به قلم : دکتر وحید دارابی ؛ روانپزشک و مشاور خانواده
تحریریه زندگی آنلاین : یکی از رفتار هایی که در زندگی زناشویی بسیار تاثیر میگذارد و در بیشتر موارد تبدیل به نوعی عادت مختل کننده زندگی است قهر طولانی میان زن و شوهر است. بسیاری از افراد قهر را ابزاری برای رسیدن به خواسته هایشان قرار می دهند. قهر در روابط می تواند دلایل مختلفی داشته باشد اما پیامد های مخرب آن زیاد است. قهر در روابط زمانی اتفاق می افتد که فرد می خواهد در برابر آزار دیگری و یا نشان دادن ناراحتی خود نسبت به همسر یا دیگران واکنش دفاعی نشان دهد. در این واکنش فرد رفتار های سر سنگین خاصی از خود نشان می دهد البته این نکته هم وجود دارد که گاهی قهر بد نبوده و باعث می شود طرف مقابل از رفتار اشتباهش آگاه شود و نسبت به بهبود رفتار خود اقدام نماید.
بیشتربخوانید:
9 راهکار برای مدیریت همسر عصبانی
تفاوت قهر و لجبازی در روابط
بسیاری از افراد قهر را با لجبازی اشتباه می گیرند در حالی که این دو رفتار با هم فرق هایی دارند که مربوط به فاکتور های اخلاقی فرد است. قهر و لجبازی هر دو رفتار های مخرب فردی در زندگی هستند افرادی که معمولا این دو را سلاح خود در زندگی قرار می دهند افراد درونگرا، ترسو، عصبی و پرخاشگر، خجالتی و پر توقع می باشند. این افراد در مطرح کردن مشکلات و احساسات خود بسیار ضعیف بوده و از قهر به عنوان اعتراض استفاده می کنند.
لجبازی زمانی اتفاق می افتد که فرد روی حرف خود که معمولا منطقی هم نیست، پافشاری می کند و نسبت به عقاید خود کوتاه نمی آید. این افراد معمولا با افرادی که بر خلاف نظر آن ها صحبت می کنند مشکل دارند و نسبت به آن ها واکنش نشان می دهند.
چه کسانی بیشتر قهر می کنند؟
بیشتر افرادی که قهر می کنند دارای مشخصات اخلاقی خاصی هستند. این افراد دارای اعتماد به نفس خیلی پایین بوده و در پذیرفتن انتقاد بسیار ضعیف عمل می کنند. این افراد زمانی که با مسائل روبرو می شوند دچار ترس و استرس شده و نمی توانند راحت از عملکرد خود دفاع کنند. در نتیجه به قهر در روابط و گوشه گیری روی می آورند تا بتوانند از خود دفاع کنند.
بیشتربخوانید:
10 راهکار عالی برای آرام کردن همسر عصبانی
دلایل قهر کردن در روابط
مهم ترین عواملی که در قهر کردن تاثیر دارند به شرح زیر است:
کودکانی که در خانواده ای رشد یافته اند که دائما از قهر به عنوان تنبیه کودک استفاده کرده اند و در مقابل کار اشتباه کودک با وی قهر کرده اند.
بسیاری از افرادبه منظور جلب توجه طرف مقابلشان قهر در روابط می کنند. این افراد تصور غلطی دارند و گمان می کنند با این کار نمی گذارند طرف مقابل نسبت به آن ها بی توجه شود.
بعضی از اوقات فرد دیگر تحمل پارتنر خود را ندارد و با قهر اقدام به قطع ارتباط می کند و یا طلاق عاطفی رخ می دهد.
گاهی برخی افراد در رابطه نمی توانند منظور خود را به درستی بیان کنند و دچار اختلاف با طرف مقابل می شوند و به قهر روی می آورند.
زمانی که فرد دارای اعتماد به نفس پایین بوده و زمان مخالفت با عقایدش قادر به دفاع نبوده و قهر در روابط می کند.
بسیاری از افراد برای باج گیری عاطفی قهر می کنند تا به خواسته مد نظرشان برسند.
الگو برداری اخلاقی که کودکان از والدین خود کپی برداری رفتاری می کنند.
زمانی که فرد در بیان مشکل خود و حل مسئله ضعیف باشد به قهر در روابط روی می آورد.
بیشتربخوانید:
شیوه مدیریت همسران بدخلق
تاثیر مخرب قهر بر روابط زناشویی
برای بعضی از افراد قهر می تواند واکنشی بسیار زجرآور محسوب شود، حتی از کتک زدن هم بد تر و درد آور تر باشد. زمانی که یکی از طرفین رابطه مکرراً قهر می کند مسائل پیش آمده حل نمی شوند و مشکلات به جای حل شدن تبدیل به کینه می شوند و سبب دوری دو طرف و به هم خوردن روابط عاطفی می شود. قهر در روابط هیچ گاه نمی تواند راه حل مناسبی رای مقابله با مشکلات باشد و سبب می شود با گذشت زمان حس عاطفی و عشق طرفین از بین برود و سبب بوجود آمدن سوء تفاهم گردد.
چگونه از قهر کردن جلوگیری کنیم؟
زمانی که مشکلی پیش می آید برای اینکه بیش از این شرایط بد تر نشود بهتر است افراد قهر در روابط نکنند و رفتار های موثر را جایگزین قهر کنند. در نتیجه رفتار های مهربانانه و عاطفی جایگزین رفتار های مخرب می شوند. بهتر است افراد زمان مواجهه با مشکلات در خانواده جمع شده و به بیان و حل مشکل بپردازند. موارد زیر هم می توانند جایگزین مناسب قهر باشند:
سکوت کردن
سکوت کردن یکی از جایگزین های قهر در روابط است زیرا از زیاد شدن کدورت ها جلوگیری می کند. البته بهتر است پیش از سکوت به طرف خود توضیح دهید که علت سکوت شما جلوگیری از بد تر شدن اوضاع است. پس از سکوت و آرام شدن طرفین می توانید در زمان مناسب درباره مسئله صحبت کنید.
بیشتر بخوانید:
احترام در رابطه زناشویی چگونه ایجاد می شود؟
17 راز مردانه که هرگز به زبان نمی آورند!
پیش قدم شوید
هرگز تصور نکنید پیش قدم شدن شما سبب کوچک شدن شما می شود. بهتر است زمانی که قهر در روابط طولانی است یکی از طرفین به تداوم آن پایان دهد. اما حواستان باشد همیشه یک نفر پیش قدم نشود زیرا پس از مدتی حس می کند فقط او برای تداوم رابطه تلاش می کند.
ناراحت نشوید
از حرف هایی که در دعوا زده می شود ناراحت نشوید شاید همسر شما از افرادی باشد که در کنترل رفتار خود در عصبانیت ضعیف باشد که این افراد زیاد هستند. توصیه ما به شما این است که در زمان عصبانیت همسر خود شما رفتار خود را کنترل کنید و به خوبی های او فکر کنید تا اوضاع بد تر نشود.
لجبازی نکنید
همیشه یک راهی برای معذرت خواهی باز بگذارید زیرا حل مسئله یک مهارت است که معمولا به آن توجه نمی کنیم. برای مثال ترک محل و یا حبس کردن خود در اتاق، قطع کردن تلفن و جواب ندادن به طرف مقابل از جمله رفتار های لج آور هستند.
همسر خود را تشویق کنید تا صحبت کند
از همسر خود درخواست کنید در مواجهه با مشکلات با شما صحبت کند و مسئله ای که سبب آزردن خاطر او شده است را با شما در میان گذارد. در این شرایط شما هم در صورت منطقی بودن قبول کنید و بگویید که دیگر حواستان به رفتارتان خواهد بود و اگر منطقی نبود سعی کنید همدیگر را قانع کنید.
مراجعه به مشاور
برای بسیاری از افراد بهتر است که برای حل مشکل به مشاور مراجعه کنند و حل مشکل را به او بسپارند. یکی از ترفند های حل مشکل قهر در روابط همین ست. لازم است بدانید روانشناس می تواند به شما در بهبود روابط کمک کند اما در صورتی که خودتان بخواهید .
محرک ها و دلایل قهر در روابط را بدانید
اگر یکی از طرفین نسبت به انجام برخی کار ها رد زمان مشخص حساس است بهتر است نسبت به آن ها آگاه باشید و این تاریخ ها و زمان ها را در گوشی خود به عنوان یاد آور تعریف کنید تا فراموش نکنید و سبب دعوا نشود. برای مثال تولد همسرتان، تاریخ ازدواج و …. نکته بسیار مهم در دعوا های زناشویی این است که زمانی که یکی از طرفین برای تمام شدن دعوا اقدامی انجام می دهد دیگر ادامه نداده و آشتی کنید.