دکتر اصغر نعمتی
جان نباشد جز خبر در آزمون هر كه را افزون خبر، جانش فزون
هفدهم مرداد 1377 برای همه فعالان عرصه خبر، یکی از تلخترین روزها به شمار میرود.
در این روز، محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مستقر در مزار شریف افغانستان، همراه با 8 تن از كاركنان سركنسولگری ایران در آن شهر، به دست عوامل گروه طالبان به شهادت رسیدند.
محمود صارمی را، بواقع میتوان «شهید خبر» نامید؛ چرا که او هیچ نقشی بجز ارسال اخبار و گزارشهای مربوط به وضعیت افغانستان برای انتشار در خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، به عهده نداشت و دقیقاً در همین راه نیز به شهادت رسید.
روز شهادت این خبرنگار متعهد کشورمان، روز خبرنگار نامیده شده است.
در واقع پیام این نامگذاری، به همه کسانی که در عرصه خبر قلم میزنند، این است که این عرصه، تقدسی چنان والا و پرارج دارد که خون شهیدانی چون صارمی و دهها شهید خبرنگار عرصه دفاع مقدس، به پای آن ریخته شده است.
بنابراین در عرصهای اینچنین، نه جای دست یازیدن به ضد ارزشها برای کسب خبر و ایجاد جذابیتهای خبری است و نه حتی مجال بیتفاوت بودن نسبت به منافع اسلام و انقلاب و کشور در خبرهای تولیدی و ارسالی.
خبرنگاری که وارث خون بناحقریخته صارمی است، علاوه بر پایبندی به اصول اعتقادی در عرصه فعالیتهای حرفهای، باید در روند تهیه و ارسال خبر، به مصالح اسلامی و ملی توجه داشته باشد و کاری نکند که ارزشهای اعتقادی و ملی ما در فرایند تهیه و تولیدخبر، خدشهدار شود.
بنده به عنوان کسی که سالیانی از عمر خود را در حوزه رسانه سپری کرده است، با همه وجود معتقدم که دستاندرکاران عرصه رسانه و خبر، باید در همه لحظات فعالیت خطیر شغلی خود، این نکته را مد نظر داشته باشند که وارث چه مظلومیتی در این عرصه هستند.
شکنجههائی که پیش از شهادت بر شهید صارمی وارد آمده بود، پس از پیدا شدن پیکر وی، برملا شد و نشان داد که خبرنگاری، چگونه شغلی است و پیشه آگاهسازی مردم، چه هزینه هنگفت و چه بهای سنگینی برای انجام صحیح وظیفه میطلبد.
این، مظلومیتی است که خبرنگاران در همه عرصههای خبری، در راه انجام وظایف خود، هر یک به نسبتی و به فراخور کاری که انجام میدهند، با آن مواجهاند.
امروز همه ما میدانیم که موانع کار خبرنگاری چیست و خبرنگار، با چه چالشهائی در راه کسب خبر و انجام وظیفه اطلاعرسانی خویش مواجه است؛ اما با همه اینها، مردم از خبرنگاران انتظار دارند که با وجود همه این دشواریها، اصول اخلاقی حرفه خود را رعایت کنند و به مسائلی چون احساس مسئولیت اجتماعی- که بیانگر وظایف اجتماعی خبرنگاران است- همینطور به صداقت و واقعنمائی پایبند باشند.
خبرنگار، باید هر چیز را آن چنان كه هست، ببیند و همانطور كه دیده است، بیان كند. مردم، انتظار دارند که خبرنگار، رعایت عدالت و انصاف را بکند و موضعگیریاش در باره خبر، بر پایه حق باشد.
توقع مردم از خبرنگار، این است که سودمندی و فایدهرسانی را در انجام وظایف خبری خود رعایت کند.
خبررسانی، ماهیتی آموزشی دارد و خبرنگار، به حكم وظیفه اخلاقی و اجتماعی خود، میباید مروّج خوبیها باشد و به انتشار خبرهای سودمند بپردازد.