محققان از زنان باردار میخواهند که هرگز خودسرانه مسکن مصرف نکنند.